Dostupni linkovi

Praljak mora vratiti novac Haškom sudu


Slobodan Praljak
Slobodan Praljak
Žalbeno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odlučilo je kako general Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak mora vratiti sumu od 2.807.000 eura koju mu je sud dodijelio za potrebe obrane.

„Vijeće je odlučilo da se iznos treba uplatiti Tajništvu unutar 90 dana od objave. Međutim, ukoliko to želi, Praljaku je dozvoljeno vratiti cijeli iznos u mjesečnim ratama unutar perioda od tri godine.“, izjavila je glasnogovornica suda Magdalena Spalinska novinarima u srijedu.

Praljak je jedan od šestorice vojno-političkih čelnika tzv.Herceg-Bosne, osuđenih u prvom stupnju na dugogodišnje kazne zatvora zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom 1993.godine.

Nakon što je osuđen u prvom stupnju na 20 godina zatvora, Praljka je Tajništvo suda zatražilo vraćanje sredstava budući da je nakon istrage utvrđeno da posjeduje dovoljno imovine kako bi mogao sudjelovati u spornim troškovima.

U obrazloženju odluke Tajništva suda navedeno je da je istraga utvrdila kako je Praljak imao imovinu na području Hrvatske, BiH i Njemačke vrijednu gotovo 6,5 milijuna eura te stoga nije udovoljavao kriterijima za plaćanje troškova obrane iz proračuna suda.

Revoltiran tim zahtjevom koji je ubrzo odobren, Praljak je odlučio zastupati se nadalje sam te zatražio da se zbog cijele situacije privremeno obustavi žalbeni postupak dok ne dobije prevode sa suđenja na jezik kojim govori, kako bi sam mogao spremiti žalbu.

Njegov zahtjev da mu Tajništvo suda dostavi detaljan spisak troškova koje je isplatilo njegovim braniteljima je odbijen od strane Žalbenog vijeća s obrazloženjem - da su mu već dostavljeni podaci o mjesečnim troškovima svakog pojedinog člana njegovog tima obrane.
Tako da je ova odluka o vraćanju troškova sudu od strane Žalbenog vijeća - konačna.

Razlog dvostrukih standarda

I dok se trenutno u Hrvatskoj postavljaju zahtjevi Vladi RH da objavi podatke o plaćanju troškova obrane trojice hrvatskih generala (Gotovina, Markač, Čermak), a koji se prema nekim procjenama kreću oko par stotina milijuna eura, Praljkova odvjetnica Senka Nožica izjavila je prošle godine medijima – da njima Hrvatska nije željela platiti čak niti troškove fotokopiranja dokumenata iz državnog arhiva – oko 20 tisuća kuna (cca 2520 eu)

Analitičari rada Haškog suda smatraju da je Hrvatska izbjegla plaćati troškove obrane optuženih za zločine u Bosni i Hercegovini, kako se time ne bi mogla dovesti u vezu ratnih aktivnosti na prostoru druge države.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG