Dostupni linkovi

Vučićeve muke


Premijer na promociji turističke ponude Srbije, 12. juni 2015
Premijer na promociji turističke ponude Srbije, 12. juni 2015

Malo koga je ostavilo ravnodušnim obraćanje premijera Aleksandra Vučića novinarima u holu Skupštine Srbije, koji je tvrdnju koliko nas teški dani i teške odluke očekuju ilustrovao i opaskom da se to može videti po njegovom licu. Obraćanje premijera zvučalo je skoro alarmantno, ali malo kome je zapravo jasno šta je želeo da kaže.

Filozof Vladimir Milutinović, osvrćući se najpre na premijerov poziv građanima na potpuno jedinstvo zbog pomenutih teških odluka, kaže da je to definicija autoritarnosti i da je to moglo svojevremeno da se shvati još sa Miloševićevim vladama narodnog jedinstva.

„Neka vrsta nejedinstva, znači slobode u određenoj meri je definicija demokratije. Ako vi pozivate ljude na jedinstvo to je definicija autoritarnosti, ali to nije čudno pošto mi inače imamo autoritarnu vlast. A druga odlika naše vlasti, a i premijera, je očigledno da on voli da priča o sebi u momentima u kojima uopšte to nije primereno. On priča o svojim doživljajima, o svom izgledu, o svojim osećanjima. Najpre nas o tome izvesti, a onda eventualno o planovima. U ovom slučaju mi nemamo neki specijalni plan, ne znamo šta će Vlada tačno da uradi, ali znamo da opet psihološki treba da prođemo kroz neku vrstu religioznog osećanja golgote, nekakvog pakla koji se najavljuje“, kaže Milutinović.

A sve bi to trebalo da se izbegne u političkom govoru, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, da je Vučić rekao da „zbog svega onoga što je pred nama, a to su teški razgovori u Briselu 23. juna, 21. je godišnjica Jadovna, 26. juna je dolazak Borda MMFa-a, 28. je Vidovdan, dolazi gospođa Merkel, predstoji nam Srebrenica, predstoji nam mnogo teških, teških, teških odluka“.

„Veoma, veoma težak period je pred nama što možete, čini mi se, i po mom licu da vidite. Nisam nikada bio naročito lep a sad ne ličim ni na šta. Ovo naročito lep je bila šala, nikad nisam bio nimalo lep, ali sad bukvalno ne ličim ni na šta, a bukvalno se mučim svake noći zbog bezbroj problema koje kao zemlja imamo“, rekao je Vučić u četvrtak.

Aleksandar Vučić, 12. juli 2015. Foto: Vesna Anđić
Aleksandar Vučić, 12. juli 2015. Foto: Vesna Anđić

Premijera očekuju pregovori sa Prištinom 23. juna, koje je sam opisao kao najteže do sada, ali po svemu sudeći i odluka da li će otići u Srebrenicu 11. jula na 20-tu godišnjicu genocida nad Bošnjacima što je za njega veliki politički izazov. Dan nakon što je izneo prve procene o “teškom” periodu koji predstoji, premijer je u centru Beograda na promociji turističke ponude Srbije, zamoljen da prokomentariše pritiske o kojima govori rekao da je govorio o jednom spoljnopolitičkom krugu.

“Kada sam govorio i oko Kosova, i oko Srebrenice, oko Oluje i oko svega drugog zato što ja iskreno mislim da ne samo u priči, u onome što pričaju političari i neretko novinari, već da stvarno treba da se posvetimo budućnosti, a ne stalno da se vraćamo u prošlost i da tražimo razloge za razlike i sukobe iz prošlosti”, rekao je Vučić.

Da li su poslednje Vučićeve poruke zapravo izraz nastojanja da se javnost pripremi na neke neizbežne poteze?

„Očigledno je da postoji neka vrsta dilema ili nekih novih zahteva ili zadataka, ali čini mi se da mi i kao javnost i kao vlast nekako nemamo još kapaciteta da se bavimo tim zahtevima“, ocenjuje filozof Vladimir Milutinović.

Izjava premijera Vučića o teškim danima koji nas čekaju, inspirativna je za popularnog satiričara Zorana Kesića. Na pitanje ko će biti junak ovonedeljne emisije, i sa kojom izjavom, autor emisije 24 minuta nema dilemu.

„Favorit izjava ove nedelje je priznanje gospodina Vučića da nikada nije bio lep, a pogotovo sada kada ga sve ove brige more i kada su ga toliko skolile da je i neki minimum neke fizičke lepote, koji je možda imao, sada potpuno nestala i da citiram premijera - 'sada ne ličim ni na šta'. Ja tu izjavu shvatam kao možda jedan apel ili poziv opoziciji da nikako ne pokušava da dođe na vlast jer evo šta vlast napravi od čoveka, lepog poružni, ružnog još više naruži. Setimo se Čedomira Jovanovića dok je bio na vlasti, bio je žgoljav, nikakav, evo ga sad u opoziciji razbacan, nikad bolje nije izgledao. S druge strane, možda i premijer želi ovom izjavom da se nekako približi narodu, jer čini mi se da sve manje mislimo o samima sebi da smo lepi, pa u tom smislu, imati jednako lepog odnosno ružnog premijera nekako meni je lakše“, kaže Kesić.

*****

Intervju Branke Mihajlović sa Zoranom Kesićem čitajte u nedelju na stranici Intervju nedelje.

XS
SM
MD
LG