Dostupni linkovi

Budžet kojeg nema


Ilustracija
Ilustracija
Ima li pilota u avionu zvanom BiH? Nema! Tako bi u najkraćem glasio odgovor na pitanje da li ova zemlja trenutno ima budžet.

Nakon što su oba doma državnog Parlamenta u posljednja dva dana 2011. godine, mimo svih običaja i procedura, usvojila i Predsjedništvu proslijedila akte u vezi sa odobravanjem Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2011. godinu, do danas je ostalo nepoznato da li su oni potvrđeni.

Ako nisu, onda u najkraćem - nema ni privremenog finansiranja za prva tri mjeseca 2012. godine, kako je to bh. javnosti predstavljeno, kaže ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić.

„Ja se isti pitam ima li proračuna. Postavio sam to pitanje i kolegiju Doma pismeno, postavio sam i svim drugim čimbenicima koji bi eventualno mogli
Dragan Vrnakić
Dragan Vrnakić
biti uključeni ili mi dati odgovor. A ja kao ministar financija mogu se i želim ponašati samo po zakonu i izvršavati proračun koji je usvojen, a nikako izvršavati nešto što ne postoji jer bi to bio uvod u pravnu anarhiju. Ja sam ovih dana izložen neviđenim pritiscima da izvršavam proračun institucija BiH i servisiram vanjski dug, a da za to nemam zakonske osnove“, navodi Vrankić.

Zakonske osnove za to nema jer budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. nije objavljen u Službenom listu BiH, pojasnio je Vrankić bh. javnosti ali i državnim parlamentarcima:

„Pošto proračun nije objavljen, mi znači nemamo osnove da materijaliziramo odluku o privremenom financiranju. Sve izvan ovoga bi bilo faktički postupanje mimo zakona.“
"Ukoliko na zajedničkom računu institucija BiH ima novca za izmirenje prispjelih obaveza prema Svjetskoj banci i MMF-u, ne postoje zakonska ograničenja da budu i plaćene", tvrdi član UO Centralne banke BiH Vasilj Žarković.

Ukoliko na zajedničkom računu institucija BiH ima novca za izmirenje prispjelih obaveza prema Svjetskoj banci i MMF-u, ne postoje zakonska ograničenja da budu i plaćene, demantuje ministra Vrankića član UO Centralne banke BiH prof. Vasilj Žarković:

„U Zakonu o spoljnom dugu je rečeno da državni dug ne može biti uslovljen bilo kakvim propisima da se on ne izvršava. Mi imamo faktički zakonsku obavezu da spoljni dug servisiramo iako nije usvojen budžet za tekuću godinu. Ne smiju biti upitno - jer su posljedice po kreditni rejting, povjerenje investitora, pogotovu ovih ključnih, međunarodnih finansijskih institucija, i na kratak i na dugi rok loše. Ministar je trebao da sagleda i moguće posljedice i da sagleda šta to ograničava faktički neizvršenje spoljnog duga“, tvrdi Vasilj Žarković.

Fali 140 miliona

Šta konkretno znači trenutna situacija u kojoj nije potvrđen državni budžet za 2011., pa tako na snagu ne može stupiti ni odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2012., slikovito pojašnjava poslanik HDZ-a u Parlamentu BiH Niko Lozančić:

Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
„Mi smo u blokadi. Čitava država je u blokadi. Ne znam tek u kakvim ćemo se problemima naći. Gdje smo mi sad? Šta ćemo činiti?“

A koliko je sve u BiH dovela do apsurda situacija da lideri šest političkih partija dogovaraju podjelu vlasti, ali i usvajanje državnog budžeta i donošnje zakona, jasno se vidi u dezorijentisanosti državnih poslanika.

"Gdje sada stvari stoje? Stoje li u Vijeću ministara - da ja konkretno postavim pitanje - u kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara? Gdje su? Dajte odgovor na ovo pitanje. Pojasnite ovo da znamo šta je“, zatražio je Šefik Džaferović iz SDA.

Odgovor se dao naslutiti u istupu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorada Živkovića koji, kao ni njegov kolega iz Doma naroda, nije potpisao prijedlog državnog budžeta, pa tako nije ni mogao stići na konačno potvrđivanje u Predsjedništvo BiH. Zašto?
"Neko u ovoj državi neće da kaže gdje je nestalo 140 miliona", tvrdi Milorad Živković.

„Ovdje fali 140 miliona i neko u ovoj državi neće da kaže gdje je nestalo 140 miliona. I zbog toga je nastao čitav ovaj problem. Ovdje se sada došlo do zida“, kaže Živković.

I tako, dok se krug nedoumica i nejasnoća širi među onima koji pišu zakone i propise u BiH, iznenađenja bi moglo biti još - kada saznaju da zbog neusvajanja državnog budžeta nema ni unutrašnjih plaćanja u zemlji, pa bi poslanike, ministre i ostale državne službenike u BiH u februaru mogla sačekati prazna koverta sa mjesečnom platom.

„Ne može se nijedna isplata prema budžetskim korisnicima izvršiti. Znači svi oni koji su zaposleni u organima institucija BiH ne mogu dobiti nijednu isplatu“, tvrdi profesor finansija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Dženan Đonlagić.

A upravo to mogao bi biti i ključ rješenja, smatra profesor Džonlagić - ukoliko najodgovorniji za novonastalu krizu oko državnog budžeta ostanu bez plata. Ipak, neplaćenje vanjskog duga definitivno ugrožava poziciju BiH kod međunarodnih kreditora, prije svih Svjetske banke i MMF-a, bez čijeg novca BiH ne može opstati, upozorava Đonlagić.
XS
SM
MD
LG