Dostupni linkovi

Žestoke borbe u Iraku, konsultacije SAD i Irana


Kurdske jedinice u Kirkuku
Kurdske jedinice u Kirkuku
Iračke snage uspele su da odbace napad sunitskih militanata koji se nalaze 60 kilometara od Bagdada.

SAD će rasporediti najmanje 275 pripadnika vojske u cilju podrške osoblju ambasade u Bagdadu.

Vašington se konsultuje sa Teheranom o situaciji u Iraku ali isključuje vojnu saradnju sa svojim dugogodišnjim neprijateljem.

Premijer Kurdistana smatra da Irak neće moći da očuva jedinstvo i da je rešenje u autonomiji sunitskog regiona.

Zatvorena najveća iračka rafinerija

Iračke snage bezbednosti uspele su da odbiju napad pobunjenika na Bakubu, severoistočno od Bagdada, ali džihadisti praktično kontrolišu strateški šiitski grad Tal Afar, rekli su zvaničnici u ponedeljak.

U izveštajima iz Bakube, glavnog grada provincije Dijala, koji se nalazi samo na 60 kilometara od iračke prestonice, navodi se da su pobunjenici tokom noći zauzeli nekoliko okruga i glavnu policijsku stanicu u kojoj ima mnogo oružja, ali su snage bezbednosti odbile njihov napad.

Analitičari upozoravaju da će pobunjenici iz grupe Islamska država u Iraku i Levantu imati otvoren put prema Bagdadu ukoliko zauzmu Bakubu.

Pobunjenici su, međutim, praktično zauzeli grad Tal Afar, koji se nalazi na 420 kilometara severozapadno od Bagdada, a u borbama ima više desetina mrtvih, rekao je lokalni zvaničnik Nuredin Kabalan.

Prema njegovim rečima, provladine snage i dalje kontrolišu delove te šiitske enklave u provinciji Niniv, u kojoj je većinsko sunitsko stanovništvo.

Tal Afar nalazi se na putu ka sirijskoj granici, a u toj zoni džihadisti iz Islamske države Iraka i Levanta žele da naprave islamsku državu.

U provinciji Anbar, zapadno od Bagdada, sunitski militanti oborili su helikopter provladinih snaga nedaleko od Faludže i tvrde da su uništili nekoliko tenkova u toj oblasti.

Pobunjenici su saopštili da je vojska pobjegla iz vojne baze nedaleko od Ramadija, glavnog grada istoimene provincije.

Od početka ofanzive 9. juna pobunjenici koje predvode sunitski džihadisti Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL), osvojili su nekoliko važnih sektora na severu zemlje, posebno drugi grad po veličini u Iraku, Mosul, i njegove pokrajine u Ninivi, kao i grad Tikrit (160 kilometara sjeverno od glavnog grada), glavni grad pokrajine Salahedin.

Najveća iračka rafinerija, smeštena u gradu Baidži, zatvorena je noćas, a njeno strano osoblje je evakuisano, saopštili su danas zvaničnici ovog postrojenja.

Mosul
Mosul
Oni su rekli da lokalno osoblje ostaje u rafineriji i da iračka vojska i dalje kontroliše ovo postrojenje.

Militanti koji su se odvojili od Al kaide i zauzeli grad Mosul prošle sedmice ušli su u Baidži pre šest dana i opkolili rafineriju.

Sunitski pobunjenici takođe su oslobodili zatvorenike iz zatvora u ovom gradu.

Rafinerija u Baidžiju je najveća u Iraku i isporučuje naftne proizvode u većinu iračkih provincija.

Ujedinjene nacije (UN) su saopštile da su militanti pogubili nasumice nekoliko stotina lica od početka ofanzive.

Komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj je istekla da to “predstavlja ratni zločin”. Njen komentar je usledio nakon što su sunitski militanti postavili na Internet slike masakriranih iračkih vojnika. Irački zvaničnici su izjavili da su slike istinite, ali njihova autentičnost nije mogla da se nezavisno potvrdi.

Konsultacije SAD i Irana

Predsednik SAD Barak Obama obavestio je Kongres da će rasporediti najmanje 275 pripadnika vojske da bi pružili podršku i pomoć osoblju ambasade u Bagdadu.

"Te snage će biti angažovane zbog zaštite američkih građana i imovine, ukoliko to bude potrebno i opremljene za borbu", poručio je američki predsednik u pismu poslanicima, preneo je Rojters.

"Ove snage ostaće u Iraku sve dok bezbednosna situacija postane takva da to više ne bude potrebno", dodao je Obama.

Oko 160 vojnika već se nalazi u Iraku, uključujući 50 marinaca, a neki od njih su nedavno stigli u tu zemlju, preneo je AP.

Takođe, SAD će poslati još 100 vojnika u obližnju treću zemlju, kao rezervu, ukoliko bude potrebno, dodaje američka agencija.

Američki nosač aviona “George HW Bush” poslat je u Persijski zaliv u pratnji još dva ratna broda.

U međuvremenu, Stejt department je potvrdio da se konsultuje sa Iranom oko situacije u Iraku, kako bi se pomoglo iračkoj vladi u borbi protiv militanata. Međutim, Bela kuća isključuje bilo kakvu mogućnost vojne saradnje sa Iranom povodom situacije u Iraku, kazao je portparol Džoš Ernest (Josh Earnest). Prethodno je američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) da Vašington “ništa ne isključuje” u konsultacija sa Iranom “što bi bilo konstruktivno po stabilnost Iraka”.


Hasan Rohani
Hasan Rohani
Tokom sastanka u Beču o iranskom nuklearnom program, američki i iranski zvaničnici su na kratko razgovarali i o situaciji u Iraku, ali je Vašington ponovo negirao mogućnost vojne saradnje sa Teheranom.

Iranski predsednik Hasan Rohani je predložio saradnju sa SAD ako odluči da preduzme vojnu akciju u Iraku.

Kasem Sulejmani, komandant elitne jedinice iranske revolucionarne garde je, prema nezvaničnin informacijama, kako bi pomogao iračkim liderima i šiitskim milicijama u koordinisanju vojnih operacija protiv militanata.

Iran i SAD su više decenija u neprijateljskim odnosima. Međutim, obe zemlje su zainteresovane da spreče ekspanziju sunitskih militanata, imajući između ostalog u vidu da šiitski Iran podržava većinske šiite u Iraku.

Barzani: rešenje u autonomiji sunitskog regiona

Premijer autonomnog kurdskog regiona na severu Iraka Nečirvan Barzani rekao je Bi-Bi-Siju da misli da Irak neće moći da očuva jedinstvo.

On ističe da će biti veoma teško da se Irak vrati u situaciju koja je postojala pre širenja uticaja sunitskih militanata i zauzimanja Mosula i Tikrita u akcijama pobunjenika prošle sedmice, kao i Tal Afara juče.

Barzani naglašava da su oblasti u kojima su suniti u većini bile zapostavljene od iračke vlade u kojoj dominiraju šiiti koji čine većinu u zemlji.

On smatra da bi formiranje autonomnog sunitskog regiona, nalik na Kurdistan, bilo jedno od rešenja za ublažavanje krize.
XS
SM
MD
LG