Dostupni linkovi

Gordi: EU, ako i preživi britanski referendum, biće sve slabija


Prizor sa glasačkih mesta, zabeleženo u Islingtonu, 23. jun 2016.
Prizor sa glasačkih mesta, zabeleženo u Islingtonu, 23. jun 2016.

Stručnjak za jugoistočnu Evropu sa Univerzitetskog koledža u Londonu, koji se trenutno nalazi u Srbiji, Erik Gordi, smatra da je veća verovatnoća da ishod referenduma u Velikoj Britaniji bude – ostanak u Evropskoj uniji.

On, uz to, podseća da referendum nema pravne posledice. O tome konačnu reč ima britanski parlament, doduše, sa malim šansama da bi doneo odluku protivnu izraženoj volji građana.

Gordi kaže da je za britansko društvo, međutim, porazno ono što se događalo tokom kampanje koja je bila ružna, prepuna mržnje, laži i nasilja.

Na pitanje, ako se građani, ipak, odluče za izlazak, da li to znači i početak kraja EU, da li tim putem mogu da krenu, najpre, Austrija i Danska, Gordi odgovara: "Ništa nije nemoguće, naročito ako reakcija Evropske unije ne bude adekvatna, a to je opet sasvim moguće, s obzirom na njenu dugačku istoriju neadekvatnih reakcija na događaje. Mada ne bih očekivao da se pokrene referendum u drugim zemljama odmah".

Eric Gordi
Eric Gordi

RSE: Kakve posledice to može imati po jugostičnu Evropu, odnosno zemlje koje se nalaze u procesu pristupanja EU?

Gordi: Svakako bi Unija postala manje atraktivna za zemlje jugoistočne Evrope, a, sa druge strane, to bi značilo smanjivanje kapaciteta EU. Ipak, ne treba zaboraviti da je EU sada pokazala volju da ubrza kandidaturu zemalja kao što su Srbija, Crna Gora, Makedonija – ma koliko one bile nespremne, a nisu bile spremne ni Hrvatska, ni Rumunija, ni Bugarska – jer to su male zemlje, pa posledice neće biti veće. Veće bi bile posledice ako EU postane manja.

RSE: Ako Britanija donese odluku da ostane u EU, a predviđate takav ishod, hoće li Unija, ipak, izvući pouku i krenuti u ozbiljnije reforme?

Gordi: Svakako će da reaguje, ali se plašim da će reakcija biti u pravcu sve većeg udovoljavanja zahtevima Velike Britanije za slabiju regulaciju, za veći neoliberalizam, što znači da će EU, i ako preživi ovo, biti slabija.

RSE: Da li očekujete i reforme u pravcu jačanja socijalne uloge EU? Jer, ne samo nacionalistička evropska desnica, već i levica ima problem sa ovakvom Unijom kakva je ona danas.

Gordi: To jedino može da se desi ako budu došle na vlast socijaldemokratske stranke u zemljama EU. Koliko vidim, za sada, tendencija je da ima sve više desničarskih, neoliberalnih vlada u Evropi. Tako da teško da to može da bude posledica, mada bi takve reforme prilično pomogle poziciji EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG