Dostupni linkovi

Zaposleni u pravosuđu u RS nastavljaju štrajk


Štrajk u zgradi Osnovnog suda u Banjoj Luci
Štrajk u zgradi Osnovnog suda u Banjoj Luci
Štrajk zaposlenih u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj nastavlja se i iduće sedmice. Tako je odlučeno na sjednici granskog Sindikata pravosudja RS održanoj u nedjelju uz najavu da će se raditi na omasovljavanju i radikalizaciji štrajka dok se ne ispune sindikalni zahtjevi.

Predsjednik tog sindikata Siniša Petrović tvrdi da trenutno u pravosudju štrajkuje oko 70 procenata zaposlenih te da podaci sa terena govore da se sve više radnika priključuje štrajku

“Odlučno demantujemo navode Ministarstva pravde Republike Srpske o broju radnika koji su u štrajku. Štrajkuje trenutno 27 pravosudnih institucija i to je pravi podatak. Ključni razlozi za štrajk su to što je Vlada prekršila odluku o najnižoj plati u RS koja iznosi 370 KM, a u pravosudju to ne važi već iznosi 313 KM . Tu platu primaju radnici čak sa srednjom stručnom spremom uz važnu napomenu da u platu zaposlenog pravosudnim institucijama ulaze topli obrok I regres. Time ne stoji tvrdnja iz vlade da plate u pravosuđu treba uskladiti sa realnim sektorom. Tražimo vraćanje prvog smanjenja plata od deset posto iz 2010. godine. I tražimo vraćanje drugog smanjenja plata od deset i više posto u 2013. godini” – naveo je Petrović

Prema njegovim riječima, došlo je do neuspjeha štrajka u pojedinim kazneno-popravnim zavodima došlo jer pojedini poslodavci nisu željeli donijeti rješenje o minimumu procesa rada, čime su prekršili Zakon o štrajku.

Dok pravosuđe ne odustaje, sindikati unutrašnjih poslova, uprave i obrazovanja, nauke i kulture stavili su 23. januara moratorijum na štrajk u Republici Srpskoj.

Predsjednici ta tri sindikata Duško Jandrić, Tomislav Vrhovac i Stevan Milić ponudili su i ostavke zbog neuspjeha štrajka. Neznatan broj radnika je štrajkovalo, što se najviše pripisuje efikasnom sistemu pritiska vlasti da spriječe obustave rada. Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić kaže da je sa kolegama ostavku ponudio iz moralnih razloga zbog nezadovoljstva ishodom štrajka. Ostavke su odbijene jer im svakako mandati ističu za par mjeseci.
XS
SM
MD
LG