Dostupni linkovi

Milanović o BiH s tuđmanovskim ambicijama


Političare i javnost u regiji u najmanju ruku je iznenadila izjava lidera hrvatskih socijaldemokrata Zorana Milanovića o tome kako BiH nije država, te da u slučaju otcjepljenja Republike Srpske, "Hrvate neće ostaviti Bošnjacima".

Ocjenjuje se kako su takvi navodi na fonu nekadašnjih teritorijalnih pretenzija prema BiH iz vremena prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Milanović nije birao reči ni o Srbiji i njenoj vlasti, a to što bi sve moglo biti samo predizborna retorika, jer je to kazao tokom susreta sa ratnim veteranima, ne oslobađa Milanovića krivice za izgovoreno.

Hoće li lider SDP-a imati političke štete ili pak koristi od objave tajno snimanih razgovora sa predstavnicima veterana sa kojim se njegova partija do skora otvoreno sukobljavala tek će se vidjeti, ali su zasigurno onima koji žele nastavak tenzija među susjedima njegove izjave došle kao naručene.

Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), upravo partije koja je u prošlosti gajila tuđmanovsku politiku teritorijalnih pretenzija prema BiH, iskoristio je cijeli slučaj da kritikuje Milanovića i istakne dobrosusjedski kurs HDZ-a.

"Poruke koje čujemo od Milanovića više liče na kavanski diletantizam i štete nam u odnosima sa susjednim državama, s referencama na Bosnu i Hercegovinu i na Srbiju, koje su krajnje neprimjerene i nedostojne onoga koji je obnašao dužnost predsjednika Vlade", prokomentarisao je Plenković.

Štetit će mu samo "Za dom spremni"

Bivša premijerka i politička analitičarka Jadranki Kosor ocjenjuje kako će se nakon Milanovićevog ispada "sasvim sigurno u Srbiji dizati dodatno tenzije".

"I to će dodatno utjecati na birače Zorana Milanovića odnosno SDP-a, jer će se stvarati dojam da je upravo on taj remetilački faktor, dok će se zaboraviti takve izjave mnogih drugih u hrvatskoj politici", ocjenjuje Kosor.

I novinar "24sata“ Boris Rašeta sve smješta u kontekst suradnje hrvatske i srpske desnice u kampanji za hrvatske izbore.

Razgovor s predstavnicima veteranskih udruga tajno je sniman
Razgovor s predstavnicima veteranskih udruga tajno je sniman

"Imam dojam da je ova šovinistička kampanja koja dolazi iz Srbije bila aranžirana u smislu da se napravi neka vrsta političke ispomoći određenom tipu stranaka u Hrvatskoj – takvu situaciju imamo manje-više istu zadnjih 25 godina - ali je Milanović ovdje volej koji je bio nabačen drugima iskoristio u svoju korist, pa ćemo sutra opet imati naslove 'Zoki nacionale' i slično. On je očito jedna politička pojava sui generis", prokomentirao je Rašeta za N1 televiziju.

Politički analitičar Žarko Puhovski, pak, smatra kako neće biti ni posljedica po odnose u susjedstvu, niti veće štete po Milanovića, prvo stoga što je on na glasu da svašta može reći.

"Drugo, zato što je rekao stvari koje svi govore jedni o drugima, i velika većina ljudi koji se bave politikom u Srbiji, BiH i Hrvatskoj bi jedni o drugima rekli takve, ako ne i još gore riječi. I treće – to će se naravno vrlo brzo zaboraviti. Možda će se morati reći neka riječ isprike s Milanovićeve strane, iako ni u to nisam siguran. A njemu će štetiti samo jedna rečenica, i to ona koja se odnosi na ustaški pozdrav 'Za dom – spremni', jer će to pokolebati barem dio njegovih potencijalnih birača, odnosno biračica", ocjenjuje Puhovski za RSE. OPŠIRNIJE

Isplivao skriveni tuđmanizam

Kakve god posljedice bile ili ne po odnose u susjedstvu, u Bosni i Hercegovini su se čuli pozivi da državni vrh Zorana Milanovića proglasi "personom non grata", jer je, kako kaže univerzitetski profesor Enver Kazaz, nedopustivo da Milanovićeve izjave prođu "nekažnjeno".

"Milanović je nacionalist i to njegove izjave pred demobilisanim borcima potvrđuju. Kao takav u tom trenutku na najgori način se odnosi prema Bosni i Hercegovini kao suverenoj državi i pokazuje jasne imperijalne ambicije da bi on rado upravljao Bosnom i Hercegovinom. Jednom riječu, rekli bismo za Milanovića da je Tuđman u malom izdanju. Jasno je da bi Milanović u svakoj ozbiljnoj zemlji bio proglašen nepoželjnom osobom", ocjenjuje Kazaz za RSE.

