Dostupni linkovi

Nadmetanje ustaške i četničke ideologije


Inauguracija vlade Nezavisne države Hrvatske (NDH), april 1941.
Inauguracija vlade Nezavisne države Hrvatske (NDH), april 1941.

Na liniji Beograd–Zagreb ređaju se incidenti, međusobne protestne note koje se primaju ili odbijaju... Taman kad se učinilo da su se smirile tenzije zbog zahteva Hrvatske da se uslovi evropski put Srbije stavljanjem van snage Zakona o univerzalnoj nadležnosti Srbije za suđenje ratnim zločincima, stiglo je poništavanje presude kardinalu Alojzu Stepincu, sledi već pomenuta oslabađujuća presuda Branimiru Glavašu, pa ustaški incident na antifašističkom skupu u Srbu.

Iz Beograda već najavljuju da očekuju nešto slično na obeležavanju godišnjice stradanja Srba u Glini, a tek stiže avgustovska godišnjica Oluje, za jedne egzodus srpskog naroda, za druge konačna ratna pobeda, Dan državnosti.

Vesna Pešić sociološkinja iz Beograda, podvlači da srpsko-hrvatske odnose u ovom trenutku najviše muti Ivica Dačić, šef Socijalističke partije Srbije (SPS) i diplomatije u tehničkoj Vladi Srbije.

"Dačić je krenuo 'a la Milošević' – da se svađa sa susedima – i da na taj način pokušava da sebi diže rejting za buduću vladu. On je krenuo svađu sa Hrvatskom povodom Stepinca. Šta mi imamo da se mešamo u njihove sudske procese? Mi rehabilitujemo Nedića, Dražu Mihailovića. Svakako je zaključak da on nikako ne može ostati ministar spoljnih poslova, zato što ne ume da se ponaša korektno i diplomatski i da nastavi tradiciju dobrih odnosa sa susedima", kategorična je Vesna Pešić.

Ovih dana je bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio da je na sceni i ustaštvo u Hrvatskoj, ali i četništvo u Srbiji, te da je, ako je Srbiji sporan Alojzije Stepinac, neuporedivo je sporniji četnički vođa Draža Mihailović.

"Ustaštvo u Hrvatskoj je u ovom trenutku vidljivije od četništva u Srbiji", ističe poznati novinar Marinko Čulić, kolumnista hrvatskog portala Novosti.

Marinko Čulić
Marinko Čulić

Ali, Čulić podseća i na konstantu loših odnosa Hrvatske i Srbije, čak i u periodu vladavine Borisa Tadića i Ive Josipovića, kada su odnosi bili uljudni, ali suštinski opterećeni istim problemima.

"Ovdje je ustaštvo trenutno, ako se tako može reći, za koplje iznad četništva u Srbiji, ali nije velike utjeha za stanje u Beogradu to što je sada njihov esktremizam blaži nego u Hrvatskoj, jer i tamo vlasti reagiraju preko mjere dobrog ukusa sa krivim tezama. Recimo, zašto bi Stepinac bio toliko sporan, ako su rehabilitirani neki, jednako sporni ljudi u Pravoslavnoj crkvi. Ostavimo sad Dražu Mihailovića i puno gori slučaj Milana Nedića, već govorim o Nikolaju Velimiroviću, Justinu Popoviću i tako dalje. To su, zapravo, blizanci. Nema tu suštinske razlike. Ali, stojim na tome da je desni ekstremizam trenutno puno eksplicitniji, opasniji u Hrvatskoj, nego u Srbiji", reči su Čulića.

Vesna Pešić, međutim, stavlja na ravni tas naraslo ustaštvo u Hrvatskoj i četništvo u Srbiji.

"Koliko je ustašizacija, toliko je četnicizacija. Nama se čini da su četnici nekakva kraljeva vojska koja nema nikakve veze sa zločinima, ali to uopšte nije tačno, niti takvo značenje četnici imaju ni u Bosni ni u Hrvatskoj", navodi Pešić.

Podsetimo, Ministarstvo inostranih poslova Srbije je uputilo protestnu notu Hrvatskoj zbog poništavanja presude Alojzu Stepincu u kojoj, između ostalog, piše: "Rehabilitacija vikara genocidnog režima NDH, čiji su 'sveštenici' i 'časne sestre' bili komandanti koncentracionih logora Jasenovac i Jastrebarsko, a koji je na suđenju posle Drugog svetskog rata cinično branio nasilno prevođenje više od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo rečima da 'nije reč o pokrštavanju, već o verskom prelazu', stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe i grafitima poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje ('ovo je NDH', 'metak u lubanju, to je najbolje Srbinu' i sl.)."

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač uzvratio je da protestna nota Srbije predstavlja jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske.

Miro Kovač
Miro Kovač

"To je recept iz 90-ih godina, rečnik podseća, na žalost, na Slobodana Miloševića i velikosrpsku agresiju", prokomentarisao je Kovač.

Nije se dugo čekalo na Dačićev odgovor. Šef diplomatije u tehničkom mandatu objašnjava da srpski ambasador u Zagrebu nije hteo da primi hrvatsku protestnu notu jer je puna uvreda za Srbiju.

"Za Nemce je Hitler simbol zla, jedino u Hrvatskoj se fašistička tvorevina NDH, njen duhovnik Stepinac proglašavaju za heroje, mučenike i svece", poručio je Dačić.

Najnovija vest je da su hrvatski mediji objavili odbijenu notu u kojoj se srpska vlast poziva "da ne koristi rečnik propalog jugoslovenskog komunističkog sistema i agresivne velikosrpske politike iz 90-ih godina prošlog veka koja je vojno i moralno poražena".

Nastavak, verovatno, sledi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG