Dostupni linkovi

Super utorak: Ubedljive pobede Trampa i Klintonove


Klintonova i Tramp pobjednici "Super utorka"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Klintonova i Tramp pobednici "Super utorka"

Hilari Klinton (Hillary Clinton), kandidatkinja demokrata za predsedničku nominaciju u SAD, i Donald Tramp (Trump), kandidat republikanaca, ostvarili su ubedljviu pobeduu "super utorak", najvažnijem danu preliminarnih izbora koji su održani u 12 država.

Tramp je na unutarstranačkim izborima pobedio u sedam država od onih duboko na jugu do Masačusetsa na severu - Alabami, Arkanzasu, Džordžiji, Tenesiju, Vermontu i Virdžiniji - čime je dobio dodatan zamah posle prošlomesečnog glasanja, kada je pobedio u tri od četiri države u kojima se održavaju prvi preliminarni izbori, prenosi Rojters.

I pobeda Klintonove koja je juče iza sebe ostavila svog glavnog takmaca Bernija (Bernie) Sandersa u sedam od 11 država na unutarstraničkim izborima - Džordžiji, Virdžiniji, Alabami, Masačusetsu, Teksasu, Tenesiju i Arkanzasu -bila je ubedljiva, mada i predvidljiva u državama poput Arkanzasa, gde su ona i njen suprug Bil Klinton počeli političku karijeru.

Njihovi rivali zasada najavljuju istrajnu borbu.

Tramp: Ja sam ujedinitelj

Rojters ocenjuje da su Tramp i Hilari Klinton sada pod pritiskom da pokažu da mogu da ujedine birače, svako u svojoj stranci, i izbegnu podele koje bi im mogle naneti štetu na izborima za predsednika SAD 8. novembra.

Tramp je kazao da nije čovek podela.

“Ja sam ujedinitelj. Znam da je ljudima teško da u to poveruju ali, verujte mi, u stanju sam da ujedinim Republikansku stranku. Proširio sam našu biračku bazu. Pogledajte u Južnoj Karolini. Za nas su glasali i dugogodišnje demokrate”.

On je dodao na Floridi da “kada sve ovo završimo, usredsrediću se na jednu osobu – Hilari Klinton”.

“Bi-Bi-Si” (BBC) ocenjuje da je Trampov nastup u utorak veče prilično drugačiji u odnosu na ranije i da je njegov ton bio pomirljiv.

Čestitao je Tedu Kruzu (Cruz), senatoru iz Teksasa, na pobedama u Teksasu i susednoj Oklahomi a nije negativno govorio ni o Marku (Marco) Rubiju, senator sa Floride, koji je pobedio u Minesoti.

Pristalica Kruza
Pristalica Kruza

Kruz je u rodnom Teksasu pozvao ostale republikanske takmace da odustanu od dalje utrke i pridruže mu se u nadmetanju sa Trampom.

“Posle ovoga smo videli da je naša kampanja jedina koja je pobedila, koja može da pobedi i koja će pobediti Donalda Trampa“, smatra je Kruz.

Od kampanje ne odustaje ni Marko Rubio ističući da je spreman da vodi kampanju do kraja kako bi spasao Republikansku partiju “od čoveka kakav je Donald Tramp“.

Trampov uspeh je zatekao republikanski establišment. On je žestoko kritikovan jer se nije distancirao od podrške Dejvida Djuka (David Duke), vođe belačke rasističke grupe Kju kjus klan. Tramp se branio da se u prošlosti u više navrata distancirao od Djuka.

Klintonova: Nećemo dozvoliti podele na “njih” i “nas”

U Demokratskoj partiji je situacija mnogo jasnija jer Klintonova ubedljivo vodi. Ona je u pobedničkom govoru u Majamiju, novoj etapi kampanje jer će se izbori na Floridi održati 15. marta, već usmerila pažnju na potencijalnu predsedničku utrku sa Donaldom Trampom.

“Ulog na ovim izborima nikada nije bio veći a retorika koju čujemo sa druge strane nikada niža pokušavajući da podeli Ameriku na ‘nas’ i ‘njih’. To je pogrešno i nećemo dopustiti”.

Još jednom potvrđeno da ima veliko uporište na jugu SAD, kao i među Amerikancima afričkog porekla.

Berni Sanders
Berni Sanders

Glavni takmac Klintonove, Berni Sanders, demokratski socijalista iz Vermonta, koji je pobedio u Vermontu, Koloradu, Minesoti i Oklahomi takođe je obećao da će nastaviti da se bori za nominaciju u preostalih 35 država.

Sanders, koji se zalaže za korenite promene u američkom sistemu, nada se da će njegove četiri pobede na “super utorak“ biti dobar zalet za dalju kampanju.

“Ova kampanja nije samo zbog toga što se bira predsednik Amerike. U ovoj kampanji treba transformisati Ameriku“, istakao je Sanders.

On je kritikovao i Trampa. “Nećemo dozvoliti da nas podeli”, kazao je Sanders.

Do sada se verovalo da bi nominacija Trampa za republikanskog kandidata bila pravi dobitak za Hilari Klinton i donela joj sigurnu pobedu na predsedničkim izborima, ali samouvereni i bučni milijarder je konstanto prevazilazio očekivanja, tako da ništa nije izvesno.

Na prvi pogled, iskustvo i temperament bivše državne sekretarke, sentaroke i prve dame su dovoljni da nađača politički neoprobanog i kontroverznog miljardera koji tek treba da osmisli i predstavi politiku po mnogim pitanjima.

Prema nedavnoj anketi CNN, Klintonova vodi u odnosu na Trampa sa 54 naspram 44 procenata među registrovanim biračima, a sličan rezultat su davale i druge ankete.

Međutim, pobeda Klintonove "nije sigurna stvar," ocenio je Norman Ornstajn iz konzervativnog Američkog enterprajz instituta.

"Podele u Republikanskoj stranici idu na ruku demokratama, ali to ne znači da će Tramp, ako bude nominovan, sigurno izgubiti", ocenio je on.

Tramp je privukao pristalice "politički nekorektnim" izjavama o imigrantima i trgovini, ali je podelio stranku svojim neprijateljskim stavovima - nazvao je neke Meksikance silovateljima, tražio je zabranu ulaska muslimana u SAD, ismeveo žene i invalide, što se sve nije dopalo republikanskom establišmentu.

Mnogi eksperti su verovali da će mu te uvrede, preterivanja i provokacije naškoditi u novembru, ali 69.devetogodišnji tajkun izgleda deluje u nekoj paralelnoj stavrnosti koja nije ograničena tradicionalnim političkim pravilima, ocenjuje AFP, navodeći da ovim izborima dominira polemika za i protiv establišmenta.

Bes i zamor velikog broja birača prema establišmentu u prestonici idu na ruku Trampu, koji već mesecima "gura prst u oko"Vašingtona.

Za razliku od njega, Klintonova je, kako ocenjuju analitičari, oličenje estabilšmenta, i kao kandidat dobija loše ocene kada je reč o poštenju i poverenju koje u nju imaju birači.

Ipak, demokratski stratezi se nadaju da će "katastrofa" koju predstavlja Tramp dati energiju demokratskim i neopredeljenim biračima da izađu i glasaju kako on ne bi došao na vlast.

Donald Tramp će biti najveća motivacija za biračku bazu, ocenio je za CNN Bakari Selers, bivši poslanik iz Demokratske stranke u Južnoj Karolini.

"Dugo nismo imali tako dobar podsticaj za afroameričke i hispano birače da izađu i glasaju za demokratskog kandidata", smatra on.

XS
SM
MD
LG