Dostupni linkovi

Pećanin: Posljednji trzaji štampanih izdanja u SAD-u


Džeilana Pećanin
Džeilana Pećanin

Ugledni Newsweek je bio prekinuo izlazak u štampanom obliku 31. decembra 2012. godine, da bi ponovo počeo da izlazi 7. marta 2014. Britanski Independent je 12. februara objavio da će njihovo posljednje štampano izdanje izaći 26. marta.

O tome, kako se američki mediji, prije svega štampani, nose sa popularnošću interneta, kakva su iskustva sa novim medijskim trendovima, šta je sa tiražom štampanih medija u eri internet portala, da li je on-line novinarstvo jednakog kvaliteta kao i štampano - govori Džeilana Pećanin, urednica Bosanskog servisa Glasa Amerike (Voice of America/VOA).

Pećanin: U SAD-u, niti jedna od većih novina, koje imaju veliku tradiciju i koje su decenijama i imale ogroman tiraž, nije isključivo na internetu. Sve one još uvijek imaju svoja štampana, redovita izdanja. Upravo ovoga mjeseca, prije 20 godina, su počela internet izdanja Boston Globe-a, a zatim i New York Times-a. U SAD-u, reklame koje su u štampanim izdanjima novina, još uvijek održavaju štampana izdanja u životu. Mnogi promatrači medijske situacije, mnogi analitičari i stručnjaci za medije u SAD-u, tvrde da to neće biti još dugo, da su ovo posljednji trzaji štampanih izdanja novina u SAD-u.

RSE: Kakvi su tiraži?

Pećanin: Tiraži štampanih izdanja su jako pali. Između 2013. i 2015. mnogo brže su padali tiraži, nego se čak i pretpostavljalo. Tiraž Wall Street Journal-a, jednih od najmoćnijih novina u SAD-u, je pao u tom periodu za 400.000, a New York Times-a za 200.000. Pali su tiraži i Washington Post-a i još nekih drugih velikih novina. Tiraži u svakom slučaju padaju, a prihodi od interneta su mnogo veći.

Kada jedan kupac u SAD-u kupi mobilni telefon ili uplati kablovsku TV, on očekuje da za tu cijenu ima i besplatan sadržaj. Za novine je jako teško da naplaćuju svoja izdanja koja su na internetu. Jako malo ljudi želi da plati za on-line izdanja. Veliki broj novina ima, ako ne sav sadržaj, onda ogroman dio sadržaja na internetu besplatno. Drugačije ne mogu privući ljude da ih posjećuju na internetu. Čak je penetracija veća na mobilnim telefonima, nego na desktopu, kada je u pitanju internet.

RSE: Portali moraju da prate dnevne događaje iz trenutka u trenutak, to je tendencija svih medija. Kakva je razlika između sadržaja koji izlazi u štampanom izdanju, u odnosu na onaj koji izlazi na njihovom internet portalu?

Pećanin: Za velike dnevne novine, razlika nije velika. Razlika je mnogo veća za magazine. Magazinska on-line izdanja, čak i magazina koja su sedmični ili mjesečni, dnevno su ažurirana. Prate se dnevne vijesti, ako ne svaki dan, onda u svaka dva dana. Kod velikih novina, koje izlaze svaki dan, ta razlika je gotovo minorna, gotovo da je nema. Velike medijske kuće, kompletan sadržaj, koji imaju u novini, stavljaju i u svoja on-line izdanja.

RSE: Kao novinar, ali i kao konzument medija, možete li nam reći ima li, po Vašem sudu, razlike u kvalitetu onoga što se nudi kao sadržaj on-line izdanja i štampanih izdanja?

Pećanin: Možda tu mogu govoriti manje kao novinar, a više kao konzument. Mladi ljudi, koji su rođeni od 1998. godine pa na dalje, ne konzumiraju novine. Niko od njih ne čita novine. Oni su rođeni u digitalno doba i njihova pažnja traje od 30 do 50 sekundi, što savršeno odgovara socijalnim medijima i internetu.

Oni mediji, koji su oduvijek bili kvalitetni, kao što je Wall Street Journal, njihova kvaliteta ne propada. Čak je i na internetu njihovo izvještavanje odlične kvalitete, kao i sadržaj, informacije su višestruko provjerene. Postoje neki mediji, poput Huffington posta koji su isključivo on-line, koji su izuzetno pismeni i inteligentni, koji su objektivan izvor informacija, uvijek pristupan.

Oni drugi, koji su samo on-line, a i prije toga nisu bili nešto ekstra, kao i žuta štampa, sa internetom su postali još žući. Sve zavisi od toga ko šta voli da čita.

RSE: Kakvo je iskustvo Glasa Amerike sa internet portalom u ovoj novoj eri?

Pećanin: Najviše pate novine, kako u SAD-u, tako i u cijelom svijetu. Novine najviše stradaju i njihovi prihodi od štampanih izdanja se zaista najviše gube. Glas Amerike je uglavnom televizija, ima još nešto radija, ovisno u području koje je ciljano za emitiranje. WEB site je izuzetno popularan, a posebno su popularne FB stranice pojedinih jezičkih redakcija. Glas Amerika to ne osjeća toliko jer je u pitanju televizija. Jedan od najmoćnijih radijskih javnih servisa NPR ima fantastičnu internet stranicu, na kojoj ih možete - i slušati i čitati.

XS
SM
MD
LG