Dostupni linkovi

BiH: Doček na otvorenom, u kafićima ili inostranstvu


Ilustracija
Ilustracija
Najluđu noć Bosanci i Hercegovci dočekuju kako im nalažu prilike. U odnosu na
prošlu godinu smanjen je i interes bh. građana za aranžmane turističkih agencija. Bez obzira na bolju ili slabiju potražnju većina 2013. dočekuje kod kuće, mladi u kafićima, neki u planinarskim domovima, kao i na otvorenom ukoliko se to organizuje u gradovima.

Bh. prijestolnica, kao i prethodnih godina, dočekuje Novu godinu kod Trga Djece Sarajeva. Zabava kreće od kasnih poslijepodnevnih sati uz muziku DJ-ejeva. Centralni program započinje pjesmama domaćih bendova: Regina, Skroz, Zoster, Atentat i The Blavorsi. Nakon ponoći je planiran vatromet.
Banjalučani novogodišnji program mogu pratiti na Trgu Krajine. Nakon obilježavanja „Dječije nove godine“, od večernjih sati nastupaju grupe Balkan express, Vanja The Frog, te Krajiški trubači. Istovremeno, predstavnici Zadužbine „Petar Kočić“, tačno u ponoć, tradicionalno promovišu knjigu koja će u Novoj godini biti prva objavljena na svijetu – roman „Veštica“ makedonskog književnika Venka Andonovskog.

Grad na Neretvi, Mostar, ni ove godine nema javni doček 2013. godine. Ista je situacija i sa Tuzlom, te Zenicom. Međutim, građani Brčko Distrikta će ove godine prvi put imati javni doček Nove godine na otvorenom. Na Trgu mladih sugrađane će zabaviti nastupi brojnih domaćih grupa.
Iz Udruženja građana „Za Srebrenicu“ javljaju da se doček Nove godine u ovom gradu organizuje na trgu uz nastup lokalnih muzičara, a planiran je i vatromet. Najveći broj stanovnika ove opštine najluđu noć namjerava provesti u porodičnom ambijentu, a u samo pet manjih ugostiteljskih objekata se priređuje prigodna zabava.
U Trebinju pred novogodišnje praznike nema gužve na ulicama niti u prodavnicama,prenose agencije. U prodajnim objektima je kupovina svedena na minimum. Grad je oskudno ukrašen jer, kako navode iz gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne djelatnosti, novi ukrasi nisu nabavljeni zbog ekonomske situacije.
S druge strane, odustajanje od tradicionalnog dočeka Nove godine na Gradskom trgu u Bijeljini uzrokovano je štednjom novca gradskog budžeta, saopštila je bijeljinska Administrativa uprava.

Vlašić i Maldivi
Prijedor svojim građanima priređuje javni doček 2013. godine. Zabavu na otvorenom Prijedorčani dočekuju uz pjesme lokalnih muzičara. Na gradskom trgu u prijepodnevnim satima je organizovana proslava Nove godine za djecu pod nazivom „Velika novogodišnja žurka“ uz nastup plesnih i folklornih sekcija osnovnih škola.
Novogodišnja dekoracija u Sarajevu
Novogodišnja dekoracija u Sarajevu
Novu 2013. godinu građani Livna dočekuju na centralnom gradskom Trgu kralja Tomislava uz gostovanje hrvatskog benda Baruni.
Opština Prnjavor organizuje javni doček Nove godine na gradskom trgu gdje nastupa bend Alan Ford. Takođe, u prijepodnevnim satima je upriličena dječija Nova godina koju su za najmlađe stanovnike ovog grada izveli učenici osnovnih i muzičkih škola.
Svi smještajni kapaciteti u hotelsko-ugostiteljskim objektima olimpijskih planina su maksimalno popunjeni, javljaju agencije.
Na planini Vlašić su uz bh. goste, najbrojniji i turisti iz susjednih zemalja posebno gosti iz Dalmacije. Atrakcija je, prema najavama organizatora, doček na otvorenom - na platou Babanovac.
Pojedini Bosanci i Hercegovci, oni punijeg novčanika, Novu godinu dočekuju van granica matične zemlje. U turističkim agencijama navode da građani biraju jeftinije aranžmane i prevoz autobusom, jer je jeftiniji u odnosu na putovanje avionom.
Najprivlačnije su ponude za Dubrovnik i Makarsku, a od nešto daljih destinacija su Budimpešta i Prag. Naravno, ima i onih koji su otputovali u Dubai ili, pak, na Maldive.
XS
SM
MD
LG