Dostupni linkovi

Tužiteljstvo posljednji dan: Poričući zločine Karadžić poriče stvarnost


Radovan Karadžić u Hagu
Radovan Karadžić u Hagu

Iznošenjem duplike i replike na završne riječi strana u postupku na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održan je posljednji dan petogodišnjeg suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Prošli tjedan Karadžić, koji se brani sam, predstavio je u završnici sebe kao mirotvorca, prebacujući odgovornost za rat i ratne zločine na nesrpske nacionalne zajednice i njihove lidere.

Haško tužiteljstvo je u replici istaknulo – kako se radi o iracionalnom negiranju zločina zbog kojih je za Karadžića zatražena doživotna kazna zatvora.

Alan Tieger
Alan Tieger

Haški tužitelj Alan Tieger je naveo kako Karadžić ne može prihvatiti zločine u Bosni i Hercegovini od 1992.godine pa do pokolja u Srebrenici 1995.godine – budući da bi onda morao prihvatiti stvarnost u kojoj je on za njih odgovoran.

„Koji je nadzirao osobno u fazima planiranja, koji je davao zapovjedi da se zarobljenici prebace na mjesto gdje je jedini razlog da tamo budu bio - da budu ubijeni, čiji su najviši dužnosnici otišli u to područje i podnosili izvještaje njemu, koji je nadzirao sva prekopavanja kako bi se spriječilo da svijet ikada sazna što se dogodilo...“, nabrajao je dokaze Tieger koji prema optužbi ukazuju na zapovjednu odgovornost optuženog za ubojstvo oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca iz Srebrenice.

Tužiteljstvo: Očajnički pokušaj negiranja

U replici na Karadžićeve zadnje riječi i poricanje optužnice tužitelj Tieger je podsjetio na brojne dokaze koji pokazuju obrazac ponašanja srpskih snaga, kao i genocidnu namjeru optuženog prema nesrpskom stanovništvu.

„Kada se ubiju tisuće, traumatiziraju, zatoče i onesposobe još tisuće stanovnika, uništi većina njihovih domova i sakralnih objekata, a ostali se rasprše po svijetu, namjera da se uništi ta zajednica nepobitno slijedi iz tih postupaka.“, naveo je Tieger podsjećajući na definiciju genocida.

Negiranje zločina od strane optuženog koji se branio sam, prema haškom tužiteljstvu bilo je – neuspješno i bez pravih dokaza.

„Citirajući na pogrešan način, ili izmišljajući ono što mu služi za izmišljanje potpuno nove realnosti. Ovo nisu neuspjeli pokušaji neobrazovanog čovjeka, već čovjeka koji očajnički pokušava negirati činjenice koje ga osuđuju. I te činjenice van svake razumne sumnje otkrivaju njegovu krivnju po svim točkama optužnice.“, zaključio je tužitelj repliku.

VIDEO LINK: Dio replike tužitelja

Karadžić „nema sumnje u oslobađanje“

U odgovoru na repliku, optuženi Karadžić je u duplici ponovio svoju retoriku – kako je optužnica protiv njega utemeljena na fantaziji haškog tužiteljstva.

„Tužiteljstvu uopće ne pada na pamet – kako bi se udruženi zločinački poduhvat ostvario, kako bi imao bilo koji elemenat uklanjanja neSrba iz Republike Srpske – bez rata? A i rat kad je izbio tužiteljstvo propušta zapaziti velike napore – da se borbe ne vode, da će se sve riješiti za pregovaračkim stolom. To je moja bila pozicija i u govorima u Skupštini Bosne i Hercegovine i kasnije.“, branio se Karadžić izjavivši na kraju „da nema sumnje da će mu presuda biti oslobađajuća.

Nakon završetka suđenja tročlanom sudskom vijeću će, prema dosadašnjoj praksi, trebati do godinu dana da donese prvostupanjsku presudu Karadžiću.

VIDEO LINK: Dio duplike optuženog

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG