Dostupni linkovi

Zabrinjavajuće stanje u hrvatskim dnevnim novinama


U riječkom dnevniku „Novi list“ prijete otkazi, a zagrebački „Večernji list“ ukinuo je niz dopisništava. Posla za novinare je u Hrvatskoj sve manje, a oni zbog straha za radno mjesto pristaju na sve.

Riječki dnevnik „Novi list“ je zbog neodgovornog poslovanja posljednja dva vlasnika u lošoj financijskoj situaciji, i prve žrtve takvog stanjabit će novinari. Kada je podružnica novinarskog sindikata na stranicama vlastitih novina željela upozoriti da su otpuštanja što ih je u tim istim novinama najavio predsjednik uprave nezakonita, „Novi list“ nije objavio njihovo priopćenje, pa su reagirali sa akcijom „pet minuta gromoglasne tišine“.

„Mi smo kao sindikati htjeli na to javno reagirati, budući da se radi o javno iznesenim namjerama predsjednika Uprave, i to nam je bilo onemogućeno. Znači, redakcijsko vodstvo je odlučilo da neće objaviti naše reagiranje što smatramo zabrinjavajućim i nadamo se i vjerujemo da se takve stvari više neće ponavljati“, kaže za naš radio sindikalni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u „Novom listu“ Marinko Glavan.

Upravo je ogranak sindikata novinara prijavio aktualnog većinskog vlasnika „Novog lista“ Alberta Faggiana zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, na što je nakon duljeg čekanja reagiralo i Državno odvjetništvo podizanjem optužnice teške stotinjak tisuća eura, a i policija je nakon vlastitih istraga prijavila Faggiana.

„Novi list“ nema sreće s vlasnicima. Prvo ga je kupio Robert Ježić, koji je bio krunski svjedok u nekim postupcima protiv Ive Sanadera, koji je izvukao dosta novca iz firme, a onda je „Novi list“ preuzeo Puljanin Albert Faggian, za kojeg se mislilo da će biti spas, ali i to se izjalovilo.

„Druge tvrtke koje su u vlasništvu Alberta Faggiana duguju nam enormne iznose za usluge koje im 'Novi list' isporučuje, recimo tiskanje i distribuciju drugih njegovih medija, i dalje nam nad glavom visi sudužništvo za kredite drugim njegovim tvrtkama i to su te stvari kojima nas je vlasnik nepotrebno opteretio i koje ugrožavaju 'Novi list', iako mi sami dobro poslujemo.“

Ali to - čini se - nije važno. Izgleda da je dominantno razmišljanje kako su propale i novine koje su bile u stopostotnom državnom vlasništvu poput „Vjesnika“, pa zašto bi se netko opterećivao sudbinom nekih privatnih novina?

Paradigmatično stanje

„Ovo što se dešava u 'Novom listu' paradigmatično je za stanje novinarske profesije u Hrvatskoj, koja praktično ne postoji“, kaže za naš radio medijski ekspert Stjepan Malović.

„Nikoga se više ne tiče što se dešava s novinarima. Prije smo zbog jednog novinara imali alarmno stanje, a sada propadaju ugledni listovi i listovi sa tradicijom, velik broj novinara je u pitanju, međutim to ostaje gotovo pa nezapaženo. Ja ne znam kako si je ta profesija – koja ipak ima jednu snagu – dozvolila da dođe u takav položaj?!“, pita Malović.

Njegova je sugestija da se radi o strahu od gubljenja radnog mjesta.

Ni drugdje nije mnogo bolje. „Večernji list“, kojem je mreža kvalitetnih dopisnika bila oduvijek jedan od glavnih aduta, ukinuo je dopisništva u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj – u Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

„Ukidanjem mreže dopisništava ukinuli smo pravo građaninu koji živi na lokalnom području na informaciju. Naime, putem nacionalnih medija građani mogu doista saznati sve što se događa vezano uz rad Sabora i Vlade, uz međunarodne odnose, unutarnju politiku, međutim – ono što se događa 'u dvorištu' može kroz medije dobro pokazati i prikazati samo novinar koji je na terenu, koji živi s tim građanima i koji im pruža svježu i pravu informaciju“, komentira za naš radio predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva Sisačko-moslavačke županije Karmen Valenta.

A Sisak je tu u posebno lošoj situaciji, jer je gašenje dopisništva „Večernjeg“ samo nastavak lošeg trenda.

„Prije 4 godine ukinuto je dopisništvo 'Jutarnjeg lista', prošle godine u svibnju ukinuto je dopisništvo Hrvatske radio-televizije, sada je ukinuto dopisništvo 'Večernjeg lista', a lokalni mediji u teškoj su financijskoj situaciji“, naglašava Karmen Valenta.

Kolegica Valenta najavljuje da će za desetak dana organizirati okrugli stol o ulozi novinara u lokalnoj zajednici, a potom održati mirni prosvjed u Sisku koji će završiti otvaranjem foto-izložbe najznačajnijih događaja u županiji posljednjih dvadesetak godina, za koje bez lokalnih novinara nitko u Hrvatskoj izvan lokalnih okvira ne bi znao.

XS
SM
MD
LG