Dostupni linkovi

World Press Photo u BiH: Fotografije koje bilježe i potiču promjene


World Press Photo, maj 2012.
World Press Photo, maj 2012.
Nagrađeni radovi svjetskog takmičenja za najbolju novinsku fotografiju u 2011. godini - World Press Photo, izloženi su u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Do 22. maja u Sarajevu, odnosno od 25. maja do 04. juna u Banjaluci, i bh. publika imaće priliku pogledati postavku od 160 fotografija iz svih devet kategorija takmičenja, a među njima i nagrađenu fotografiju istaknutog bh. autora Damira Šagolja.

Putujuća izložba World Press Photo ponovo je došla u Bosnu i Hercegovinu nakon 2009. godine. Na takmičenju, koje je inače namijenjeno samo profesionalnim fotografima, u 2011. nagrađeno je 57 autora.

Poziv fotografa je izuzetno kreativan, ali, posmatrajući sa bezbjednosnog aspekta, i opasan posao, kaže za RSE kustosica sarajevske izložbe Svjetske novinske fotografije Manja Kamman.

Manja Kamann
Manja Kamann
„Novac je možda najveći problem fotografima jer mediji ponekad nemaju sredstava da proizvedu fotopriče, pogotovo kada su u pitanju dugoročniji angažmani. Bezbjednost je drugo važno pitanje. Nažalost, jedan od pobjednika takmičenja za najbolju novinsku fotografiju, francuski fotograf Rémi Ochlik, poginuo je samo desetak dana nakon što je primio nagradu. Slika nije vrijedna života, ali svijetu su potrebni pasionirani fotografi poput Remija koji, uprkos svim barijerama, žele podijeliti svoje priče u namjeri da podižu svijest i potiču promjene“, navodi Manja Kamman.

Najviše prijavljenih fotografa dolazi iz zemalja Zapadne Evrope i Amerike. Samo ove godine učestvovalo je više od 5.000 autora iz 124 zemlje, a među njima i iz Bosne i Hercegovine čiji je fotograf Damir Šagolj osvojio prvu nagradu u kategoriji „Svakodnevni život - samostalno“ (Daily Life Singles). Snimljena u Sjevernoj Koreji, Šagoljeva fotografija prikazuje portret nekadašnjeg lidera Kim Il-Sunga na zgradama u Pjongjangu.

„Drago nam je što među pobjednicima ponovo imamo bh. autora. Damir Šagolj je četvrti bh. fotograf koji je osvojio nagradu od 1955. godine. Ovom prilikom želim ohrabriti sve profesionalne fotografe iz Bosne i Hercegovine da nam šalju svoje radove.“

Priče iz kriznih područja

World Press Photo podržava razvoj slobode medija, kaže ambasador Kraljevine Holandije u BiH Sweder van Voorst tot Voorst, inače zemlje osnivača ovog svjetskog takmičenja.

World Press Photo, Sarajevo, maj 2012.
World Press Photo, Sarajevo, maj 2012.
"Prije dvadeset godina hrabri reporteri iz cijeloga svijeta došli su u Sarajevo i izvještavali o najdužoj opsadi grada u modernoj historiji. Iako nisu imali pristupa raznim komunikacijskim kanalima kao što mi imamo danas, oni su u potpunosti bili posvećeni principima novinarstva i što je najvažnije – Bosni i Hercegovini. Danas, sa istim žarom donose priče iz drugih kriznih područja. 2011. godine u fokusu njihovog interesovanja našli su se važni događaji kao što su arapsko proljeće, protesti u cijelom svijetu poput onog na Wall Streetu, prirodne katarstrofe – cunami u Japanu, ali i dešavanja u Sjevernoj Koreji“, kaže holandski ambasador.

World Press Photo ove godine dobija još jedan bosanskohercegovački kontekst. Naime, organizacija World Vision Bosne i Hercegovine će u sklopu sarajevske izložbe Svjetske novinske fotografije prirediti i izložbu najboljih likovnih i fotografskih radova učenika osnovnih škola iz deset bh. gradova.

„Vidjećete radove djece koji pokazuju kako ona vide svoju okolinu, kako vide svoj život, kakvu budućnost žele za sebe i kakve probleme vide u svojoj okolini. Mi smo okupili radove djece iz okoline Sarajeva – iz Goražda, Olova, Pala, Prače. Pozivam vas da posjetite Umjetničku galeriju, da se sastajete s ovom djecom, da čujete njihova mišljenja“, rekao je direktor World Visiona BiH Hans Bederski.

Ovogodišnja izložba World Press Photo biće prikazana u oko 100 zemalja, a nakon Sarajeva i Banjaluke, izložba putuje za Skoplje, Novi Sad i Beograd.
XS
SM
MD
LG