Dostupni linkovi

Zaštita novinara kao službenih lica?


Napad na vozilo "Vijesti", Podgorica, avgust 2011.
Napad na vozilo "Vijesti", Podgorica, avgust 2011.
Medijska zajednica ponovo je apelovala na državu da zaštiti novinare od sve učestalijih i direktnijih napada. U opozicionom Pokretu za promjene čak predlažu da bi napade na novinare trebalo tretirati kao napade na službena lica.

Da li je status službenog lica najbolji način ili je to možda model da u Krivični zakonik budu uvedena nova krivična djela radi prevencije napada na poslenike javne riječi?

Pokret za promjene podnio je amandman na Zakon o javnom redu i miru koji predviđa da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice pri vršenju službene dužnosti.

Dio medijske zajednice podržao je taj prijedlog jer smatra da dekriminalizacija klevete nije mnogo doprinijela da novinari profesionalno i slobodno obavljaju svoj posao.

Prema posljednjem istraživanju Centra za demokratiju i ljudska prava, 90 odsto novinara smatra da bi za unapređenje slobode medija bilo važno promijeniti zakon i napad na novinare tretirati kao napad na službeno lice pri vršenju službene dužnosti.
No, u to što smatraju novinari, vladajuća partija nije baš do kraja ubijeđena.

Rajko Kovačević iz Demokratske partije socijalista kaže da je država za to da novinari budu zaštićeni zbog specifične prirode posla koji obavljaju.

No,čini se da država nije baš na čisto na koji način da to uradi.

"Novinari jesu neko ko je, najblaže rečeno izložen riziku neprimjerene reakcije na javno napisanu ili izgovorenu riječ. Napad na novinara zbog toga ima posebnu specifičnu težinu i nema samo fizičku konotoaciju nekoga ko obavlja svoj posao već je i mjerilo demokratičnosti jednog društva. Ipak, nijesam siguran da je rješenje koje predlaže Pokret za promjene u vezi sa tretiranjem napada na novinara kao napada na službeno lice dobro rješenje. Time bi se mogla napraviti pogrešna interpretacija ili konotacija posla kojim se novinar bavi i njegove uloge u društvu. Novinar, službeno lice mogao bi imati konotaciju lica u službenoj upotrebi“, kaže Kovačević.

Ne postoji sigurno okruženje za crnogorske novinare

Pošto se crnogorske institucije u raznim stvarima mjere i porede sa situacijom u susjednoj Srbiji onda vjerovatno znaju kako je tamo još 2009. godine promijenjen Krivični zakonik i da su srbijanski novinari dobili status lica koja obavljaju posao od javnog značaja.

To je potvrdilo i Udruženje novinara Srbije koje je svojevremeno reagujući na jednu izjavu ministra policije Ivice Dačića podsjetilo da da su izmjenama Krivičnog zakonika od 31. avgusta 2009. godine propisane oštrije sankcije za napadače na novinare.
Tea Gorjanc Prelevic iz Akcije za ljudska prava
Tea Gorjanc Prelevic iz Akcije za ljudska prava

Iako je dio medijske zajednice u Crnoj Gori za to da novinari dobiju status službenog lica, pitanje je, međutim, da li je to pravno tehnički moguće.

Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava smatra da nije i objašnjava i zašto: "Službena lica su vam državni službenici koji imaju potpuno druga ovlašćenja i odgovornosti u odnosu na novinare. Oni su nadležni da provode službene radnje i tako dalje. To jednostavno nije posao novinara“.

Zato u Akciji predlažu rješenje koje bi bilo izvodljivo a koje bi bilo po uzoru na status službenog lica.

"Predložili smo uvođenje dva nova krivična djela u krivični zakonik Crne Gore sa ciljem obezbjeđivanja jače zaštite novinarima u vršenju njihovih profesionalnih zadataka. Ta krivična djela su urađena po uzoru na zaštitu koja se obezbjeđuje službenim licima i mi smo ih nazvali – sprječavanje novinara u vršenju poslovnih zadataka i napad na novinara u vršenju svojih poslovnih zadataka. Taj prijedlog je na liniji pozitivne obaveze koju svaka država ima na osnovu evropske konvencije o ljudskim pravima, da obezbijedi sigurno okruženje za rad novinara. Mi mislimo da takvo okruženje, na žalost još ne postoji u Crnoj Gori", ističe Tea Gorjanc Prelević.

I novinar Dragoljub Vuković smatra da je uvođenje novih krivičnih djela u krivični zakonik model po kome bi trebalo da zakon štiti crnogorske novinare. Nije za status službenog lica jer službenici rade za državu što se, kako kaže Vuković kosi sa principima profesionalnog novinarstva

"Znači, mnogo mi je bliža ta varijanta da definicijom nekog novog krivičnog djela bude skrenuta na neki način pažnja onima koji bi eventualno atakovali na novinare da to ne treba da čine jer bi ih to koštalo ne znam čega, nego varijanta preko koje bi se formom ,, službenosti ,, štitili novinari. Tako bi se moglo doći do nečega što ne bi smo voljeli da se dogodi", zaključuje Vuković za RSE.
XS
SM
MD
LG