Dostupni linkovi

Brexit slabi EU u odnosu prema Rusiji


Ruska ambasada u Londonu
Ruska ambasada u Londonu

Osim što urgentno treba pronaći rješenje za smirivanje svjetskih tržišta zbog odluke Britanaca o izlasku iz EU, analitičari upozoravaju na još jednu političku posljedicu Brexita. Odlaskom Britanije EU gubi jednog od najjačih zagovornika tvrde linije u odnosima sa Rusijom.

Kremlj se s pravom nada da će njihovi dugogodišnji saveznici u EU, euroskeptični politički pokreti i stranke, dodatno podriti čvrstu politiku EU prema Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini u posljednje dvije godine.

Ministar vanjskih poslova Britanije Philip Hammond za BBC je sam konstatovao još u petak da će rezultat britanskog referenduma sigurno zadovoljiti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Pretpostavljam da Putin jutros osjeća manji pritisak i da se osjeća malo optimističniji u vezi mogućnosti da će sankcije EU prema Rusiji biti ukinute", procijenio je britanski šef diplomatije Hammond na kraju iste sedmice u kojoj je Brisel produžio sankcije Moskvi na još šest mjeseci, ali je isto tako i Ujedinjeno Kraljevstvo izglasalo Brexit.

Iako se procjenuje da će odlaskom Britanije EU izgubiti vrlo uticajan glas i jednog od najglasnijih zagovornika tvrde linije sa Rusijom, uticaj Brexita prema riječima analitičara, neće imati efekat odmah, ali nema sumnje da su u Kremlju zadovoljni budući da Rusija i Britanija u posljednje dvije godine praktično i da nemaju političke odnose.

Ruska ambasada u Londonu kaže da političkog dijaloga između dvije zemlje praktično nema, optužujući britansku vladu da vodi "neprijateljsku retoriku prema Moskvi".

Rosa Balfour, politički analitičar German Marshall fonda, rekla je za RSE da ne očekuje značajniju promjenu politike EU prema Rusiji u kratkoročnom periodu, ali da će britanski odlazak ostaviti blok bez "važne ravnoteže" u odnosima EU sa Moskovom.

"Britanija je bila čvrsta ali kritična prema Rusiji, ali ona nema istu egzistencijalnu nervozu koju zemlje Baltika i Centralne Evrope imaju prema Moskvi", rekla je Balfour dodajući da će "to i biti elemenat koji će nedostajati".

Ali neki analitičari smatraju kako je želja Moskve da će Brexit pomoći slabljenju sankcija prema Rusiji samo "pusta želja".

"Realnost je da sankcije nijesu nešto oko čega je Britanija imala snažan osjećaj, prije nego što su bili u potpunosti sigurni da je Njemačka stoji čvrsto iza toga", kaže Sam Greene, direktor Ruskog instituta na kraljevskom koledžu u Londonu.

"Ključ za režim sankcija je odnos između Vašingtona i Berlina", dodaje on i pojašnjava da su američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelaraka Angela Merkel glavni zagovornici politike sankcija Zapada prema Moskvi.

No, stručnjaci ipak upozoravaju na pukotine u politici Njemačke. Naime vicekancelar i ministar za ekonomske poslove Sigmar Gabriel ove sedmice bi, prema najavama, trebalo da se susretnu sa Vladimirom Putinom u Moskvi, dok je prošle sedmice tokom rasprave o produženju sankcija za Rusiju u Briselu, ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier, socijaldemokrata kao i Gabriel, pozivao na "širi dijalog sa Kremljom".

"Njemačka postaje klimava", kaže Judy Dempsey, analitičarka iz Carnegie Evropa.

"Kancelarka", dodaje Dempsey, "ima mnogo toga na tanjiru u ovom trenutku i posljednje što želi je stvaranje novih komplikacija oko Rusije".

A Merkel je sa francuskim predsjednikom Francoise Hollandom poručila da su dvije najuticajnije države EU jedinstvene oko Brexita.

"Razdvojeni rizikovali bismo podjele, razdore i svađe", kaže Hollande.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG