Dostupni linkovi

Sjednica vlada BiH i Srbije može biti prekretnica


Delegacija Srbije na sarajevskom aerodromu
Delegacija Srbije na sarajevskom aerodromu

Članovi Vlade Srbije doputovali su u utorak predveče Sarajevo zbog zajedničke sjednice sa Vijećem ministara BiH, koja će biti održana u srijedu. Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekala ih je delegacija Vijeća ministara BiH, predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarović, a prema protokolu drugi svečani doček članove Vlade Republike Srbije biće organizovan u srijedu ispred trga ispred institucija BiH.

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije imat će izuzetno veliki značaj i utjecaj na razvoj daljnjih odnosa, poručio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, uoči sjednice dviju vlada.

"Ona je važna i u institucionalnom, ali svakako i u simboličnom smislu. Kada je u pitanju institucionalni segment onda govorimo o dvije države koje su susjedi, pripadaju istoj regiji, nalaze se u predvorju Evropske unije, snažno su se opredijelile za evropske integracije i u konačnici dvije države koje su i historijski, višeznačno i konačno i ekonomski izuzetno sadržajno povezane", rekao je Zvizdić.

Na sjednici će se, kako je rekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, razgovarati o bilateralnim odnosnima, a posebno o daljim oblicima ekonomske saradnje. Biće riječi i o zajedničkom nastupu prema trećim tržištima i formiranju modela vanjskotrgovinske razmjene i unaprijeđenju ekonomskih odnosa.

Kako je najavljeno, na sjednici će biti potpisana četiri protokola - o traženju nestalih, o zaštiti Mosta Mehmed–paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti okoliša i održivog razvoja i protokol o saradnji u oblasti telekomunikacija.

Ministri dvije države trebali bi pronaći rješenje za plaćanje naknada za izgradnju hidroelektrana opštinama koje su prošle godine bile pogođene poplavama.

Važna tema razgovora na sjednici Vlada Bosne i Hercegovine i Srbije u srijedu biće i razvoj transportne mreže i komunikacija, konkretno izgradnja želejezničke pruge Beograd – Sarajevo, kao i cestovnog pravca od Novog Sada, preko Šapca do granice i trase kroz BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su zajedničku sjednicu na sastanku u Strazburu 1. oktobra.

“Konačni cilj je da se povežemo sa cijelom regijom, odnosno regiju učiniti potpuno stabilnom i sigurnom, kao osnov za strane i domaće investicije, te postepeno rješavanje otvorenih pitanja”, poručio je Zvizdić.

XS
SM
MD
LG