Dostupni linkovi

Zakon o lobiranju – za uspješno komuniciranje BiH sa EU


Učesnici seminara "Lobiranje u Briselu: Čemu služi i kako funkcionira?"
Učesnici seminara "Lobiranje u Briselu: Čemu služi i kako funkcionira?"

U Vanjskotrgovinskoj komori u Sarajevu je nedavno održan seminar na temu "Lobiranje u Briselu: čemu služi i kako funkcionira?" Cilj je bio upoznati domaću poslovnu zajednicu sa načinima komuniciranja sa europskim institucijama radi postizanja rezultata za gospodarske projekte i poslovne inicijative iz Bosne i Hercegovine.

Prenoseći iskustva susjedne Hrvatske, ambasador ove zemlje u Bosni i Hercegovini Ivan del Vechio je naglasio da bi uz pomoć lobiranja Bosna i Hercegovina također mogla bolje iskoristiti resurse koje ima.

„Lobiranje vidim na dvije razine. Prva je da se upravo ti resursi i te prednosti koje i vi i mi imamo gurnu u strateške dokumente Europske unije, a onda na drugoj razini vidjeti kako pomoći svim subjektima, od države, od privatnih kompanija, od korporacija da se počnu 'eksploatirati', odnosno da nađu mjesto u tim strateškim dokumentima“, istakao je Ivan del Vechio.

Poslovne inicijative i projekti na ovaj bi način lakše došli do europskih institucija koje ih mogu financirati.

„Moramo djelovati i u procesu donošenja strateških odluka, i kroz apliciranje na fondove Eiropske unije, kojima će se realizirati projekti na čijoj podlozi smo radili. Bosna i Hercegovina je zapravo u vremenu kad se može kroz ovakav način suradnje, praćenja onog što se događa u Brislu, bolje pripremiti za buduće iskorištavanje ukupnih fondova Europske unije.“

Bosna i Hercegovina još uvijek nema zakonskog okvira za djelovanje lobističkog posla. Natko Vlahović, predsjednik Hrvatskog društva lobista i akreditirani lobist pri Europskom parlamentu, kaže da je važno donošenje zakonskog okvira za djelovanje lobista.

„Vi jako dobro znate da je lobiranje jedna vrlo osjetljiva materija, da je podložna raznoraznim interpretacijama, da je vrlo često nazivaju 'skandaloznim poslom'. Prema tome, zakon bi bio nešto što bih preporučio svakoj državi koja misli da lobiranje mora biti dio jednog pravnog okvira, što znači da svi oni koji žele utjecati na odluke vlade, parlamenta i drugih državnih tijela, jednostavno se prvo registriraju“, rekao je Vlahović.

Ahmet Egrlić, potpredjsednik Vanjskotrgovinske komore BiH smatra da bi ovaj zakon u Bosni i Hercegovini trebao biti donesen u skorije vrijeme.

„To zavisi od političara u ovoj zemlji", kaže on, "ali ono što je interes i ove poslovne zajednice i ove zemlje jeste da se to uredi što prije. Vanjskotrgovinska komora će insistirati na ovom, vršićemo pritisak, tražićemo da se ova oblast uredi što prije. Očekujemo u ovom narednom mandatnom periodu da će to biti riješeno. Zasigurno mislim da imamo prostora da već naredne godine imamo zakon o lobiranju, ukoliko budu nadležne institucije i vlast radile svoj posao.“

Iako europske zemlje već godinama koriste usluge lobista kako bi ostvarile određene ciljeve, u Bosni i Hercegovini se taj pojam još uvijek ne razumije. Egrlić pojašnjava:

„Za lobiranje kod nas još je uvijek asocijacija da je to nešto kriminalno, nešto nečasno, a lobiranje je vrlo častan, odgovoran, ozbiljan i koristan posao. U Briselu trenutno postoji oko 6.000 akreditiranih lobista, od toga je iz Bosne i Hercegovine šest agencija. Naravno, postoje i oni nezvanični lobisti koji rade i zaista je nužno da u narednom periodu Bosna i Hercegovina uredi ovu oblast, donese zakon o lobiranju, odvoji sve one nečasne, nezakonite, korupcijske radnje od časnih, poštenih i radnji koje će biti u interesu ove zemlje.“

Usluge lobista u Hrvatskoj zasad najviše koriste privatne kompanije. Natko Vlahović:

„Privatne kompanije su te koje trebaju vrlo specifične usluge, vrlo određene stvari, koje država kao takva neće često stavljati na dnevni red, ne zato što to ne želi, nego joj to ustvari nije posao. Međutim, treba reći i da države ponekad angažiraju lobističke usluge. Pogotovo nečlanice Europske unije u Briselu angažiraju lobističku pomoć, zato što nemaju pristup onim sastancima, konferencijama i onim susretima gdje se definira za zelenim stolom kako će se tko ponašati. I taj pristup se nekad plaća, on se naplaćuje.“

Vrlo je bitno za Bosnu i Hercegovinu koja teži da postane članicom Europske unije da bude adekvatno predstavljenja u njenim institucijama. Jedan od načina je lobiranje, jer sustav Unije omogućava uspjeh ideja, ali samo ako one budu dobro predstavljene.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG