Dostupni linkovi

Demograf o nestalim Prijedorčanima pronađenim u Tomašici


Ewa Tabeau
Ewa Tabeau

Kao zadnji ovotjedni svjedok na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je dala demografska stručnjakinja Ewa Tabeau (Eva Tabo), koja je za potrebe optužbe istraživala povezanost između nestalih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti i pronađenih žrtava u masovnoj grobnici Tomašica.

Iskazom još jednog vještaka tužiteljstvo je željelo potkrijepiti optužbe o progonu koji je u Prijedoru i još nekim općinama dosegnuo 1992.godine – razmjere genocida.

Tabo, koja radi u jedinici za demografiju tužiteljstva Haškog suda (ICTY) napravila je pregled podataka o nestalim osobama u prijedorskoj općini, uspoređujući ga s podacima dobivenim ekshumacijom primarne grobnice u Tomašici, kao i sekundarne na lokalitetu Jakarina Kosa – gdje su tijela žrtava premještana. Popis nestalih u Prijedoru sadržavao je oko 1200 osoba.

Znači prijedorski popis nestalih je bio, da tako kažem – direktni univerzum nestalih. I očekivala sam da ću tamo pronaći veze između onih koji su identificirani u Tomašici i informacija o njihovom nestanku. Dakle, kao što kažem – to se radilo najviše zato kako bi se mogli povezati različiti izvori.“, opisala je Tabo način usporedbe podataka koji su pokazali vezu.

Dijelovi gotovo 100 žrtava pronađeni na dva lokaliteta

Od 604 žrtve pokopane u Tomašici i Jakarinoj Kosi, ostaci 98 pojedinaca pronađeni su na obje lokacije, potvrdila je Tabo, što prema optužbi dokazuje pokušaj premještanja primarne grobnice i skrivanja zločina.

To se moglo usporediti tek nedavno, budući da je vremenska razlika u pronalasku sekundarnog i primarnog lokaliteta – bila 12 godina.

„I to obuhvaća 94 pojedinca koji su već identificirani na temelju baze podataka uzoraka obitelji. To je iz ekshumacije do 2001.u Jakarinoj Kosi i onda imamo još 4 slučaja kada je podudarnost pronađena nakon najnovije ekshumacije (Tomašice) 2013.godine.“, izjavila je Tabo.

Demografkinja, koja će iskaz nastaviti idući utorak, spomenula je i broj od ukupno 385 DNK analiziranih žrtava iz Tomašice, od kojih je 7 slučajeva jedinstvenih profila bez podudarnosti, odnosno nisu identificirani. Od njih je 339 pronašla u popisu nestalih osoba, tako da je stopa uparivanja iznosila više od 98 posto.

Tužiteljstvu je do kraja dokazivanja optužbi o odgovornosti generala Mladića za Tomašicu i genocid u Prijedoru – ostalo ispitati još 5 svjedoka pa će se na suđenju o toj tematici raspravljati i idući tjedan.

VIDEO LINK: Dio glavnog iskaza Tabo o poveznici nestalih Prijedorčana i Tomašice

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG