Dostupni linkovi

Zajednica srpskih opština na čekanju


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

Na Kosovu još uvek nisu poduzeti dalji koraci nakon presude Ustavnog suda o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom. Iz Vlade navode da će se u predstojećem periodu formirati radna grupa koja će se baviti time. Iz Srpske liste navode da je ova lista istrajna u tome da sporazumi budu ispoštovani.

Savetnik kosovskog premijera Valjon Murtezaj izjavio je za RSE da ono što predstoji jeste proučavanje detalja odluke Ustavnog suda po tom pitanju, iz zakonskog i ustavnog ugla. Potom će se formirati grupa stručnjaka u kojoj će biti uključeni ljudi iz različitih oblasti, kako iz politike, tako i iz civilnog društva, koja će raditi na detaljima.

„Pitanje kao što je Zajednica, dakle pitanje od nacionalnog interesa, ne treba da bude ni obaveza, a ni zasluga pojedinaca, već Kosovo u celini bi trebalo da bude u funkciji rešavanja tog pitanja. U fazi smo konsolidacije ove grupe. Još uvek se ne zna ko će biti tačno nje deo. Ali svako koga se tiče ova Zajednica imaće priliku da bude uključen“, kazao je on.

Murtezaj nije želeo da govori o rokovima, navodeći da je ovo veoma ozbiljan i težak proces i kao takav ne treba se sa njim žuriti.

„Pored toga, u toku su mnogi drugi procesi, kao što su vize, rasformiranje paralelnih struktura, sprovođenje ostalih sporazuma i dr“, kazao je Murtezaj.

Ustavni sud Kosova je u decembru odlučio da dogovoreni principi o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu u potpunosti usaglašeni sa duhom Ustava Kosova, ali da bi ugradnja principa u zakonski akt i u statut zajednice trebala biti u skladu sa ustavnim standardima Republike Kosova.

Sud je utvrdio da će Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom biti uspostavljena kao što je predviđeno prvim Briselskim sporazumom kojeg je ratifikovala Skupština, te da principi koji nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom trebaju da se usklade zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom koji sprovodi principe.

Kosovski premijer Isa Mustafa je na poslednjoj konferenciji za novinare u decembru izjavio da je interpretacija Ustavnog suda po tom pitanju veoma dobra, te najavio da će Ustavni sud u budućnosti razmotriti i Statut na osnovu kojeg će se Zajednica formirati.

“Mi ćemo sudu poslati i Statut, kako bi Ustavni sud utvrdio ustavnost. Statut Zajednice određuje obaveze, a one ne mogu biti van zakonskog okvira, evropske mape i lokalne samouprave“, kazao je Mustafa.

Poslanik Srpske liste Nenad Rašić u izjavi za RSE navodi da još nije bilo zvaničnih razgovora oko daljih koraka.

“Još nije bilo nekog zvaničnog sastanka na kojem bi prvo trebalo da se napravi neka analiza među nama, među koalicionim partnerima, pa tek onda da se ide u neku dalju organizaciju. Siguran sam da će se desiti. Mi smo na samom početku rekli da ćemo biti na raspolaganju. Koliko shvatam odluku Ustavnog suda, ona se tiče tehničkog karaktera, odnosni se na terminologiju unutar samog sporazuma. Po meni, mislim da ne pravi nikakvu suštinsku razliku što se samog dokumenta ili sporazuma tiče”, kaže Rašić, dodajući da će razgovori o Zajednici sigurno početi, a pre sledeće runde dijaloga u Briselu, krajem januara.

Rašić je naglasio da je Srpska lista istrajna u tome da sporazumi budu ispoštovani.

“Mi jesmo jedan unutrašnji partner koji je konstruktivan i koji sarađuje, ali s druge strane treba da znamo da je potpis dveju strana u Briselu nama najvalidniji najbitniji. Tako da ćemo mi biti orijentisani na komunikaciju u Briselu i shodno tome ćemo se ponašati i ovde. Ne očekujem nikakve probleme, ali, kako se kaže u politici, ponekad je sve moguće. Videćemo šta će se desiti narednih dana”, dodao je on.

Bivši poslanik u Skupštini Kosova i dobar poznavaoc političkih prilika Petar Miletić kaže da se od političara koji predstavljaju Srbe u kosovske institucije očekuje da budu više angažovani u realizaciji svojih ciljeva.

„To su formiranje Zajednice srpskih opština, ispunjavanje svih onih zakonskih i ustavnih normi koje Srbe sleduju. Dakle, malo više aktivnosti i malo više dobre volje sa svih strana, kako bi svima bilo bolje“, kazao je Miletić.

Kosovska opozicija oštro se protivila Sporazumu o zajednici, te je nakon odluke Ustavnog suda saopštila da je to neosporan dokaz da je Sporazum u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Opozicija od protesta na Zajednicu i na demarkaciju sa Crnom Gorom ne odustaje i tim povodom u Prištini će 9. januara biti održan još jedan protest pod motom „Protestujemo za državu sa suverenitetom protiv antiustavne vlade“.

XS
SM
MD
LG