Dostupni linkovi

Zašto su ubice novinara Milana Pantića 14 godina neotkrivene


Milan Pantić
Milan Pantić

Danas (četvrtak, 11. jun) se navršava 14 godina od ubistva novinara, Milana Pantića, dopisnika “Večernjih novosti” iz Jagodine, mučki ubijenog u hodniku, pred vratima stana, a ubice i nalogodavci tog zločina još uvek nisu otkriveni.

Pantić je ubijen oko osam sati ujutro, sa nekoliko udaraca u glavu, dok se vraćao iz obližnje prodavnice.

Milan Pantić, najčešće je pisao o kriminalu i korupciji u Jagodini i Pomoravskom okrugu, a njegovi tekstovi izazvali su brutalnu reakciju moćnika koji su se osetili ugroženim, zbog čega je svoju novinarsku hrabrost platio životom.

Od tada je prošlo tačno 14 godina, a ubice i njihovi nalogodavci još uvek nisu otkriveni.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kaže za Radio Slobodna Evropa da se odgovor na pitanje ko su ubice Milana Pantića nalazi u njegovim tekstovima.

“Ubeđen sam sa onog trenutka kada budemo otkrili šta je u seriji napisa o korupciji, koje je objavio pokojni kolega Pantić, toliko naljutio moćnike da su rešili da ga ubiju, da ćemo u tom trenutku biti na pravom putu da otkrijemo i ko su ubice. Kada budemo otkrili koga je to, kako se to novinarski kaže, ‘nagazio’ Milan Pantić, ko se od moćnika našao ugroženim njegovim pisanjem,možemo doći do imena izvršioca i nalogodavaca”, kaže Obradović.

Obradović ističe da suđenje ubicama Slavka Ćuruvije predstavlja veliko ohrabrenje za sve novinare koji se, svih proteklih godina, uporno bore za otkrivanje ubica Milana Pantića i Dade Vujasinović, ali da je i pored toga još uvek neizvesno kada će ubistvo Milana Pantića biti rasvetljeno.

“Za sada postoje oprečene informacije o tome dokle se stiglo u istrazi ubistva Milana Pantića i ne možemo sa velikom sigurnošću reći da će ovaj proces biti ubrzo okončan, ali ja se nadam da će, uz pomoć državnih organa i Komisije za rasvetljavanje ubistva novinara, u nekom narednom periodu doći do imena ubica našeg kolege Milana Pantića”, nada se Obradović.

U potrazi za ubicom pripadnici Policijske uprave u Jagodini i Uprave kriminalsitičke policije MUP Srbije proverili su peko 2.000 lica i obavili više stotina razgovora u cilju provere svih dobijenih informacija. Odmah posle ubistva policija je napravila foto robot potencijalnog ubice i raspsala nagradu od tadašnjih 300.000 nemačkih maraka, ali ubica nije pronađen.

Živorad Jovanović, bivši operativac MUP, sada vlasnik Detektivske agencije “Ozna” iz Kragujevca kaže za naš program da su nemaran odnost policije prilikom uviđaja i nedostatak političke volje, glavni razlozi što ovo ubistvo nije rasvetljeno ni posle 14 godina.

“Najverovatnije, a mislim i da je to osnovni razlog, da istraga odmah nakon ubistva nije urađena temeljito i detaljno tako da na licu mesta nisu pronađeni neki detaljnji tragovi koji bi ukazali na lice koje bi moglo da izvrši ovo krivično delo. Takođe mislim da u tom period nije bilo ni političke volje da se reši to ubistvo”, kaže Jovanović.

On pojašnjava da svako krivično delo, koje se ne reši u nekom optimalnom periodu od najviše godinu dana, na neki način počinje da “zastareva”, pa je sve teže za rasvetljavanje.

“Može se desiti da lica koja su učestvovala u tom krivičnom delu više nisu živa, a možda ni neki svedoci više nisu među živima, a neki su, kako se pomije u novinskim izveštajima napustili našu zemlju. Znači, sve u svemu, jedan nemaran činimi se odnos prema ovom ubistvu od same vlasti i policije”, zaključuje Jovanović.

Prema evidenciji NUNS, prošle godine bilo 23 napada na novinare, među kojima 14 fizičkih napada, a do kraja maja ove godine već je zabeleženo 16 napada na novinare.

XS
SM
MD
LG