Dostupni linkovi

Započeo otkup sumnjivog mlijeka za bioplin


Ilustracija
Ilustracija
Započelo je preuzimanje mlijeka sumnjivog na prisutnost aflatoksina sa farmi na istoku Hrvatske. Ono će se iskoristiti za proizvodnju bioplina. Osigurana je i zamjenska hrana za stoku, pa resorni ministar očekuje da će problem sa povišenim razinama aflatoksina u mlijeku biti riješen za 7 do 10 dana.

Sa dan zakašnjenja, započelo je preuzimanje mlijeka sumnjivog na prisutnost aflatoksina sa 380 farmi na istoku Hrvatske, kako bi se neškodljivo iskoristilo za proizvodnju bioplina u tri slavonske bioenergane. Naime, mliječne industrije „Dukat“ i „Meggle“ odbile su otkupljivati to mlijeko, dok analize ne pokažu zdravstvenu ispravnost. Danas se krenulo i sa distribucijom 300 tona zamjenske hrane za stoku o državnom trošku.

Još nema podataka je li obuhvaćeno svih – prema procjeni – sedamdesetak tisuća litara koliko se dnevno na tim farmama proizvede, ali resorni ministar Tihomir Jakovina je nakon obilaska farmi u Bijelom Brdu i Vladislavcima nedaleko Osijeka – optimističan.

„Osigurali smo gotovo 300 tona zamjenske ispravne hrane i djelomično ćemo obeštetiti farmere kroz cijenu mlijeka koje se odvozi u bioenergane. Sada izići sa cijenom bilo bi - neozbiljno! Rekli smo da ćemo maksimalno pomoći našim proizvođačima, što i radimo. Vidjet ćemo koliki će biti krajnji troškovi i koliko ćemo na kraju obeštetiti krajnje proizvođače, ali to neće biti isti iznos kao cijena zdravstveno ispravnog mlijeka“, kazao je Jakovina.

Ilustracija
Ilustracija
Naime, farmere je najviše zanimalo – koliko će oni dobiti novca. Tihomir Bojanić iz Bijelog Brda dnevno proizvodi 370 litara mlijeka koje je 6 dana prolijevao, a u srijedu je po njega došla cisterna iz bioenergane.

„Štete su neprocjenjive! Radi se o jednom velikom gubitku i zdravlja, i živaca i svega. A što se tiče gubitka na cijeni mlijeka, to je nenadoknadivo“, istaknuo je Bojanić.

Ivica Kruljac iz Vladislavaca bacio je 4.000 litara mlijeka, a tisuću i po litara mu je u srijedu ujutro odvezeno u bioenerganu. On kaže kako je na rubu propasti.

„Šteta je između 10 i 12 tisuća kuna (1500 do 1800 eura) unazad 6 dana.“

Otkupna cijena u bioenerganama je fiksna, a ostaje otvoreno pitanje je koliko će još na otkupnu cijenu dodati ministarstvo.

„Bioelektrane plaćaju 20 lipa (0,03 eura) po litri mlijeka kao sirovine. Svakodnevno pratimo kvalitetu mlijeka, i onoga trena kada mlijeko na farmi bude ponovno negativno kao uzorak , ide u normalni otkup i u preradu, a ovaj otkup traje dok ne riješimo problem“, navodi ministar Jakovina.

Blažić: Struka je zakazala

Vlasnik bioenergane „Novi agrar“ u Vuki Ivan Pandurović kaže kao su kapaciteti njegove energane ipak ograničeni.

„Mi ovdje možemo zbrinuti šezdeset kubika dnevno. Važno je da mlijeko koje ovdje dođe bude upravo onakvo kakvo je trebalo ići u mljekaru, dakle bez antibiotika i sličnih stvari, jer bi nam to moglo narušiti proces“, kazao je Pandurović.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić komentirao je za RSE ovo zakašnjenje s otkupom mlijeka sumnjivog na aflatoksin.

„Zbog čega se kasnilo – ja ne znam, samo moram reći da se to trebalo brže odraditi!“

I danas se čulo da je nekim farmerima uz obavijest da prerađivači neće otkupljivati njihovo mlijeko stigla i analiza koja pokazuje povišenu razinu aflatoksina, a nekima – samo usmena obavijest.

„Nismo dobili pismeni dokaz o količini aflatoksina u mlijeku“, kazao je Tihomir Bojanić.

Blažić ponavlja kako je nakon prošlogodišnje suše bilo za očekivati da će biti problema sa stočnom hranom, ocjenjujući kako je do pojave aflatoksina u mlijeku sa farmi u istočnoj Hrvatskoj došlo zbog uvoza pljesnivog kukuruza.

„Ja znam da je uzet orijentacijski uzorak. Koliko je taj uzorak mjerodavan – o tome možemo pričati. Znamo da to Veterinarski institut u Zagrebu može ispitati, ali da to opet ide na provjeru u Beč. Svake godine u veljači su problemi s mlijekom. Struka je zakazala. Struka je to trebala jednim dijelom predvidjeti. Ulazimo za par mjeseci u Europsku uniju, a nemamo laboratorij koji može pratiti aflatoksin. A znamo koji su tamo propisi!“

U četvrtak se na temu aflatoksina u mlijeku sa 380 farmi iz Istočne Hrvatske u Donjem Miholjcu sastaju seljačke udruge, predstavnici ministarstva, otkupljivači i lokalne vlasti. Očekuje se žustra rasprava.
XS
SM
MD
LG