Dostupni linkovi

logo-print

Zašto rijetko možete vidjeti mladunče goluba?


Da li ste se ikada pitali zašto nikada ne nailazite na mladunče goluba iako ta vrsta ptica već stotinama godina živi u blizini ljudskih nastambi?

Iako je pitanje vrlo intrigantno, odgovor je izuzetno jednostavan, a polazi od činjenice da su obični golubovi i golubovi pećinari zapravo jedna te ista vrsta ptica. Jedina razlika je u mjestu njihovog življenja, ali je način razmnožavanja isti.

Naime, divlji rođaci običnog goluba svoje mlade polažu i čuvaju u rupama i pukotinama stijena, a njihovi gradski rođaci pored nedostatka stijena problem rješavaju tako što nailaze na pukotine u visokim objektima napravljenih ljudskom rukom.

S obzirom da razvoj mladih golubova traje čak 40 dana, što je duplo više od većine gradskih ptica, nije neobično što ljudi gotovo nikada ne vide ili bar ne primijete mlade ptice koje nastanjuju gradske trgove i ulice.

Vrhovi tornjeva, tavani visokih kuća, pukotine na krovovima nebodera i rupe ispod mostova česte su lokacije gnijezda golubova koji svoje mlade hrane povraćanjem poluprovarene hrane.

Nakon što prođe 40-dnevna ovisnost o roditeljima mladi golub polijeće i miješa se sa starijim pticama od kojih se gotovo uopće ne razlikuje.

Ipak, jedan od načina da primijetite mladog goluba jeste boja perja koja nikada nije blještava zelena ili ljubičasta koja se nalazi na starijim jedinkama.

XS
SM
MD
LG