Dostupni linkovi

Referendum u RS, sredstvo za održavanje predizbornih tenzija


Zgrada Narodne skupštine Republike Srpske u čijoj blizini se nalazi zgrada Vijeća naroda RS, Banja Luka, 2016.
Zgrada Narodne skupštine Republike Srpske u čijoj blizini se nalazi zgrada Vijeća naroda RS, Banja Luka, 2016.

Referendumske igre u Republici Srpskoj (RS) se nastavljaju. Odluke Narodne skupštine RS da se 25. septembra održi referendum o 9. januaru danu Republike Srpske još nije stupila na snagu. Referendum je stopirao klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokretanjem veta. Da li će do referenduma i doći, nezahvalno je prognozirati – riječi su analitičara.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske je 15. jula usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o 9. januaru, Danu RS. Ova odluka uslijedila je nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u novembru 2015. donio odluku da obilježavanje 9. januara kao Dana RS nije u skladu sa Ustavom BiH.

Odluci o referendumu protive se predstavnici bošnjačkih stranaka jer smatraju da je neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH nezakonita odluka.

"Mi nećemo učestvovati u onome što je protivno ustavu, ne zakonito i u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", kazao je Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Referendumsko pitanje o kom bi se građani Republike Srpske trebali izjasniti 25. septembra glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Klub Bošnjaka u vijeću naroda Republike Srpske na odluku o raspisivanju referenduma pokrenuo je i proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Na sjednici Vijeća naroda RS ovo pitanje nije usaglašeno kazala je Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća Naroda.

"Prema tome, idemo na zajedničku komisiju Vijeća naroda i Narodne skupštine RS, koja je zakazana za srijedu (28. juli). Ukoliko ni tamo ne bude saglasnosti, ide se na Ustavni sud RS. Dakle, uobičajena procedura propisana poslovnikom", rekla je Tešanović.

Nada Tešanović i Kemo Čamdžija, foto: Erduan Katana
Nada Tešanović i Kemo Čamdžija, foto: Erduan Katana

Uz napomenu da RS može raspisati referendum samo ako je pitanje o entitetskoj liniji razgraničenja, potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda Bošnjaka Kemo Čamdžija ocijenio je da "autokratska vlast u RS-u" pokušava na nedemokratski način narušiti ustave entiteta i države odlukom o referendumu u RS-u.

"Demonstrira svoju demokratiju na način skrivanja iza kolektivne odgovornosti", pojasnio je Čamdžija.

Odluku o referendumu podržale su sve stranke sa srpskim predznakom u ovom bh. entitetu tako da ne treba očekivati da bi se odluka o referendumu mogla zaustaviti u Vijeću naroda.

"Mnogi postavljaju pitanje šta će riješiti referendum? Izraziće se volja naroda u RS, a to znači da nijedna institucija neće moći negirati 9. januar", rekao je Darko Banjac, samostalni poslanik u Naradnoj skupštini.

Kako je malo vjerovatno da će i zajednička komisija Vijeće naroda i Narodna skupština RS bilo šta mogla usaglasiti, konačnu odluku o referendumu bi trebao donijeti Ustavni sud Republike Srpske.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, foto: Erduan Katana
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, foto: Erduan Katana

Politički predstavnici Bošnjaka u Bosni i Hercegovini pozvali su visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da spriječi referendum, a Bošnjake u RS da ne izađu na referendum.

Referendum vječito u godini izbora

Iako je avgust mjesec godišnjih odmora, predsjednik RS Milorad Dodik uvjeren je da će se sve procedure oko ovog referenduma završiti do 20. avgusta.

"Republika Srpska je odlučila da ide na referendum. On će se održati 25. septembra. On će dati snagu zakonskom riješenju koju nijedan zakon u BiH i RS nema, jednog plebiscita koji će biti u osnovi zakona o 9. januaru kao Danu Republike Srpske. Tu više ništa neće moći da uradi ni Ustavni sud BiH ni bilo kakve institucije, pa ni visoki predstavnik. Neće referendum ništa ni promijeniti. On će samo potvrditi da je 9. januar Dan Republike", izjavio je Dodik.

Politička analitičarka njemačke organizacije Fridrih Ebert Štiftung Tanja Topić, smatra da je nezahvalno prognozirati da li će do održavanja referenduma o Danu RS i doći, s obzirom na dosadašnja iskustva.

Tanja Topić, foto: Erduan Katana
Tanja Topić, foto: Erduan Katana

"Mislim da je referendum postao jedno odlično sredstvo za održavanje tenzija između političkih aktera u BiH. Jedno sredstvo koje vrlo lako homogenizuje građane po nacionalnom osjećaju. Ono što je važno napomenuti je da je on uvijek prisutan u godini kada se održavaju izbori, bez obzira da li se radi o lokalnim ili opštim izborima", istakla je Topić.

Ako se referendum i održi, Bošnjaci u RS ne treba da brinu, a vlasti u Republici Srpskoj moraće da opravdaju utrošena sredstva za provođenje referenduma, koja mogu da iznose i oko 20 miliona maraka, kazao je Čamdžija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG