Dostupni linkovi

Vučković: Sve afere će biti ispitane


Branko Vučković
Branko Vučković
Konsultativna saslušanja kandidata za najviše tužilačke funkcije u državi omogućila su da javnost i prije nego oni sjednu u nove fotelju dobije jasniju sliku o kakvim se osobama i profesionalcima radi. U utorak su poslanici imali priliku da se upoznaju sa kandidatima za tužilački savjet, a u sredu su saslušali i Branka Vučkovića, kandidata za vrhovnog državnog tužioca. Kako se i očekivalo, najviše pitanja se odnosilo na to kako bi Vučković, ako bude izabran rješavao afere koje već duže vrijeme potresaju crnogorsku javnu i političku scenu i kako bi se borio protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom niovu.

Kandidata za budućeg vrhovnog državnog tužioca krase bogata, dugogodišnja praksa kao predsjednika Osnovnog sudu u Kotoru, kao i brojni naučni radovi uglavnom u domenu krivičnog prava. Vučković uglavnom govori u prvom licu, odnosno najčešće rečenicu počinje tako što saopštava o tome šta će on da uradi ukoliko bude izabran za državnog tužioca, a ne šta će uraditi insitutcija na čijem bi čelu uskoro mogao da bude. Takođe, ne rizikuje da konkretno odgovara na konkretna pitanja već budući da još nije izabran odgovara isključivo hipotetički

Tako je odgovarao i na pitanja poslanice Pozitvne Crne Gore, Azre Jasavić da li će procesuirati afere koje se odnose na zloupotrebu državnih resursa, krađu struje, situaciju oko KAP-a?

“Mogu da se izjasnim samo na nivou principa i hipotetički, jer raspolažem samo informacijama iz medija. Svaka afera mora biti ispitana i ako budem izabran za VDT svaka od ovih afera će bit ispitana. Ne mogu kao profesionalac da govorim detaljno o ovim aferama, jer ispred sebe nemam papire.”

Poslanik DF-a Vladislav Bojović pitao je Vučkovića da li će povodom afere „Snimak” biti spreman da sasluša i aktuelnog premijera:

“Mislim da ne bi bilo korektno da odgovaram na pitanja i da se pominju imena bilo koga. Veliki sam protivnik kršenja odredbe pretpostavke nevinosti i toga se moram sačuvati. Meni nijesu na raspolaganju materijali kojima raspolaže VDT, već sam samo kao građanin iz medija upoznat oko ovih afera, a želio bih da sudim samo na osnovu dokaza. Ponavljam, da ako budem izabran za VDT-a ta afera će biti do kraja ispitana.”

Odgovarajući na poslanička pitanja Vučković je kazao da dok je bio predsjednik suda u Kotoru „nikad nije bilo zapošljavanja po vjerskoj, nacionalnoj i partijskoj liniji i da se to neće mjenjati ako dođe na funkciju VDT-a”.

Na pitanje kako ocjenjuje rad tužilaštva Vučković je rekao da postoji dosta problema koje treba riješiti.

Odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Milorada Vuletića što bi promjenio u organizaciji tužilaštva, Vučković je kazao da je nužno „organizovanje posebnog tužilaštva za ispitivanje organizovanog kriminala i korupcije”.

,,Jedan od prioriteta VDT-a treba da bude borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Formiranem posebnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju bi se dao doprinos kvalitetnijem postupku. Postojanje specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal u okviru VDT-a nije dobro rješenje i to se mora mjenjati. Jer ipak je drugačije kad postoji poseban organ i njegov starješina a ovako je prevaljeno sve na jedno lice – Vrhovnog državnog tužioca”, rekao je Vučković.

Ukoliko bude izabran za VDT-a, a to ne bude funkcionisalo kako on misli da bi trebalo, Vučković je rekao da će podnijeti ostavku.

,,Ukoliko budem izabran za VDT-a, a ne bude funkcionisalo kako ja mislim da bude trebalo, neće mi trebati ni mediji, ni opozicija i pozicija, ni NVO sektor, već ću podnijeti ostavku.”

Konsultativna saslušanja kandidata za najviše tužilačke funkcije koja se održavaju ovih dana potvrdila su tezu da kvalitet državnih institucija odgovara kvalitetu pojedinaca koji u njima rade.

Tako će i kvalitet tužilačke organizacije u mnogome biti odredjen kvalitetom članova Tužilačkog savjeta.

Pojedini kandidati su u utorak pred Odborom za politički sistem, ispričali detalje iz životne i radne biografije za koje smatraju da bi mogli da ih preporuče kao buduće članove Tužilačkog savjeta.

“Tako je u jednom brakorazvodnom sporu gdje se odlučivalo o povjeravanju djece, došao je jedan dječak od 14 godina. Ja sam pokušao malo da ga opustim, počeli smo priču o utakmicama i tako. Kada se otvorio, kada sam ga ja pitao ako mu se razvedu roditelji kod koga bi više želio da ostane, kod oca ili majke, on se zaplakao i rekao – čiko nemoj da mi razdvajaš tatu i mamu.”
XS
SM
MD
LG