Dostupni linkovi

Centralna Evropa pod vodom


Poplave u srednjoj Europi: Rekordna razina vode
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Poplave u srednjoj Europi: Rekordna razina vode

U Češkoj, Njemačkoj i Austriji haraju poplave. Na pojedinim mjestima vodostaj je veći nego 2002.godine kada se desila takozvana „stogodišnja poplava“. U Češkoj je stradalo najmanje šestoro ljudi, a još četvorica muškaraca koji su splavarili po nabujalim rijekama, smatraju se nestalim.

U Čekoj Republici, u slivovima rijeka Vltava i Laba do sada je oko 3000 ljudi moralo napustiti svoje domove. Glavni grad Prag sa strepnjom iščekuje poplavni val, jer je stanovnicima još živo u sjećanju izlijevanje Vltave kada je poplavljen kompletno istorijsko jezgro. Tada, u augustu 2002. godine voda je prodrla u metro, a zoološki vrt je potpuno iseljen.

Ovaj put je ZOO poplave dočekao spreman. Tokom noći evakuirane su sve životinje iz donjeg dijela, a miljenici Pražana, gorile, su premještene u specijalni toranj, izgrađen u paviljonu upravo za slučaj nabujalih rijeka.

Slonovi i nilski konji, čija je evakuacija najkomplikovanija, su još od marta u novom paviljonu u gornjem dijelu vrta, kojeg Vltava ne ugrožava.

Od ponedjeljka su djelimično zatvorene sve tri metro linije, a devet željezničkih linija iz Praga prema unutrašnjosti zemlje ne saobraća.

Na kritičnim mjestima su uz pomoć vojske postavljeni protivpoplavni zidovi, a na snazi je treći stupanj opasnosti. Neke škole i obdaništa ne rade, a Filozofski fakultet otkazao je prijemne ispite.

Poplave u Pragu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Po medijima se već spekulira o odgovornosti vršioca dužnosti gradonačelnika Tomaša Hudečeka, koji je s devet sati zakašnjenja naredio podizanje potpornih zidova. Iako je još u ponoć, sa subote na nedjelju, izmjerena kritična masa vode, naređenje je izdato tek u devet ujutro.

"Stanje je stabilizirano. Barijere su postavljene za protok 300 kubnih metara više nego što trenutno teče koritom Vltave. Najgore smo izgleda savladali", kaže Haduček.

Poplavni val sa strepnjom očekuju na rijeci Labi, prema njemačkoj granici na sjeverozapadu Češke. Pojedine su zgrade evakuirane u Usti nad Labem, a u prekidu je saobraćaj prema Dečinu. No, premijer češke Vlade, Petar Nećas kaže:

"Nijedan češki državljanin neće biti ostavljen sam u ovoj situaciji. Pomoći ćemo gdje god bude potrebno, uključujući i popravak štete nakon što se voda povuče."

Mnogo teže stanje je u Njemačkoj i Austriji, u slivovima Dunava i rijeke Moldau. Grad Passau, njegova stara jezgra potpuno je pod vodom. Zamislite ulice na kojima se vide samo vrhovi saobraćajnih znakova. Dunav je u ovom dijelu 12,5 metara, što je dva metra viši vodostaj nego 2002.godine.

Portparol kriznog centra grada Herbert Zillinger rekao je da je situacija "ekstremno dramatična". Ovdje se, za razliku od Praga, očekuje dalji rast vodostaja. Pretpostavke govore da će biti najviši u posljednjih 70 godina. Ukupno se pet osoba vodi kao nestale.

XS
SM
MD
LG