Dostupni linkovi

WHO: Ozbiljno razmotriti širenje ebole na SAD i Evropu


Američki vojnici osposobljeni za borbu protiv ebole pred odlazak u zapadnu Afriku
Američki vojnici osposobljeni za borbu protiv ebole pred odlazak u zapadnu Afriku

Glavnu epidemiju ebole u SAD-u, kao i drugdje na Zapadu, uspješno će dočekati jaki zdravstveni sistemi, ocjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija. Američki predsjednik Barack Obama je potvrdio kako je opasnost od širenja zaraze u njegovoj zemlji "izuzetno niska".

U SAD trenutno se vodi istraga o tome ko je medicinskoj sestri koja je zaražena virusom prilikom liječenja jednog bolesnika, dozvoljeno putovanje avionom.

Liberijac Thomas Eric Duncan, koji je podlegao oboljenju, bio je tretiran na teksaškoj Prezbiterijanskoj klinici. Liječile su ga dvije medicinske sestre: Nina Pham i Amber Vinson, koje su sve vrijeme bile zaštićene odijelima i maskama, te specijalnom obućom.

Upravo zato stručnjacima nije jasno kako je moguće da su se obje inficirale. U vrijeme kada je već imala povišenu temperaturu, Amber Vinson tražila je, i dobila, dozvolu nadležnih da avionom otputuje iz Cleveland do Dallasa.

Naknadno je utvrđeno da je bila nosilac virusa, pa nadležni sada tragaju za 132 putnika koji su bili s njom u istom avionu. Ona je prebačena u univerzitetsku Emory u Atlanti.

Posljednja epidemija ebole odnijela je 4.500 života, uglavnom u Liberiji, Gvineji i Sierra Leoneu, na zapadu Afrike.

Christopher Dye, strateg Svjetske zdravtvene organizacije, objavio je da se proširenje epidemije na Evropu i SAD, „mora vrlo ozbiljno razmotriti“. Ali je i dodao kako je uvjeren u snagu zdravstvenih sistema na Zapadu, koji će se uspjeti izboriti s ovom opasnom bolešću.

Američki predsjednik Obama obećao je mnogo veće mjere predostrožnosti koje uključuju i slanje specijalnih timova u svaku bolnicu koja prijavi neki slučaj zaraze.

"Svijet u cjelini ne čini dovoljno. Ima toliko zemalja koje imaju mogućnosti da pomognu, a još se nisu ni pokrenule. Uključiti se moramo, jer što prije solviramo bolest u zapadnoj Africi, to su veće mogućnosti da se epidemija ne širi dalje“, naglasio je Obama.

Velika Britanija, Kanada, Francuska i SAD uvode ili su već uvele rigoroznije mjere kontrole svih putnika koji avionom dolaze iz zapadne Afrike.

XS
SM
MD
LG