Dostupni linkovi

Warp pogon je moguć


NASA centar u Floridi
NASA centar u Floridi
Iako tek pravimo prve korake u istraživanju svemira, svima je jasno da postoji jedna stvar koja će uvijek ograničavati mogućnosti tog istraživanja. Uprkos želji da se istraže zvijezde, ograničeni smo na putovanje sporije od brzine svjetlosti. Čak i kada bi se postigle brzine približne brzini svjetlosti, putovanja od zvijezde do zvijezde bi trajala godinama, stoljećima ili cijele milenije.

Međutim, ako je suditi prema izjavama teoretičara iz NASA-e, postoji nada da ćemo jednog dana moći postizati brzine veće od brzine svjetlosti, jer su fizičari pronašli teoretsku mogućnost za ostvarivanje warp brzina, prenosi Daily Mail.

Iako ništa ne može putovati brže od svjetlosti, naučnici već dugo u obzir uzimaju warp brzine, koje se postižu tako što svemirski brod iskrivi prostor i vrijeme oko sebe i tako se kreće kroz praznine u svemiru.

Jednačina koja se bazira na zakonima relativnosti u teoriji dozvoljava warp brzine, međutim, potrebna je ogromna energija da se to ostvari.

Teorije Miguela Alcubierre, meksičkog fizičara, su za sada najpraktičnije. Prema njegovoj teoriji, oko svemirskog broda sfernog oblika bi se postavio prsten koji bi ispred broda savijao prostor, a iza broda ga opet širio. Jedini problem takvog dizajna je činjenica da je za takvo nešto potrebna energija koliku stvara planeta veličine Jupitera dok se kreće oko Sunca.

Međutim, govoreći na simpoziju "100 godina svemirskih brodova" u Houstonu, na kojem su se okupili naučnici, pisci i filozofi, Harold Sonny White, iz NASA-inog svemirskog centra Johnson, je rekao da nove teorije predviđaju da se takve brzine mogu dostići sa mnogo manje energije.

"Ovo što vam danas govorim mijenja sve iz nepraktičnog u moguće i vrijedno je daljnjeg istraživanja", rekao je White.

White i njegov tim trenutno u svom laboratoriju eksperimentišu sa mini verzijom warp pogona, koristeći lasere kako bi zakrivili prostor.
XS
SM
MD
LG