Dostupni linkovi

Teroristi u Parizu koristili puške iz bivše Jugoslavije


Zastava M70
Zastava M70

Generalni direktor fabrike “Zastava oružje” iz Kragujevca Milojko Brzaković izjavio je Radiju Slobodna Evropa da je ta fabrika MUP-u Srbije dostavila sve informacije i dokumentaciju o oružju koje je proizvedeno u toj fabrici, a korišćeno u terorističkim napadima pre dve nedelje u Parizu.

“Dobili smo zahtev sa brojevima oružja za koje se traži informacija kada je i kome otpremljeno, a koje je nađeno prilikom teroističkih napada u Parizu”, kaže Brzaković.

On je potvrdio da oružje koje je pronađeno u Parizu, nakon terorističkih napada, proizvedeno u fabrici “Zastava oružje” u Kragujevcu u vreme bivše Jugoslavije.

Milojko Brzaković, foto: Branko Vučković
Milojko Brzaković, foto: Branko Vučković

“To oružje, sa brojevima, koje je tamo nađeno, proizvedeno je u fabrici ‘Zastava oružje’ za vreme bivše Jugoslavije i otpremljeno je u vojne pošte koje su se tada nalazile na teritorijama tadašnjih republika Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. To oružje je u međuvremenu, ko zna na koji način i kako mogla da stignu u bilo koji kraj sveta", rekao je Brzaković.

Brzaković kaže, da je u međuvremenu, iz tadašnjih vojnih arsenala, to oružje, ko zna kako, moglo da stigne u bilo koji kraj sveta, a njegove navode potvrđuje i vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović.

“Mislim da je trgovina i krijumčarenje oružja, pored droge i farmaceutskih sredstava, najunosnija grana krijumčarenja i postoji bar desetak mogućnosti da se puške iz ‘Zastave’ nađu bilo gde u svetu”, kaže Stojadinović.

Prema dokumentima koje su nemački istražitelji predali kancelariji tužioca, napadači iz Pariza su navodno, početkom novembra, naručili puške preko interneta od švercera oružjem iz Nemačke.

U porudžbini su bile i dve “Zastavine” puške M70 napravljene za vreme bivše Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG