Dostupni linkovi

Hag: Mladiću će suditi i za Tomašicu


Ratko Mladić
Ratko Mladić

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u slučaju protiv zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića odobrilo je zahtjev optužbe da ponovno otvori svoj postupak kako bi moglo uvrstiti u njega dokaze vezane uz pronađenu prijedorsku masovnu grobnicu Tomašica.

"Ovom odlukom, tužiteljstvo će moći uvrstiti dokaze 6 stručnih svjedoka (eksperata) i 7 svjedoka o činjenicama, kao i dodatni dokumentarni dokazni materijal", stoji u obavijesti objavljenoj u četvrtak na sudu.

Sudsko vijeće je uzelo u obzir da tužiteljstvo nije moglo ranije prezentirati te dokaze budući da je grobnica tek pronađena u rujnu 2013. godine, kao i da je od tada trebalo prikupiti dokaznu građu i izvršiti analizu pronađenog.

Suci su također odlučili da je ovaj "svježi dokaz" pokazatelj organiziranog i rasprostranjenog ubijanja nesrpskih građana u Prijedoru, općini u kojoj je prema optužnici njihov progon 1992.godine dosegnuo razmjere genocida.

U zahtjevu tužiteljstva kao svjedoci stručnjaci navedeni su Ian Hanson, Thomas Parsons, John C. Clark, Ewa Tabeau, Bruno Franjić i Elmira Karahasanović.

Oni su napravili stručne izvještaje o analizi DNA žrtava, nalazima u grobnici, autopsijama i ostalim istragama o kojima će svjedočiti ukoliko raspravni suci dozvole ponovno otvaranje dokaznog postupka tužiteljstva.

Također, tužiteljstvo će izvesti još sedam svjedoka o događajima, uključujući bivše zaposlenike rudnika Ljubija i preživjele žrtve zločina.

Otvaranje dokaznog postupka optužbe

Podsjetimo, dokazni postupak haškog tužiteljstva protiv generala Mladića završen je potkraj prošle godine, no već je tada najavljeno kako će se zatražiti ponovno otvaranje postupka nakon što se kompletiraju nalazi istrage i dokazi o grobnici pronađenoj tijekom suđenja 2013. godine.

Dokazi o Tomašici vezani su uz optužbe za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina na početku rata 1992. godine, za što general Mladić odgovara po zapovjednoj odgovornosti, kao i za genocid u Srebrenici 1995., teror nad Sarajlijama te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Haško tužiteljstvo zatražilo je zbog Tomašice ponovno otvaranje dokaznog postupka i na suđenju Mladićevom političkom šefu u ratno vrijeme Radovanu Karadžiću, koji očekuje presudu iduće godine za iste zločine po 11 točaka.

No, zahtjev je odbijen u ožujku ove godine od strane raspravnih sudaca, s obrazloženjem da istraga masovne grobnice još uvijek traje te da predloženi svjedoci nisu spremni dati iskaz.

No u zahtjevu za otvaranjem dokaznog postupka o Tomašici na suđenju Mladiću tužiteljstvo je naglasilo da je dobilo u svibnju i lipnju ove godine - DNA identifikacije od strane Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP-a), potvrdu da grobnica sadrži najmanje 293 osobe, kao i da su do polovice ove godine - svi svjedoci intervjuirani te im uzete izjave.

Mladić znao za grobnicu

Prema stavu haške optužbe, general Mladić je znao za masovnu grobnicu u koju su bacana tijela ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti od strane osoba u vojnim uniformama.

Tijekom rata 1993. godine general Mladić je zabilježio u svojem ratnom dnevniku - kako je obaviješten od strane svojih oficira - da je u rudniku u Tomašici zakopano oko 5.000 tijela.

Prema nalazu istrage razmjeri zločina su se potom pokušavali sakriti, premještanjem tijela u grobnici.

Trenutno na suđenju obrana generala Mladića izvodi svoje dokaze i svjedoke, kojih je do sada pozvala šesdesetak, od ukupno planiranih preko 300.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG