Dostupni linkovi

Zagreb: Aktivisti protiv Europskih igara u Bakuu


Prosvjednici s fotografijama progonjenih aktivista u Azerbejdžanu
Prosvjednici s fotografijama progonjenih aktivista u Azerbejdžanu

Aktivisti za ljudska prava prosvjedovali su pred Hrvatskim olimpijskim odborom u Zagrebu zbog toga što svojim sudjelovanjem na Prvim europskim sportskim igrama u Azerbejdžanu gazi temeljne vrijednosti olimpizma. Azerbejdžanske vlasti progone aktiviste i političke protivnike, i stotinjak ih je već zatvoreno, ali to očito nije smetalo Hrvatski olimpijski odbor.

Kuće ljudskih prava od Londona preko Zagreba do Moskve, zajedno sa niz drugih udruga za ljudska prava prosvjeduju zbog toga što su danas u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, gdje autoritarne vlasti progone aktiviste, njihove odvjetnike i nezavisne novinare svečano otvorene Prve europske sportske igre - neki ih zovu i prvim europskim olimpijskim igrama.

Sanja Sarnavka, foto: Enis Zebić
Sanja Sarnavka, foto: Enis Zebić

„Ukupno smo nabrojali čak 98 osoba koje ili su već osuđene, ili tek čekaju suđenje. Na sreću neke su u bijegu, ali se moraju skrivati jer su osuđene i na 11 godina zatvora, jer se u Azerbejdžanu apsolutno guši svaka sloboda i svaka kritika predsjednika Ilhama Alijeva, jednog od najkorumpiranijih političara uopće. Nas posebno brine što se u ove igre aktivno uključio i Hrvatski olimpijski odbor", komentira Sanja Sarnavka iz zagrebačke Kuće ljudskih prava.

Naime, na igrama u Bakuu u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora sudjeluje 107 hrvatskih sportaša u 18 disciplina, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša član je i Organizacijskog odbora Prvih europskih igara u Bakuu, i aktivisti pitaju – a gdje su tu temeljne vrijednosti olimpizma?

„Ako ništa drugo, na web stranicama Hrvatskog olimpijskog odbora može se pročitati koje su osnovne postavke i vrijednosti na kojima počiva olimpizam. A među ostalim to je i čuvanje dostojanstva čovjeka i stvaranje svijeta u kome svatko živi slobodno i u miru. Znači, zbog toga što azerbejdžanska vlada daje jako puno novaca i potkupljuje i nudi svima novac, zaboravilo se na te temeljne principei pristalo se da se jedna od najplemenitijih aktivnosti - sport – događa u režimu koji guši sve slobode.“

Aktivisti danas imaju i potporu oporbene parlamentarne stranke zelene ljevice Orah.

Zvonko Mahečić, Sanja Sarnavka, foto: Enis Zebić
Zvonko Mahečić, Sanja Sarnavka, foto: Enis Zebić

„Došli smo danas pružiti potporu ovoj inicijativi udruga civilnog društva zbog toga što smatramo da je prilično nelogično da zemlje Europske unije i njihove politike šalju vojnike i ratuju za demokraciju i zaštitu ljudskih prava širom svijeta, a sa druge strane podržavaju jedan prilično autoritaran režim koji zatvara ljude samo zato što različito misle i imaju različite stavove o društvenom razvoju, kritiziraju politiku, financije, korupciju, stanje ljudskih prava i sve ostalo", konstatira član Središnjeg programskog foruma Oraha Zvonko Mahečić.

Među stotinjak osoba koje je azerbejdžanski režim zatvorio je i istraživačka novinarka i suradnica azerbejdžanskog servisa našeg radija Kadija Ismailova, koja je već preko šest mjeseci u zatvoru čekajući suđenje, što je svojevrsna osveta režima zbog pisanja o korupcijskim poslovima vezanim za režim azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva.

U pismu što ga je dana objavio New York Times ona apelira na međunarodnu zajednicuda napravi pritisak na Alijeva kako bi ovaj oslobodio sve političke zatvorenike i upozorava da se azerbejžanskim vlastima ne smije dopustiti da zbivanjima na Prvim europskim igrama odvrate pozornost svijeta od ozbiljnih kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG