Dostupni linkovi

Zašto se mnogi Turci osećaju kao stranci u sopstvenoj zemlji


Protest za Dan žena
Protest za Dan žena

Turske vlasti pozivaju na nacionalno jedinstvo zbog terorističke pretnje, ali od toga verovatno neće biti ništa jer je društvo duboko podeljeno. Čak i u žalosti zemlja se ne može ujediniti, piše u “Fajnenšel tajmsu” (Financial Times) poznata turska književnica Elif Šafak.

Zbog pominjanja genocida nad Jermenima kroz lik jedne od glavnih ličnosti u svom romanu, državno tužilaštvo je zahtevalo da bude kažnjena sa 3 godine zatvora, jer je “povredila turski državni identitet”, što je u ovoj zemlji kažnjivo. Sud je odbacio optužnicu. Sa sličnim optužbama se suočavao i nobelovac Orhan Pamuk.

Autorka je 14 knjiga među njima i “Kopile Istanbula”, koja je bila najprodavanija u Turskoj 2006. Rođena je u Strazburu i gro vremena je provela u inostranstvu. Sada živi na relaciji Istanbul-London.

Ovo su užasni dani za građane Turske. Po treći put u poslednjih pet meseci izveden je teroristički napad u Ankari u kome je poginulo 37 ljudi, svi civili.

Zvaničnici su identifikovali jednog od napadača kao ženu bombaša samoubicu iz zabranjenje Kurdske radničke partije (PKK). Predsednik Turske Redžep Tajip Edrogan je odmah reagovao slanjem borbenih aviona da bombarduje kampove PKK u severnom Iraku.

Vlasti pozivaju na nacionalno jedinstvo zbog terorističke pretnje, ali od toga verovatno neće biti ništa jer je tursko društvo duboko podeljeno. Čak i u žalosti zemlja se ne može ujediniti, ističe Šafak.

Vozač kamiona je tužio sudu svoju suprugu zbog uvrede Erdogana. On je tajno snimio izjavu svoje žene da bi to iskoristio kao dokaz u sudu.

Nedavno je jedan vozač kamiona tužio sudu svoju suprugu zbog uvrede predsednika države. Ovaj 40-to godišnjak je tajno snimio izjavu svoje žene da bi to iskoristio kao dokaz u sudu.

“Ja sam je upozoravao da pazi šta priča. Naš predsednik je dobar čovek i učinio je mnogo dobrih stvari za Tursku”, izjavio je ovaj čovek za medije. Njegova supruga je odmah pokrenula brakorazvodnu parnicu.

Ovo nije usamljeni slučaj. Prema nedavnom istraživanju, 76 odsto građana Turske ne bi želelo da im susedi budu oni koji podržavaju drugu političku partiju niti da im se deca druže sa vršnjacima koji potiču iz takvih porodica.

76 odsto građana Turske ne bi želelo da im susedi budu oni koji podržavaju drugu političku partiju niti da im se deca druže sa vršnjacima koji potiču iz takvih porodica.

U prošlosti podele su bile ideološke (levica naspram desnice, sekularni građani nasuprot vernicima), zatim etničke (Kurdi i Turci) ili verske (suni i alaviti). Međutim, Turska se sada deli na one koji podržavaju ili su protiv predsednika Erdogana, naglašava Šafak.

Priča o bračnom paru koji se razvodi zbog političkih razlika ilustruje i koliko su turski sudovi zauzeti u poslednje vreme sa mnoštvo procesa. Prema rečima Bekira Bozdaga, ministra pravde, u poslednje dve godine je pokrenuto više od 1,800 sudskih postupaka zbog uvrede šefa države.

Među optuženima su profesori, novinari, doktori, blogeri čak i studenti. Vlasti striktno kontrolišu društvene medije. Bivša mis Turske Merve Bujuksarac je bila sudski gonjena zbog kritike Erdogana na Instagramu, dok je Tviter saopštio da je Turska na vrhu liste zemalja koje traže uklanjanje određenih sadržaja.

Kada su Kan Dundar, veoma cenjeni glavni urednik lista “Džumhurijet”, i šef njegovog biroa u Ankari Erdem Gul pušteni iz zatvora nakon odluke Ustavnog suda, liberalne snage su to dočekale sa olakšanjem.

Međutim, Erdogan je odmah kritikovao odluku suda.

“Jasno kažem: ne slažem se sa odlukom suda i ne poštujem je. To nije oslobađajuća presuda već puštanje iz zatvora”, izjavio je turski predsenik.

Suđenje dvojici novinara je nastavljeno. Sa jačanjem autoritarnih tendencija, iščezava demokratski princip podele vlasti, piše poznata turska književnica.

U takvim okolnostima, sve su manje šanse za nastavak mirovnog procesa između turske države i kurdske PKK partije. Turci i Kurdi koji veruju u mir i koegzistenciju su na gubitku, barem za sada. U međuvremenu, TAK, ogrankak PKK, preti nastavkom stravičnih napada na civile.

Turske vlasti su sklone da podstiču antagonizme umesto da ih suzbijaju

Međutim, turske vlasti su sklone da podstiču antagonizme umesto da ih suzbijaju, ističe Šafak.

Na primer, ministar pravde je zatražio početkom ovog meseca da se oduzme imunitet poslanicima prokurdske Demokratske narodne partije (HDP). Da je ovaj zahtev prihvaćen, demokratski izabrani političari bi se suočili sa opasnošću da im se sudi.

Međutim, bilo bi pogubno kažnjavati liberalne Kurde za sulude terorističke akte ekstremista koji to čine zarad nezavisnosti ove etničke grupe.

Sve veći broj Turaka oseća se kao izbeglica u sopstvenoj zemlji

Ovo su turbulentne okolnosti i za pregovore Turske i EU. U Tursku je ušlo najmanje 2,5 miliona izbeglica.

“Istovremeno, sve veći broj Turaka oseća se kao izbeglica u sopstvenoj zemlji”, zaključuje Elif Šafak.


XS
SM
MD
LG