Izjava o BiH je prva takva politička ocjena lidera SDP-a
Izjava o BiH je prva takva politička ocjena lidera SDP-a

I dok se mnogi čude kako je moguće da ovakve izjave dolaze od osobe koja je lider socijaldemokrata, Slavo Kukić, profesor sa mostarskog Sveučilišta, navodi da nikada nije vjerovao u socijaldemokratizam lidera hrvatske ljevice. Iako se, prema Kukićevim riječima, u ovom slučaju radi o predizbornoj retorici upućenoj demobilisanim borcima, Milanovićeva izjava je neprihvatljiva.

"Bez obzira na taj način obraćanja biračkom tijelu, on iznosi ocjene koje su za Bosnu i Hercegovinu na ravni onoga što u posljednjih godinu dana poručuje Vučić, čak, su i izvan tog konteksta. Ako se hoće obraćati Bosni i Hercegovini, neka pozove hrvatske firme da ovdje investiraju i time spriječe odlazak Hrvata u svijet", navodi Kukić.

I profesor Esad Bajtal kaže da predizborna retorika ne oslobađa Milanovića krivice za izgovoreno. Bajtal, istovremeno, navodi da ovakve izjave mogu biti opasne, i da bez obzira što se radi o socijaldemokrati, nema bitne razlike između onoga što zastupa SDP i onoga što zastupa HDZ u Hrvatskoj.

"Ta izjava je jasna, ona još nije oslobođena onih veza sa velikodržavnim projektom kojeg je postavo Franjo Tuđman na hrvatsku javnu i političku scenu", kaže Bajtal. OPŠIRNIJE

Predizborni obračun sa susjedima

U Srbiji kažu kako je Milanovićev rječnik potpuno neprimjeren za jednog socijaldemokratu, ali je evidentno da je obračun sa susjedima jedno od glavnih sredstava predizborne političke borbe.

Prema audio zapisu sa sastanka bivšeg premijera Hrvatske i predstavnika ratnih veterana, čija je tema bio sporni zakon Srbije o nadežnosti za procesuiranju ratnih zločina na području bivše Jugoslavije, koji je objavio zagrebački "Jutarnji list”, Milanović je, između ostalog, rekao da se vlast u Srbiji ponaša bahato, da je riječ o "beogradskoj čaršiji" kojoj Hrvatska gleda kroz prste, nazvavši je u jednom trenutku "šakom jada” koja se "prezentuje kao nekakva diplomatska sila”.

"Rečnik je potpuno neprimeren za nekoga ko sebe doživljava kao ozbiljnog političara i socijaldemokratu, i ko pretendira da dobije predstojeće izvanredne parlamentarne izbore. To je sve u funkciji predizborne kampanje, a zna se da se izbori najlakše dobijaju tako što se napada one druge. Jednako je tako i ovde”, kaže novinarka Tatjana Tagirov.

Sa tim se slaže i Đorđe Pavićević sa Fakluteta političkih nauka, koji kaže da su razlike samo u nijansama i stilu.

"Ako Milanović spada u umerenije i racionalnije političare u odnosu na HDZ, možemo misliti šta drugi pričaju na takvim sastancima”, navodi Đorđe Pavićević sa Fakluteta političkih nauka.

Milanović je, prema ovim snimcima, rekao i da će Srbiji, "ako bude potrebno, ne samo blokirati pregovore (s EU) nego i doneti zakon po kojem će proganjati njene počinitelje (ratnih zločina) po Kosovu''.

Na sve je ministar policije i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović rekao kako bi sad volio da vidi reakciju Brisela.

​Poslanik opozicije u Skupštini Srbije Žarko Korać smatra da je cilj ovog snimka da Milanovića prikažu kao licemera koji jedno priča javno, a drugo privatno.

"Želim da podsetim da je Milanović, dok je bila njegova vlada, uveo ekonomsku blokadu Srbiji zbog priče o migrantima, što je po meni bio potez koji je služio da ojača sebe pred izbore. To je pokazalo da je on spreman da vuče populističke i nacionalističke poteze do izvesne mere da bi dobio više glasova na izborima i meni se ovo pomalo uklapa. Nisam sasvim siguran da će mu to u Hrvatskoj oduzeti previše glasova, ali je svakako iznenađenje za nas u regionu jer on spada u umereniju i demokratskiju političku opciju u Hrvatskoj”, zaključuje Korać. OPŠIRNIJE

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG