Dostupni linkovi

Nastavljen štrajk u RS uz minimalan proces rada


Štrajk u ponedeljak u Banjaluci
Štrajk u ponedeljak u Banjaluci
Nastava u svim srednjim i u skoro svim osnovnim školama u RS počela je u utorak ujutro. U onim školama u kojima je štrajk, radnici, poštujući vladinu uredbu o minimumu procesa rada, drže skraćene časove.

Predsjednik sindikata obrazovanja Stevan Milić izjavio je da je potpuna obustava rada na snazi još samo dvije osnovne škole u istočnom Sarajevu, jer radnici ovih škola smatraju da je uredba Vlade RS o obavezi minimuma procesa rada u prosvjeti suprotna Zakonu o štrajku.

Komentarišući prijetnje premijera RS Aleksandra Džombića da će biti sankcionisani svi oni koji u utorak ne počnu sa radom u školama, Milić je rekao da se ne boji prijetnji premijera, jer sve što radi sindikat je u skladu sa zakonom.

"Jedino čime je zakon povrijeđen je Vladina uredba o minimumu procesa rada u prosvjeti, a ako se utvrdi drugačije spreman sam prihvatiti sankcije“, dodao je Milić.

Prema riječima Milića, da li će se i narednih dana nastaviti štrajk budžetskih korisnika zavisiće od stava Vlade i spremnosti da se postigne kompromisno rješenje.

„Umjesto da se Vlada bavi statistikom o broju štrajkača i preko medija se prepucava sa sindikatom, bilo bi bolje da razmatra mogućnosti kako riješiti probleme koji su nastavili smanjenjem plata od 10 posto za 40 hiljada zaposlenih u policiji, prosvjeti, upravi i pravosuđu.Štrajk nije cilj nikome u sindikatu, ali on je jedini način borbe za očuvanje prava radnika" , istakao je Milić.

I dalje najviše radnika koji štrajku su zaposleni u pravosuđu i obrazovanju, dok mali broj radnika policije i uprave se odazvalo štrajku, a glavni razlog za to je bojazan od dobivanja otkaza, smatraju i sindikatu jer je Vlada tražila spiskove ko će štrajkovati, a ko ne.
XS
SM
MD
LG