Dostupni linkovi

Kontroverze zakona o penzijama za zaposlene majke


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Majke troje i više djece u Crnoj Gori moći će od naredne godine da koriste doživotnu naknadu u iznosu koji će biti određivan na osnovu njihovog radnog staža. To je epilog političke borbe koju je u crnogorskom parlamentu dobila opozicija zajedno sa dijelom poslanika vladajuće koalicije. No, najveća partija – DPS glasala je protiv jer njeni predstavnici smatraju da je zakon diskriminatorski.

Prema novom zakonu zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža primaće od sljedeće godine doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

To pravo u iznosu 40 posto prosječne neto zarade mogu da ostvare i nezaposlene žene sa troje i više djece koje imaju 15 godina kumulativnog radnog staža. Takvo pravo imaju i roditelji i njegovatelji lica sa posebnim potrebama.

Za ovaj zakon je glasalo 35 poslanika opozicije, a podržali su ga i tri poslanika Bošnjačke partije, Izet Bralić i Džavid Šabović iz SDP-a, kao i poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, koji je predložio usvojene dopune, kazao je da to treba da bude mali doprinos u stvaranju države socijalne pravde, koja ne treba da postoji samo na papiru.

Poslanici DPS-a, koji su dopune Zakona označili kao diskriminatorske, su u skupštinskoj sali ostali u manjini.

Zoran Jelić navodi ključne razloge zašto je DPS bila protiv:

„Prije svega zato što ne znamo fiskalni efekat toga zakona što se procjenjuje na nekih 18 miliona eura na godišnjem nivou. Takođe, materinstvo ne poznaje privilegiju u smislu doživotne nadoknade, praktično penzije koja se samo može ostvariti putem radnog odnosa i nikako drugačije. Drugi razlog je to što ovim zakonom nijesu obuhvaćene sve žene, odnosno žene koje imaju manje godina radnog staža ili se možda nijesu ostvarile kao majke, zatim žene koje su manje od 15 godina na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i mi smatramo da su pojedine žene stavljene u neravnopravan položaj sa ženama koje ostvaruju ovo pravo.“

Dobar početak

U Udruženju roditelji iako, kako kažu to nijesu očekivali, zadovoljni su što je Skupština ovoga puta stala na stranu zaposlenih majki u Crnoj Gori.

Kristina Mihajlović kaže da je to dobar početak i pozitivan signal države koja bi, kako navodi za naš program, zaposlenim roditeljima u budućnosti trebalo da omogući i neka dodatna prava i poboljša ukupan status:

„Nadamo se da će se u narednom periodu povesti računa i o široj kategoriji stanovništva kada je porodica u pitanju. Tu mislim na pronalaženje novih modela za roditelje, ne samo finansijsku podršku nego i modele koji će omogućiti dodatnu podršku zaposlenim roditeljima, bolje zakone i regulativu kako bi ujedno mogli da rade i podižu porodicu. Ovo može biti dobar početak, dobar prvi korak u tom pravcu ali se nadamo da ćemo u budućnosti biti u prilici da imamo mnogo veće nadoknade ali i veća prava za roditelje u Crnoj Gori“, ocjenjuje Kristina Mihajlović.

Građani su pozdravili usvajanje zakona koji će zaposlenim majkama omogućiti pravo na doživotnu naknadu i nadaju se da će i one nezaposlene biti uskoro obuhvaćene istim propisima:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00
Direktan link

Za mnoge je usvajanje dopuna zakona koje omogućavaju zaposlenim majkama neku vrstu penzije bilo veliko iznenađenje budući da do sada niej bilo raspoloženja u ključnim institucijama gdje se donose takve odluke.

Naime, Vlada Crne Gore je u martu odbila Predlog zakona uz objašnjenje identično onome koje je juče naveo poslanički klub DPS - da je diskriminatorski u odnosu na žene sa manje godina radnog staža ili koje nijesu u radnom odnosu, kao i da radni odnos ne može biti osnov za ostvarivanje prava na socijalnu zaštitu, koje se ostvaruje po socijalno zaštnitnim kriterijumima.

XS
SM
MD
LG