Dostupni linkovi

Zašto Beograd smenjuje ambasadore


FOTO: Radovan Borović
FOTO: Radovan Borović
U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije tvrde da nema političke pozadine učestalih opoziva ambasadora, ali analitičarima su neubedljiva objašnjenja tih smena. Naročito je neobjašnjiva, kažu poznavaoci prilika, smena ambasadora u Turskoj Dušana Spasojevića, za koga navode da je veoma uspešan diplomata.

Do sada je, prema navodima medija, predsednik Srbije Tomislav Nikolić opozvao više od 20 ambasadora od ukupno 65 ambasada Srbije u svetu. Nema zvanične potvrde iz Ministarstva spoljnih poslova o tome koliko je ambasadora od dolaska nove vlade vraćeno u zemlju niti u kom broju zemalja su trenutno otpravnici poslova.

Ministarstvo je još u oktobru najavilo da se u narednom periodu planira postepeni opoziv onih kojima ističe mandat. No, među opozvanima ima i onih sa kojima to nije slučaj, poput ambasadora Dušana Spasojevića koji je opozvan iz Turske nakon nepune dve i po godine. Osim njegove smene pažnju javnosti izazvalo je i povlačenje ambasadora Srbije pri UN u Ženevi Uglješe Zvekića.

U Ministarstvu spoljnih poslova nam je rečeno da je Dušan Spasojević opozvan iz Turske zbog potreba službe i da ministarstvo ima druge planove u vezi sa njegovim daljim angažovanjem, a da je razlog za povlačenje Uglješe Zvekića to što mu ističe mandat.

Za spoljnopolitičkog analitičara Vatroslava Vekarića međutim, objašnjenja ministarstva nisu naročito ubedljiva. On ocenjuje da je očigledno reč o smenama čija je pozadina da se promovišu sopstveni ljudi.

„To posebno pokazuju neki primeri, recimo ambasador u Turskoj Spasojević je bio izuzetno uspešan i to je nesumnjivo verfikovano. Prema tome, njegova smena je teško objašnjiva. Naravno, to je donekle uobičajena praksa, ali u meri u kojoj se to sada radi sigurno da je prešlo sve prihvatljive limite. Drugim rečima, ono što se stalno govori o potrebi da se diplomatija izuzme iz stranačkih prepucavanja i nametanja svojih ljudi, nažalost, tako nešto se ne dešava. Mislim da je to nešto što ne pokazuje da naša diplomatija ozdravljuje u smislu da se poveri pre svega karijernim diplomatama“, ocenjuje Vekarić.

Odluka u rukama šefa države i vlade

Zbog isticanja mandata ili ne, tek, između ostalih, opozvana je i Vida Ognjenović sa mesta ambasadora u Danskoj. Od dolaska nove vlade smenjeni su i ambasadori u Francuskoj i Rusiji. Ministarstvo je svojevremeno saopštilo da je ambasador u Francuskoj Dušan Bataković opozvan na lični zatev iz zdravstvenih razloga, a da je ambasadorka Jelica Kurjak na službi u Moskvi od 2001. godine.
Ivan Mrkić
Ivan Mrkić

Opozvani ambasador iz Austrije Milovan Božinović je nedavno u jednom intervjuu najavio i tužbu protiv ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića jer je, kako je tada rekao, ranije opozvan bez zvaničnog objašnjenja. Iz ministarstva je usledio odgovor da je reč o neosnovanom gnevu ambasadora koji je odavno ispunio uslove za penziju. Opozvani su i ambasadori u BiH, Makedoniji, Bugarskoj, Australiji, Kanadi...

U Ministarstvu spoljnih poslova tvrde da nema političke pozadine povlačenja ambasadora i da nastoje da što je moguće više profesionalizuju službu kadrovima iz sopstvenih redova. Međutim, nedavno je put Moskve kao ambasador otišao ne karijerni diplomata već istoričar Slavenko Terzić.

Iako verovatno među opozvanima ima i onih koji za to ispunjavaju uslov očito je da to nije slučaj sa svima. U Srbiji je loša tradicija da skoro nijedna politička ekipa koja dođe na vlast ne može da odoli iskušenju da za ambasadore postavi i ljude bliske svojoj partiji ili svojoj političkoj opciji. Tako se i za vreme prošle vlade u mandatu ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića grupa diplomata iz ministarstva žalila na izbor ambasadora tvrdeći da su oni uglavnom nestručni partijski kadrovi.

Događa se u svetu da promenom vlada dolazi i do promene ambasadora, ali se ne može reći da je to opšte pravilo, kaže nekadašnji diplomata Simeon Pobulić.

„Neke vlade izbegavaju da to rade, žele da imaju stabilan sistem. S druge strane, ko će biti ili neće biti ambasador to je zaista uvek u rukama šefa države i vlade. Dopustite mi tu slobodu, ako imamo sad na vlasti stranke koje su u dobroj meri klijentelističke, onda ne možete da očekujete da one neće postavljati svoje ljude s obzirom i bez obzira na postojeće kriterijume ili praksu. Ja taj demanti iz ministarstva ne mogu da shvatim kao nešto vrlo ozbiljno“, zaključuje Pobulić.

U međuvremenu se nagađa ko bi još od ambasadora Srbije mogao da krene put domovine, kao i ko bi mogao da ih zameni.
XS
SM
MD
LG