Dostupni linkovi

Vujanovićeva odluka odgađa reformu tužilaštva


Filip Vujanović
Filip Vujanović
Odluku predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da odbije proglašenje Tužilačkog savjeta u pravnoj zajednici problematizuje jedino Tužilaštvo, dok u opozicionoj Pozitivnoj Crnoj Gori ne isključuju mogućnost da se radi o sračunatom i dogovorenom potezu čiji je cilj usporavanje ustavnih reformi.

Komentarišući odluku predsjednika države Filipa Vujanovića da ne proglasi novi sastav Tužilačkog savjeta Azra Jazavić, članica skupštinskog Odbora za politički sistem, upravu i pravosuđe iz Pozitivne Crne Gore, za RSE kaže da joj je taj potez bio očekivan iz dva razloga.

"Prvi je taj što je izbor članova Tužilačkog savjeta iz redova tužilaca suprotan zakonu, a drugo je što se ovakvom odlukom predsjednika odgađa primjena ustavnih reformi, a time i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. Lično mislim da se radi o osmišljenoj i koordiniranoj akciji DPS i tužilaštva na odgađanju reforme tužilaštva jer je tužilaštvo do sada uvijek ispunjavalo naloge DPS. Dio tog plana je svakako i predsjednik kao i njegove kativnosti što pokazuje i predmetna odluka. Neko bi morao da snosi odgovornost za ovakvo nepoštovanje zakona u samom tužilaštvu", ocjenjuje ona.

Jasavić objašnjava na koji će način predmetna odluka usporiti proceduru:

"Imaćemo sada ponovo priču o izboru članova Tužilačkog savjeta iz redova tužilaca, to će ponovo prolongirati za par mjeseci konstituisanje Tužilačkog savjeta. To nikako ne ide u prilog našim integracionim procesima i samom poglavlju 23 i 24".

Vujanović je odbio da proglasi Tužilački savjet jer smatra da su tri njegova člana iz reda državnih tužilaca nezakonito izabrani, jer ne mogu dvaput zaredom biti u tom važnom tijelu koje bira ostale tužioce. Vujanović u obrazloženju naglašava da je odluku da nijesu ispunjeni zakonski uslovi za proglašenje saveta donio nakon što je pribavio mišljenje Ministarstva pravde.

Zakon o tužilaštvu predviđa da članovi tužilačkog savjeta mogu biti ponovo birani tek četiri godine po isteku prethodnog mandata.

Tea Gorjanc Prelević
Tea Gorjanc Prelević
VDT je međutim problematizovao Vujanovićevu odluku i negirao nezakonit izbor članova tužilačkog savjeta navodeći da se odredba o nemogućnosti uzastopnog izbora odnosi na buduće izbore članova Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca, a ne na zamjenike državnih tužilaca koji još nemaju funkciju državnih tužilaca.

U saopštenju koje je potpisao vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca navodi se da je tokom pripreme zakonskog teksta stav da se novo zakonsko rješenje ne odnosi na prvi izbor Tužilačkog savjeta po novom zakonu već na buduće izbore podržalo je i Ministarstvo pravde, na koje se poziva i Vujanović.

Tea Gorjanc Prelević, direktorica Akcije za ljudska prava koja je i tražila od Vujanovića da ne proglašava kandidate sa Konferencije tužilaca jer su izabrani nezakonito, pozdravlja odluku predsjednika i kaže da ne razumije obrazloženje koje stiže iz tužilaštva.

"Da je skupština, odnosno zakonodavac hteo da isti ljudi ponovo, uzastopno budu članovi Tužilačkog saveta on bi prosto u prelaznim ili završnim odredbama zakona rekao da se svima njima nastavlja mandat dok ne izvrše reizbor tužilaca i tako dalje, na šta se sada poziva VD tužilac, gospodin Vučković. Mi smatramo da je takvo tumačenje zapravo jedna potpuno bespotrebna kompromitacija i Konferencije državnih tužilaca, jer je i u zakonu zabranom tog uzastopnog izbora članova Tužilačkog saveta uveden jedan napredan princip koji ima za cilj da spreči okoštavanje struktura koje imaju važna ovlašćenja kakva imaju članovi savjeta, pogotovo u ovoj reformskoj fazi Crne Gore koja je toliko neophodna naročito upravo toj organizaciji".

Vrhovno državno tužilaštvo je skoro godinu dana u “v.d. stanju”, a Tužilački savjet, iako zvanično postoji, nema mogućnost da do izbora novog predlaže tužioce.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG