Dostupni linkovi

Berane: Zaraza neispravnom vodom se nastavlja, odgovornih još nema


Deponije u blizini Berana
Deponije u blizini Berana
Epidemija stomačne infekcije zbog neispravne vode u gradskom vodovodu u Beranama još nije stala. Ni nakon 10 dana nije poznato šta su stvarni uzroci niti ko je kriv za masovno trovanje Beranaca. U međuvremenu zbog višednevnog neodlaganja smeća, Berane podsjećaju na slike iz Kamijevog romana “Kuga” u kojima slobodno šetaju mačke, psi lutalice i glodari, dok mještanima prijete nove zarazne bolesti.

“Ovo što se događa u Beranama je bruka i sramota!”

Tako je jedan od anketiranih Beranaca sažeo svoj utisak o onome što se već danima događa u njegovom gradu, čijih je više od 1.200 stanovnika zatražilo ljekarsku pomoć zbog stomačnih tegoba nakon što su pili vodu iz gradskog vodovoda. Deset dana poslije javnost još nije informisana o tome kako je zapravo došlo do masovnog trovanja osim što je gostujući u sinoćnjem dnevniku medijskog javnog servisa direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša potvrdio da je uzročnik u neispravnoj vodi.

“Mi čekamo nove analize ali one prve su završene i govore da voda nije bila ispravna. Čak smo dobili rezultate hlorisane vode koja u određenom broju uzoraka nije bila bakteriološki ispravna i u njoj se nalazila ešerihija koli.Takođe dobili smo prve rezultate iz uzoraka pacijenata koji govore da je epidemija uzrokovana rota i entero virusima“.

I dok su još na samom početku iz vodovoda odbacili svaku krivicu za volšebno izbijanje epidemije stomačne infekcije, koja je beransku bolnicu i domove zdravlja preplavila pacijentima, lokalna Uprava od starta je skretala pažnju na to što se grad puni smećem zbog višemjesečne blokade njegovog odlaganja na deponiju u Beranselu. Iako je tvrdio kako je sve pod kontrolom, samo nekoliko dana kasnije ministar zdravlja Miodrag Radunović odgovornost je locirao na istu adresu. Pred kamere Televizije Crne Gore izašao je sa apokaliptičnim scenarijem, upozoravajući na opasnost od zaraznih bolesti, za koje smo mislili kako pripadaju davnoj prošlosti.

“Ako se pojave žutica, kolera, trbušni tifus,sa katastrofalnim posljedicama može da ugrozi zdravlje svih stanovnika i Berana i regiona. Ako se razvije epidemija tog tipa sa tim bolestima direktna odgovornost je na mjesnoj zajednici Beranselo”.

Opštinska uprava iz Demokratske partije socijalista takođe je optužila mještane Beransela da zbog samovolje pojedinaca i političkih mešetarenja onemogućavaju da privremenu odlagalište smeće urede u modernu sanitarnu deponiju. Beranselci su to međutim kategorički odbacili i dijalog sa lokalnom Upravom o deblokiranju deponije uslovili prekidom odlaganja opasnog medicinskog otpada. Sa tim je saglasan ekološki aktivista iz Berana Gojko Cimbaljević.

“Stanovnici Beransela ne mogu da budu krivi zato što je opšta bolnica u Beranama prethodnih osam godina, zajedno sa komunalnim preduzećem, plazme sa ljudskom krvi, leševe ubijenih životinja, razne druge opasne materije, nagomilala u jednu planinu smeća na ulazu u grad i da insistira da nastavi da odlaže tamo odakle se najviše ugrožava život stanovnika Berana, svih. Tako da stanovnici Beransela nikako ne mogu biti krivi zato što lokalne samouprava ne radi svoj posao.”

Tufik Softić
Tufik Softić
I poznati beranski novinar Tufik Softić ukazuje na pokušaje lokalnih i državnih zvaničnika da zataškaju krivicu onoga ko je izazvao zagađenje gradske vode i problem prebace na staru priču o neriješenom problemu privremene deponije u Beranselu.

“Vjerovatno da postoji neko ko zna šta se zapravo desilo.To što niko još ne odgovara, samo je znak da u Crnoj Gori ne funkcioniše pravna država. Da iole funkcioniše, odmah bi one noći kada je Institut za javno zdravlje saopštio prvi rezultat, neko je morao biti u zatvoru, dok se ne istraži i ne utvrdi potpuno šta se dogodilo.Pročitao sam jedan komentar na internetu koji prati vijesti iz Berana u kome se kaže kako je ‘Vlada Crne Gore osudila režim u Siriji zbog upotrebe hemijskog naoružanja a u Beranama zbog trovanja 1.200 ljudi osudila je narod, građane Berana.”

Gojko Cimbaljević smatra da se iza svega krije strah nadležnih u lokalnoj uparvi i komunalnim preduzećima da će Beranci iskoristiti pravo da ih tuže i zatraže obeštećenje.

“Jer bi se ovako prijava morala podnositi protiv NN lica ili bi se utvrđivanje odgovornosti I krivice otezalo godinama, kako već znaju da rade naši organi.”
XS
SM
MD
LG