Dostupni linkovi

Zašto Putin optužuje Ukrajinu za 'teror'?


Ilustracija
Ilustracija

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastaje se po hitnom postupku, na zahtjev Ukrajine, kako bi razmotrilo pojačanje tenzija između Moskve i Kijeva.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko (Petro Poroshenko)​ izjavio je da, na istu temu želi direktno razgovarati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom uz prisustvo nekoliko zapadnih lidera.

Porošenko je od svog ministra vanjskih poslova zatražio da upriliči telefonski razgovor s Putinom, liderima Njemačke i Francuske, te potpredsjednikom SAD-a Joe Bidenom i predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Putin​ je optužio je ukrajinske vlasti za teror, nakon što su navodno ruski obavještajci i jedan vojnik ubijeni na Krimu.

Porošenko nazvao je to "izmišljotinama" a u četvrtak je izjavio kako je naredio da u svim vojnim jedinicama kod Krima i na liniji razdvajanja u Donbasu, borbena gotovost bude podignuta na najviši nivo.

Putinove su primjedbe dodatno pojačale tenzije na relaciji Moskva-Kijev, nakon što se posljednjih dana u sjevernom dijelu Krima primjećuje neobično povećavanje ruskog vojnog djelovanja.

Petro Porošenko
Petro Porošenko

Ruska agencija za sigurnost FSB u srijedu, 10. augusta je saopštila da je zvanični Kijev tokom vikenda pokušao poslati sabotere na Krim, te da su jedan vojnik i jedan agent ubijeni u akciji spriječavanja njihovog ulaska.

"Ovo je veoma alarmantna vijest", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom komentaru.

"U stvari, naša služba sigurnosti spriječila je upad sabotersko-izviđačke grupe koju je poslalo ukrajinsko Ministarstvo odbrane."

Ruski je predsjednik pojasnio kako je taj pokušaj bio "glup“ i "kriminalan", te da nema smisla razgovarati o mirovnom procesu u istočnoj Ukrajini – o čemu su sljedećeg mjeseca u Kini na marginama Summita G20 trebali raspravljati Rusija, Ukrajina, Njemačka i Francuska.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Vladimir Putin je stava da ovaj događaj jasno pokazuje "da se ukrajinska Vlada okrenula teroru, umjesto traženju kompromisa", te dodao da će Rusija osvetiti dvoje ubijenih, i poduzeti "ozbiljne" mjere kojima se obezbjeđuje sigurnost na Krimu.

Portparol američkog State Departmenta, Elizabet Trudo (Elizabeth Trudeau), odbila je komentarisati pojedinosti incidenta, ali je potvrdila američki stav o Krimu.

"Mi želimo da se ne ometa pažnja sa pravog problema ovdje, a to je, ne samo ruska okupacija i pokušaj aneksije Krima, nego i nastavak agresije u istočnoj Ukrajini", rekla je ona.

U Kijevu je Petro Porošenko prozvao ruske optužbe "apsurdnim i ciničnim", dodavši da su samo u pitanju "fantazije kao izgovor za više vojnih prijetnji Ukrajini".

Promatrači zbivanja na istoku Evrope smatraju da ruski navodi, te Putinove prijetnje ponovno raspiruju sumnje zvaničnog Kijeva da Kremlj želi preuzeti kontrolu nad više teritorija u Ukrajini.

Na svom Twitter nalogu portparol Ministarstva vanjskih poslova, Dmitro Kuleba (Dmytro Kuleba), je napisao:

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba

"Putin želi više rata. Rusija je za eskalaciju, pa očajnički traži razlog kojim bi to opravdala, testirajući reakciju Zapada".

Rusija je 2014. godine aneksiju Krima opravdala tvrdnjama da su stanovnici tog poluotoka u neposrednoj opasnosti od nove, prozapadne vlade koja je na vlast došla kada je Putinov saveznik, predsjednik Viktor Janukovič pred protestima pobjegao u Rusiju. Zvanični Kijev, te zapadni saveznici tvrdili su kako su procjene neutemeljene.

Posljednji incident se, prema saopštenju ruske službe sigurnosti, dogodio između 7. i 8. augusta, u ranim jutarnjim satima. Kaže se da su otkrili spremišta oružja uključujući 20 ručno izrađenih eksplozivnih sredstava, municije, mina i granata.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Ukrajinske Specijalne jedinice pokušale su se dva puta probiti na Krim, ali su ih osujetile jedinice FSB, sa drugim snagama", navodi se u saopštenju. "Pokušaji za proboj bili su popraćeni žestokom vatrom iz oklopnih vozila sa teritorije susjedne Ukrajine“, navodi se u istom tekstu.

Tokom vikenda su napetosti u sjevernom dijelu Krima jako porasle, a stanovnici izvještavaju kako se prema granici s Ukrajinom kreću duge kolone teškog ruskog oružja.

Fotografije i videa objavljena na internet stranici Krimske grupe za ljudska prava, lokalne nevladine organizacije, pokazaju ruske vojne kamione koje se prevozi na vozovima u blizini Kerča, istočnog lučkog grada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG