Dostupni linkovi

Ocjene u Hrvatskoj: Politika iza ukidanja presude za Lovas


Apelacioni sud Beogradu
Apelacioni sud Beogradu
Preživjeli Hrvati iz stroja natjeranog u minsko polje u slavonskom selu Lovas 1991. godine ogorčeni su ukidanjem prvostupanjske presude četrnaestorici pripadnika „krajinske“ milicije, paravojne postrojbe Dušan Silni i pripadnika JNA koje je beogradski sud prošle godine osudio na ukupno 124 godine zatvora. Analitičari problem vide u političkim pritiscima i u kadrovima u srbijanskom pravosuđu.

Nema službenih reakcija na ukidanje prvostupanjske presude beogradskog suda za ratni zločin nad hrvatskim civilima u slavonskom selu Lovas 18. listopada 1991. godine.

Tada je pedesetak seljana bilo natjerano u minsko polje, a potom se na njih pucalo iz automatskog oružja. Samo tada ubijena su ukupno 22 hrvatska civila, a u prvih nekoliko mjeseci vlasti samoproglašene „Krajine“ ubijeno ih je još gotovo 50, u njihovim kućama i dvorištima i u improviziranim zatvorima.

Preživjeli iz stroja koji je natjeran u minsko polje ogorčeni su ukidanjem presude. Za naš radio govore Tomislav Šelebaj i Ivan Mujić.

„Jednostavno smo bili natjerani u minsko polje, i – to je to. Tko je imao sreće – preživio je, tko nije – nije. A što komentirati? To se moglo i očekivati od njih. I samo suđenje je bila farsa – kako su oni ismijavali i sud i sve nas. Točno je bilo za očekivati da će biti nešto ovakvo.“

„Jutros sam čuo i – znate – koliko sam iznenađen, toliko i nisam. To je sada već malo i blamaža.“


Suđenje za ratne zločine u selu Lovas počelo je u travnju 2008. godine na beogradskom Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, potrajalo je nešto preko 4 godine i 14 ljudi - pripadnika krajinske „milicije“, paravojnog odreda „Dušan Silni“ iz Srbije i pripadnika JNA osuđeno je na ukupno 124 godine zatvora, a najviše – 20 godina – dobio je domaći čovjek iz Lovasa Ljuban Devetak koji je prema prvostupanjskoj presudi bio kolovođa.

Kako je pred dvadesetak dana Ustavni sud Srbije ukinuo i presudu Saši Radaku za ratni zločin nad zarobljenim hrvatskim ranjenicima i civilima na Ovčari, nakon pada hrvatske obrane Vukovara 1991. godine, za što mnogi upozoravaju da će dovesti i do obaranja drugih presuda za Ovčaru, neki analitičari vide problem u diktatu politike, a neki pak u starim kadrovima.

„Teško je komentirati presude za koje još nije objavljeno obrazloženje, ali općenito – kada se pogleda suđenja ne samo u Srbiji nego i u Crnoj Gori za Morinje, to stalno vraćanje postupka na prvi stupanj – očito da još postoji velik utjecaj politike na pravosuđe u Srbiji i u Crnoj Gori, i mislim da su one snage koje su pokrenule agresiju na Hrvatsku 1991. godine još uvijek jake i u pravosudnim strukturama tih zemalja“, kaže za naš radio predsjednik Udruge pravnika Vukovar '91 Zoran Šangut.

Politički analitičar Žarko Puhovski koji je, komentirajući pred godinu dana prvostupanjsku presudu za Lovas, dopustio mogućnost da dođe do njezinog obaranja, što se upravo i desilo, u izjavi za naš radio također glavni problem vidi u kadrovima u srbijanskom pravosuđu.

„Opet se radi o situaciji u kojoj – najvjerojatnije zbog nedostatka koordinacije izvršne i sudbene vlasti – sudbena vlast pušta u javnost odluke koje se tumače u dnevnopolitičkom kontekstu. To ne znači da su te odluke ispravne – i za Ovčaru i za Lovas – ali mi se čini sasvim jasnim da se one ne mogu izvoditi iz političkog konteksta, nego iz jednog puno ozbiljnijeg konteksta, a to je činjenica da u Srbiji što su sudovi viši, to je ostalo više starih kadrova koji naprosto ne mogu suditi protiv svog uvjerenja i protiv svoje prakse“, ocjenjuje Puhovski.
XS
SM
MD
LG