Dostupni linkovi

Britanija u groznici traženja premijera


Theresa May
Theresa May

Dok lideri EU nakon Brexita ulažu napore kako da očuvaju jedinstvo ostatka bloka, u Velikoj Britaniji žestoka borba za čelne pozicije kod konzervativaca i laburista. Primat ipak ima borba unutar torijevaca, jer je u igri i pozicija premijera Ujedinjenog Kraljevstva (UK).

Britanski mediji navode da, iako se ministrica unutrašnjih poslova Theresa May i ministar pravde Michael Gove smatraju glavnim kandidatima za lidera konzervativac i ujedno premijera, ministrica energije Andrea Leadsom, koja je bila zagovornik izlaska Britanije iz EU, ima makar iste šanse kao i Gove.

Koliko su važni lomovi i reizbori kod konzervativaca i laburista u Britaniji nakon Brexita najbolje govori to što najuticajniji britanski mediji poput BBC-ja i The Guradiana dešavanja pokrivaju kroz blog, dakle iz časa u čas.

Theresa May, ministrica unutrašnjih poslova, koju još zovu i "nova čelična lady" slovi bez dileme kao glavni od pet kandidata. Međutim, za petama joj je Michael Gove, ministar pravde u još uvjek aktuelnom kabinetu Davida Camerona, koji se kandidovao nakon što je na opšte iznenađenje Boris Johnson, bivši gradonačelnik Londona i uz lidera desnog UKIP-a Nigela Faragea zvijezda kampanje za Brexit, odlučio da se ne kandiduje.

Gove i Johnson su bili bliski prijatelji i očekivalo se da će Gove podržati Johnsona.

Danas su, međutim, britanske medije preplavile karikature iz kojih se da naslutiti da je prijateljstvo puklo, naročito zbog toga što Johnson juče, objavljujući da se neće kandodovati, nije ni podržao Gova.

Michael Gove i Boris Johnson
Michael Gove i Boris Johnson

Britanski mediji, međutim, sve više šansi daju ministrici energije Andrei Leadsom, koja je u petak ujutro gostujući u TV programu "Dobro jutro Britanijo" poručila da bi novi premijer trebao biti "neko ko zaista vjeruje da će UK biti bolje jednom kad napusti EU".

"Na kraju sam shvatila da će biti najbolje da izađem sa svojim imenom, jer moramo imati izbor od više kandidata, a izgleda mi da bismo na kraju mogli završiti sa samo jednim kandidatom koji je ustvari podržao kampanju za napuštanje EU", rekla je Leadsom, dodajući da je naravno imala na umu i šta je državni interes, a to je kako kaže, očigledno u ovom trenutku "da se odluka na referendumu provede".

Upitana šta sa tim što joj je Theresa May ponudila posao, ona je precizno uzvratila: "Ja sam sada u trci da budem premijer".

Prema britanskim kladionicama, Andrea Leadsom sada je izbila na drugo mjesto u trci za premijersku funkciju i čelno mjesto lidera konzervativaca odmah nakon Therese May, a ispred Michaela Gova.

Poput Margaret Tatcher

Britanski tabloid "Daily mail", inače jedan od najposjećenijh web sajtova i u Britaniji i na svijetu, javno je u petak podržao Theresu May, iako je supruga Michaela Gova jedan od vodećih kolumnista tog medija.

"Mail vjeruje da samo gospođa May ima odgovarajuće kvalitete, ugled i iskustvo da ujedini i partiju i zemlju i moguće donese novu, čistiju i više časnu vrstu politike", napisao je urednik Daily Maila, Paul Dacre, dodajući da je riječ o ozbiljnoj ženi sa etikom javnog djelatnika, kapacitetom za težak rad i osjećajem za detalje.

"Imajući to u vidu i njenu čeličnu volju, ona je neka vrsta sjećanja na Margaret Thatcher", stoji u obrazloženju.

The Gurdian navodi da ovaj uvodnik sigurno jutros izazvao strku u porodičnom domu ministra pravde Gova, čija je supruga Sarah Vine kolumnistkinja Daily Maila.

Gove je u petak i formalno objavio svoju kandidaturu, ali mu, prema pisanju i tabloida, ali i BBC-a i The Guardiana, značajno može odmoći to što je, kako se vjeruje "zabio nož u leđa" Borisu Jonhsonu.

Protest protiv izlaska iz EU nakon referendumske odluke, London, 29. juni 2016.
Protest protiv izlaska iz EU nakon referendumske odluke, London, 29. juni 2016.

BBC citira ugledne konzervativce koji smatraju da Gove treba da se povuče jer se šalje jako loša poruka u kritičnom trenutku.

Gove je u petak poručio da će od onih koje sumnjaju u to da je vrijedan povjerenja tražiti da pogledaju njegove planove za Britaniju.

"Ono što je najbitnije za lidera je da li je u stanju da donese one najteže odluke", kaže Gove, odgovarajući na glasne kritike.

I drugi vodeći britanski tabloid "The Sun" podžao je u petak javno Theresy May, obrazlažući jednostavno "da bi bila izvanredan premijer".

Za one koji sumnjaju u May, budući je bila zagovornik ostanka u EU, ona je u četvrtak prilkom formalnog kandidovanja poručila da će poštovati volju građana Velike Britanije iskazanu na referendumu o izlasku iz EU prošlog četvrtaka, 23. juna.

"Brexit znači Brexit", rekla je May.

"Kampanja je vođena, glasanje je obavljeno, izalazak je bio veliki i javno mnjenje je dalo svoju presudu. Ne smije biti pokušaja da se ostane u EU, niti pokušaja da se ponovo pridružimo na sporedna vrata, i neće biti drugog referenduma", poručila je May.

Pobjednik u trci za lidera konzervativaca biće poznat 9. septembra.

Osim troje pomenutih u igri za nasljednika Davida Camerona na funkciji premijera Ujedinjenog Kraljevstva još su i poslanik Liam Fox i sekretar za rad i obrazovanje Sthephen Crabb.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG