Dostupni linkovi

Vukčević za RSE: Ne možemo da ustupimo Bosni i Hercegovini slučaj Orić


Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je za RSE da predmet Nasera Orića, koji je u Švajcarskoj uhapšen po poternici Srbije koja ga tereti za ratne zločine, ne može biti ustupljen Tužilaštvu BiH po Protokolu o saradnji.

Ne možemo ustupiti po Protokolu o saradnji zbog toga što je, na insistiranje bosanske strane Protokol napravljen tako da pre ustupanja predmeta moramo da pribavimo saglasnost porodica žrtava i bez toga ne možemo da ustupimo predmet. Ovde smo mi već prikupili, mi smo intervjuisali predstavnike porodica žrtava i oni su jednoglasno odbili da se taj predmet ustupi. Prema tome, za sada mi imamo tu prepreku“, rekao je Vukčević.

RSE: Šta je to što sada očekujete, izručenje Orića Srbiji?

Vukčević: Ja ne volim da bilo šta prognoziram. Mi smo imali situaciju oko Ejupa Ganića i ja sam očekivao da će on biti sto posto isporučen i na kraju on nije isporučen. Tu se sada navode razni razlozi, ali suštinski nije isporučen kada je predstavnik bosanske strane prezentirao sms komunikaciju sa visokim predstavnikom srpskog ministarstva spoljnih poslova gde se traži da se, zbog davanja podrške Rezoluciji o Srebrenici u našem parlamentu, Ministarstvo inostranih poslova Srbije obavezuje da će izvršiti uticaj na tužioca za ratne zločine, tj. na mene, da se složim da se prema Ejupu Ganiću ukine pritvor i da se pusti da se brani sa slobode u Bosni.

RSE: Kako komentarišete hapšenje Ramuša Haradinaja?

Vukčević: To je nešto drugo i to ne bih komentarisao. I sam sam iznenađen, ali to upošte nije slučaj kao što je slučaj Nasera Orića. Mislim da će to rutinski da se završi vrlo brzo.

RSE: Kako?

Vukčević: Mislim da tu neće dolaziti do bilo kakvog izručenja.

Tužilac za ratne zločine Srbije rekao je i da ga niko nije obavestio o nedavnom izručenju Hrvatskoj Veljka Marića, koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Mi imamo jedno flagrantno mešanje izvršne u naš posao. Imate politički dogovor i izručenje Hrvatskoj Veljka Marića, čoveka koji je ovde osuđen na 12 godina. Oni mogu da pregovaraju, mi imamo i sporazum da može da izdržava kaznu u svojoj državi, i to se i radi. Međutim, to je čovek koji je ovde pod istragom. On je osuđen za ubistvo jednog i ranjavanje jednog civila, a ovde je pod istragom zbog ubistva pet civila. I sada nama spočitavaju da nismo dovoljno aktivni kada su u pitanju srpske žrtve. Ovde je baš u pitanju pet Srba, ako ćemo da se služimo tim rečnikom. I oni ga jednostavno ustupaju. Mene niko o tome nije obavestio. Vi faktički abolirate tog čoveka za ubistvo pet ljudi. Apelacioni sud kaže da je razlog zbog čega donose odluku da ide u Hrvatsku taj što je povređeno njegovo pravo na suđenje u razumnom roku. A to pravo je povređeno na taj način što Hrvatska, zbog njihovog Zakona o ništetnosti sve vreme stopira istragu. I pored jedanaest naših urgencija da postupe po našem zahtevu i da se određene procesne radnje urade i da mi onda odlučimo o tom predmetu, oni to ne rade. I na kraju se dešava to što se dešava“, rekao je Vukčević.

XS
SM
MD
LG