Dostupni linkovi

Sirija: Primirje od ponoći, sumnje ostaju


Ruski avioni nad sirijskim gradom Latakijom, januar 2016.
Ruski avioni nad sirijskim gradom Latakijom, januar 2016.

U ponoć u Siriji stupa na snagu primirje, a američki predsednik Barak Obama je upozorio Moskvu i Bašara al Asada da poštuju dogovor, poručivši da će i SAD učiniti sve da bi primirje uspelo.

Režim Bašara al Asada i opozicija, kao i kurdske snage, najavili su da će poštovati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD.

S druge strane, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izrazio je nadu da će Vašington poštovati sporazum.

U međuvremenu, Moskva je saopštila da su njene snage nastavile bombardovanje položaja militantnih organizacija i da će to činiti i nakon stupanja na snagu primirja.

"Niko od nas nema iluzija. Svi smo svesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za skepsu, ali istorija će nam strogo suditi ako ne učinimo ono što možemo, barem pokušavajući, da okočamo ovaj užasni sukob diplomatskim putevima", poručio je Obama.

On je istakao i da su dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji, upozorivši režim Bašara al Asada i njegovog ruskog saveznika da će svet s pažnjom pratiti sprovođenje primirja.

"Dani koji dolaze biće ključni, svet će gledati", rekao je Obama nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost u Vašingtonu, insistirajući na odgovornosti Damaska i Moskve u prvoj etapi primirja kojim se želi okončati haos u Siriji.

Barak Obama
Barak Obama

"Proces dogovoren u Beču je jasan - tranzicija ka vladi koja će uključiti različite političe snage u Vladu Sirije, donošenje novog Ustava nakon čega bi se održali slobodni izbori. Ponavljam, i uveren sam, u takvu budućnost ne može da bude uključen Bašar el-Asad, to je nedvosmisleno nakon njegovog višegodišnjeg varvarskog rata protiv sopstvenog naroda, uključujući mučenje i bacanje eksplozivne buradi (barrel bombs), opsade i izgladnjivanje do smrti", kazao je Obama, te naglasio:

"Mnogi Sirijci neće prestati da se bore dok Asad ne ode sa vlasti. Nema alternative tranziciji bez Asada, to je jedini način da se okonča građanski rat i ujedini sirijski narod protiv terorista."

Obama je istakao da humanitarna pomoć mora biti upućena u zone u okruženju.

Kremlj je u petak saopštio da ruski avioni bombarduju "terorističke organizacije" u Siriji, uoči očekivanog stupanja na snagu primirja, ali je demantovao da su vazduhoplovne snage izvele intenzivne napade na uporišta pobunjenika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ponovio da će Rusija nastaviti vazdušne udarima protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) i drugih militantnih organizacija i posle stupanja na snagu sporazuma.

"To je bio jedan od uslova inicijative koju su usaglasili predsednici SAD i Rusije", istakao je Peskov.

Primirje se neće odnosti na ekstremističke "Nusra front" i IDIL.

On je odbacio tvrdnje pojedinih organizacija, uključujući i sirijske Opservatorije za ljudska prava, da su ruske vazduhoplovne snage bombardovale civilne objekte u Siriji.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava je nešto ranije saopštila da su ruski avioni žestoko bombardovali položaje pobunjenika u Siriji, uoči očekivanog stupanja na snagu sporazuma o prekidu neprijateljstava.

"Od sinoć do jutros, ruski vazdušni udari su bili intenzivniji nego inače", naveo je Rami Abdel Rahman, šef sirijske Opservatorije.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se nada da će SAD ispuniti svoje obaveze.

On je to rekao odgovarajući na pitanje da prokomentariše navode u Vol strit džurnalu (The Wall Street Journal) da su neki zvaničnici američke administracije tražili da se poveća pritisak na Moskvu.

Turska ozbiljno sumnja u održivost prekida vatre u Siriji zbog sukoba koji i dalje traju, izjavio je u petak Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kalin je naglasio da će Ankara odgovoriti na svaki incident koji ugrožava bezbednost zemlje.

Ibrahim Kalin je istakao da Ankara ne planira da pokrene jednostranu kopnenu operaciju u Siriji.

Istovremeno, Turska smatra da će migrantska kriza biti sve dublja ukoliko sirijske državne snage ne obustave dejstva, izjavio je Kalin.

On je rekao na konferenciji za novinare da je Ankara deportovala 3.800 ljudi u okviru borbe protiv Islamske države Iraka i Levanta.

XS
SM
MD
LG