Dostupni linkovi

Za suzbijanje korupcije potrebna saradnja čitavog regiona


Ilustracija
Ilustracija
„Korupcija i kriminal do sada su Srbiju koštali više od 700 miliona evra“, upozorio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, najavivši nastavak obračuna države sa organizovanim kriminalom, uz još jedno ponavljanje obećanja da će 24 sporne privatizacije biti razrešene do kraja godine. Na tom polju, neophodna je saradnja čitavog regiona, dodao je ovaj zvaničnik Srbije, sa čime su saglasni i predsednici i članovi skupštinskih odbora za spoljne poslove Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, koji su zasedali u Beogradu.

„Vlada Srbije iskazala je punu odlučnost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, tvrdi prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Vučić, koji je borbu protiv korupcije i rešavanje 24 sporne privatizacije na koje je ukazala EU, postavio kao prioritet broj jedan, rekao je da je do sada 89 osoba lišeno slobode, a da je Tužilaštvo krivične prijave pokrenulo protiv tri bivša ministra, 11 bivših direkotra javnih preduzeća, jednog aktuelnog direktora javnog preduzeća i nekoliko sudija i tužilaca.

Ponovo obećavši da će sve sporne privatizacije biti razrešene do kraja godine, Vučić je ukazao da je država do sada zbog tih kriminalnih dela pretrpela štetu veću od 700 miliona evra.

„Želim da vas obavestim da ćemo mi ova 24 predmeta do kraja godine završiti u potpunosti. Mi smo kao Vlada Srbije iskazali punu odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Najvaženije od svega je da postoji politička volja i da postoji jasan politički cilj, a to je zemlja bez korupcije i kriminala. Mi smo sada pripremili i Nacionalnu strategiju Republike Srbije za borbu protiv korupcije i mislim da smo postavili veoma visoke standarde. Nadam se da ćemo imati snage da to što smo postavili u strategiji, sprovedemo u delo“, rekao je Vučić

Poslanici Skupštine Srbije su prethodnih dana usvojili Nacionalnu strategiju reforme pravosuđa od 2013. do 2018. godine, kao i Nacionalnu strategije za borbu protiv korupcije za isti period.

Nikola Selaković
Nikola Selaković
Ministar pravosuđa Nikola Selaković izjavio je da je izuzetno bitno da su ove strategije pratili i akcioni planovi za njihovo sprovođenje, dodavši da je u oblasti pravosuđa gotovo 60 odsto skrininga potrebnog za proces pregovaranja sa EU već završeno.

„Ako hoćete da vodite dobru, efikasnu i organozovanu borbu protiv korupcije, svakako da to nećete moći da uradite bez odgovornog, stručnog, nepristrasnog, efikasnog i dobrog, pravičnog pravosudnog sistema. Kroz te akcione planove, ne samo Strategije nego akcione planove, mi smo prošli gotovo 60 odsto skrininga koji nam sada sledi“, kaže Selaković.

Opasni fenomeni

A za uspešnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, neophodna je i dobra regionalna saradnja u tim oblastima. To je zaključak i sastanka predsednika i članova skupštinskih odbora za spoljne poslove Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Predsednik Odbora za vanjsku politiku hrvatskog Sabora Milorad Pupovac, ističući važnost saradnje, ta dva problema - korupciju i organizovani kriminal, nazvao je „opasnim fenomenima vremena u kome živimo“.

„Sve to se zapravo čini sa jednom namjerom, a to je da u našoj regiji, na prostoru bivše Jugoslavije, po mogućnosti i šire, stvorimo oblik suradnje, stvorimo oblik međusobnoga partnerstva da bi smo naša društva učinili sigurnijim i pravednijim“
, rekao je Pupovac.

Članica Komisije za vanjske poslove Parlamenta BiH Milica Marković poručila je da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala mora biti konstanta.

„Pitanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala je važan posao i za zemlje koje pretenduju da postanu članice EU, ali isto tako i za one koji su već u EU, iako predstavnice EU nama postavljaju standarde koje treba da dostignemo. To svakako treba da uradimo zbog svog društva, zbog ambijenta unutar naših država“, kaže Marković.

Vasilije Lalošević iz Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore, ukazao je da je osnov za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije - jaka politička volja.

„Najbitnije od svega je da u našim zemljama postoji politička volja i jak otpor korupciji i organizovanom kriminalu, jer niti kriminal niti korupcija nemaju nacionali predznak, oni su univerzalni i veoma se dobro snalaze tamo gde im se država ne suprotstavi“
, rekao je Lalošević

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, zaključio je da je regionalna saradnja obaveštajnih službi, policija i tužilaštava podignuta na viši nivo, i da takva saradnja jača svaku od zemalja regiona i čitav region gura napred. „Ovaj region, u svakom slučaju, više nije sigurno mesto za pripadnike organizovanog kriminala i za one koji su učestvovali u procesu ili ostvarivanju različitih oblika najteže korupcije“, poručio je Vučić
XS
SM
MD
LG