Dostupni linkovi

Zaokret ka realnosti: Patrijarh pozvao kosovske Srbe da izađu na izbore


Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej
Poziv patrijarha Irineja kosovskim Srbima da izađu na lokalne izbore i da izaberu najbolje ljude iznenađujući je zaokret Crkve u stavu o kosovskom pitanju, s obzirom na tvrdi stav Sinoda SPC da je Briselski sporazum, na osnovu kojeg se izbori na Kosovu i sprovode, nije u interesu srpskog naroda. Sagovornici Radija Slobodna Evropa ovu evoluciju crkvenog stava o Kosovu doživljavaju i kao uticaj državnog na crkveni vrh i kao sposobnost Crkve, pogotovo o njenim činiocima na Kosovu, da svoju poziciju prilagođava promenama realnog konteksta.

Državni i crkveni vrh koji su imali oprečne stavove o Kosovu i Briselskom sporazumu u poslednje vreme radili su na postizanju kompromisa, kaže za Radio Slobodna Evropa verski analitičar Živica Tucić, objašnjavajući šta je dovelo do ovog značajnog zaokreta Patrijarha u odnosu ne stav Sinoda SPC o Briselskom sporazumu i državnoj politici prema Kosovu.

Živica Tucić
Živica Tucić
“Naravno da će neki uporediti sadašnji stav i poziv patrijarha sa ranijim stavovima Crkve. Međutim, u međuvremenu su država i Crkva poradile na razjašnjavanju svojih odnosa i na kraju te debate, koja je okončana još pre dva meseca, konstatovano je, ipak, da Crkva ima legitimno pravo da se brine o vernicima svuda, pa tako i na Kosovu, ali da državnu politiku vodi Vlada”, navodi Tucić.

Podsetimo, patrijarh Irinej je u ponedeljak u Pećkoj patrijaršiji poručio Srbima sa Kosova da bi trebalo da izađu na izbore i da izaberu najbolje ljude od ugleda i autoriteta, smatrajući da bi bilo tragično da u slučaju neizlaska u sredinama u kojima su u većini ne budu izabrani kandidati iz njihovih redova.

I državi i crkvi je bilo u interesu da ne ostave utisak da između njih postoji konflikt, pojašnjava Živica Tucić i dodaje:

“Neki već osporavaju da patrijarh može da govori u ime Crkve jer to, argumentuju oni, nije odluka koju je doneo Sabor ili Sinod SPC; međutim, iako je tačno da mišljenje patrijarha nije stav Sabora, ono je izuzetno merodavno i kompetentno jer iza njega stoji autoritet poglavara koji oni koji sebe smatraju pravoslavcima, sledbenicima i članovima SPC ne bi mogli tek tako da ignorišu”, ocenjuje Tucić.

Poziv na suživot i saradnju

Na pitanje da li ga je iznenadio poziv patrijarha Irineja Srbima da izađu na izbore, Miodrag Radojević, istraživač-saradnik Instituta za političke studije, za Radio Slobodna Evropa kaže:

Mitrovica
Mitrovica
„Jeste i nije. Očekivali smo da se SPC izjasni po ovom pitanju, mada će to sada, pretpostavljam, u javnosti izazvati oprečne ocene – od onih da li crkva ima pravo da se meša u političke stvari, pa do toga da je Srpska pravoslavna crkva dramatično zaokrenula neku vrstu svog, nazovimo ga, političkog kursa“.

Upitan šta je moglo rukovoditi patrijarha Irineja da pozove kosovske Srbe da masovno izađu na izbore, Radojević iznosi ovu pretpostavku:

„Jedan od motiva mogao bi biti i taj da su u međuvremenu, pretpostavljam, obavljeni razgovori između kancelarije predsednika Republike i samog Patrijarha i verovatno je predočen i problem koji postoji, pa je, dakle, potrebna i ta podrška Srpske pravoslavne crkve kako bi se građani srpske nacionalnosti na Kosovu motivisali da izađu na ove izbore“, kaže Radojević.

Zorica Kuburić, profesorka sociologije religije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, za Radio Slobodna Evropa kaže da je na temelju istraživanja koje je radila o Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu jasno da se stavovi formiraju na osnovu realnog konteksta svakodnevnog života i da u tom ključu treba shvatiti i Patrijarhov poziv za učešće na izborima.

„Koliko znam, svi koji žive na Kosovu žele tamo i da ostanu i oni od toga ne odustaju uprkos tome što su tamo u manjinskom statusu. Mislim da je poziv patrijarha Irineja hrišćanski poziv na život i saradnju. Jedno je polje politike, a drugo je kontekst svakodnevnog života iz kojeg dolazi taj poziv vernicima da ostanu gde su izabrali da ostanu, da čuvaju to što imaju - u prilikama koje postoje. Ja znam da postoji spremnost i da se uči albanski jezik i da su svi koji su u srpskim manastirima spremni za saradnju. Dakle, jedno su politička pitanja i političke razlike, a nešto sasvim drugo su život ljudi i vernika koji na Kosovu i dalje hoće da ostanu“, kaže Zorica Kuburić i dodaje da ne očekuje da će Sinod i Sabor SPC proizvoditi probleme zbog pozicije patrijarha Irineja.
XS
SM
MD
LG