Dostupni linkovi

Zakazan početak suđenja za šverc cigareta


Ilustracija
Ilustracija
Sud u Bariju je zakazao početak suđenja za četvoro crnogorskih državljana koji se terete za šverc cigareta i mafijaško udruživanje tokom devedesetih godina. To je trenutni epilog takozvane duvanske afere kome su prethodile procedure - trogodišnjih preliminarnih saslušanja pred italijanskim sudom i istraga italijanskog tužioca Đuzepe Šelzija koji je slučaj šverca cigareta iz Crne Gore prema Italiji otvorio 2001 godine. O predstojećem sudskom postupku uz podsjećanje na ovaj slučaj koji je godinama punio stupce crnogorske i regionalne štampe.

Suđenje crnogorskim državljanima za međunarodni šverc cigareta preko Jadrana i mafijaško udruživanje pred sudom u italijanskom gradu Bariju počeće 7. februara, odlučila je sutkinja Suzana de Feliće. Suđenje se odnosi na trojicu biznismena Veselina Barovića, Branka Vujoševića, Branislava Mićunovića i nekadašnju šeficu crnogorske trgovinske misije u Italiji Dušanku Jeknić. To je epilog trogodišnjih preliminarnih saslušanja tokom kojih je sud ocjenjivao valjanost dokaza tužilaštva za otvaranje zvaničnog sudskog postupka. Tome je prethodila istraga o crnogorsko italijanskoj duvanskoj vezi italijanskog tužioca Đuzepe Šelzija koja je počela 2001. godine.
Dušanka Jeknić
Dušanka Jeknić

Koliko može trajati predstojeće suđenje, te da li može doći do zastare, pitali smo advokaticu Vesnu Čejović poznavaoca italijanskog pravosuđa i zakonodavstva koja je zastupala nekadašnjeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića koji je oslobođen optužbi. Čejović kaže da je teško procjeniti dužinu postupka jer on zavisi, kako od strategije odbrane tako i od odluke sudije o rokovima zastarjevanja.

"Treba sačekati rješenje sutkinje Defeliće koja je donijela rješenje da će crnogorski državljani biti upućeni na suđenje i u tom rješenju sutkinja će tačno naznačiti i kada nastupaju rokovi zastare. Inače, po samom italijanskom krivičnom zakonu zastara za krivično djelo koje se stavlja na teret crnogorskim državljanima, a imajući u vidu da je u optužnici navedeno da su navodne krivične radnje trajale do 2002. godine, zastara nastupa najranije 2014. godine. Taj termin, međutim produžava se, saglasno italijanskom zakonu, za periode u kojima su vršene određene procesne radnje zbog čega upravo treba sačekati rješenje sutkinje Defeliće i vidjeti koje će se vrijeme zastare uzeti u obzir", navodi Čejović.

Žestoki politički sukobi i optužbe

Duvanska afera je u Crnoj Gori otvorena 2001. godine nakon što je iz Barija stigla informacija o pokretanju istrage o švercu cigareta preko Jadrana, iz Crne Gore do Italije od 1994. do 2002. godine. Istragom je bilo obuhvaćeno petnaestak imena iz Crne Gore i Italije, a među njima se našao i Milo Đukanović. Slučaj šverca cigareta nije punio samo stranice crne hronike već i političke rubrike crnogorskih i regionalnih medija.

Veselin Barović
Veselin Barović
Opozicija je optuživala vlast da je dozvolila šverc cigareta preko Crne Gore i omogućila pojedincima enormno bogaćenje, dok je vlast tvrdila da se radilo o legalnom tranzitnom poslu cigareta kroz Crnu Goru te da je novac od tog posla punio budžet u vrijeme međunarodnih sankcija. Šverc cigareta je bila tema više izbornih kampanja u Crnoj Gori, teških javnih sučeljavanja političara. Tokom 2002. godine crnogorska Skupština je formirala komisiju o utvrđivanju činjenica o švercu cigareta i navodnoj umiješanosti državnog vrha. Zaključke i dokaze tužiocu u Bariju Đuzepe Šelziju je predao predsjednik komisije tadašnji poslanik Vuksan Simonović.

Taj odlazak Simonovića u Bari bio je povod za žestoke političke sukobe i optužbe kako u parlamentu tako i van njega. Ni dvije godine kasnije, odnosno 2004. godine, odlazak u Bari nije bio zaboravljen, pa su zabilježene teške riječi u parlamentu između Radivoja Nikčevića i Vuksana Simonovića.

"Ono što ste vi radili protiv Crne Gore nijedan Amerikanac, nijedan Francuz nijedan Rus ili Italijan nije radio. Išli ste da špijunirate svoju državu i svoje rukovodstvo po Italiji i po podrumima u Hrvatskoj", kazao je tada funkcioner DPS Radivoje Nikčević.

"Dižete hajku protiv mene, neće to moći gospodine Nikčeviću. To je kukavički", odgovorio je Simonović, na šta je Nikčević uzvratio:

"I na ovakve uvrede, gospodine Simonoviću neću odgovarati. Vi ste odgovorili svojim djelom u ovoj komisiji".

Vuskan Simonović, predsjednik tadašnje komisije o utvrđivanju činjenica o švercu cigareta i navodnoj umiješanosti državnog vrha, kazao je za skupštinskom govornicom:

"Kada smo došli do prvih podataka da je u Crnoj Gori vršen najcrnji šverc i kriminal sa duvanom pobjegao je kao posljednja kukavica i napustio tu komisiju".

Nakon povlačenja sa premijerske funkcije Milo Đukanović je otišao u Bari i više sati razgovarao sa tužiocem o slučaju šverca cigareta. 2009. godine tužilac Đuzepe Šelzi je odustao od istrage protiv Mila Đukanovića i odustajanje opravdao, kako je rekao jer se crnogorski premijer pozvao na imunitet. Đukanović je na to oštro reagovao najavljujući tužbu protiv Šelzija.

"Zašto je bilo pogodno državnom tužiocu u Bariju da poslije toliko godina neovlašćenog vođenja istrage i saznanja da tu nema nikakvog osnova za to, da on sada saopšti kako zbog navodnog momg imuniteta odustaje od istrage, to treba njega pitati. Pitaću ga svakako njega u postupku koji ću pokrenuti u cilju zaštite mog digniteta i naplate prava koja me po tom osnovu sleduju", rekao je tada.

Godinu kasnije 2010. optužbi je oslobođen i nekadašnji ministar finansija Miroslav Ivanišević koji je tada za radio Slobodna Evropa ocjenio:

"Ključni dokaz da država Crna Gora nije institucionalno podržavala i pružala utočište kriminalcima, kako se to pokušavalo predstaviti. Posebno to ističem, jer se značajan dio optužbi protiv mene kao ministra u tadašnjoj vladi upravo zasnivao na tim tvrdnjama".

Predstojeće suđenje u Bariju protiv četvoro crnogorskih državljana bi trebalo da bude javno, saopštio je podgoričkim Vijestima advokat odbrane Enriko Tućilo.
XS
SM
MD
LG