Dostupni linkovi

Lideri regije u Mostaru: U fokusu izgradnja boljih odnosa


Izetbegović i Vučić: Intenzivirati dijalog između BiH i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Izetbegović i Vučić: Intenzivirati dijalog između BiH i Srbije

Najviše pažnje prvog dana Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, pored brojnih govornika tokom svečanosti otvaranja i niza bilateralnih susreta, izazvao je sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića, te kratki susret Vučića i predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Nakon susreta s predsjedavajućim bh. Predsjedništva, Vučić je na konferenciji za medije dao izjavu, koja je već izazvala brojne komentare na društvenim mrežama.

Premijer Srbije je rekao kako dvije zemlje trebaju sagledati prošlost iz svakog ugla, uz preporuku: "Da Bošnjaci uđu u naše srpske cipele, a mi Srbi u bošnjačke cipele ne bismo li se bolje razumeli i bolje gledali u budućnost. Trebamo da unapređujemo našu privrednu saradnju, jer je za BiH Srbija odskora postala prvi trgovinski partner. Takođe, BiH je Srbiji treća izvozna destinacija, a četvrti spoljotrgovinski partner – uskoro će biti treći, a u potom i drugi".

Izetbegović je izjavio da je sa premijerom Vučićem imao razgovor dobar i iskren.

"Prošlost je bila kakva je bila, na nju ne možemo uticati, ali možemo uticati na budućnost. Mi smo spremni da ponovo intenziviramo dijalog Srbije i BiH, Srba i Bošnjaka. Naravno, trebamo uvažavati jedne druge, uvažavati istinu i presude međunarodnih sudova i tako dalje", rekao je Izetbegović.

Nakon kratkog susreta Aleksandra Vučića i predsjednice Hrvatske, agencija HINA, je prenijela ocjenu Kolinde Grabar Kitarović: "Ne bih rekla da su odnosi Hrvatske i Srbije napeti. Postoji određena razina retoričkog sučeljavanja. Bitno je razumijevanje sa jedne i sa druge strane, da vidimo što je ono što iritira jedan ili drugi narod, kako i na koji način urediti vlastitu zemlju da bude ona ugodna za većinski narod, ali i uređen život za naše manjine".

Prethodno su na marginama Međunarodnog sajma privrede u Mostaru održani odvojeni bilateralni susreti članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića sa premijerom Srbije.

Ivanić je ocijenio kako odnosi Srbije i BiH nisu nikada bili problematični, te da su stavovi koje je prethodnih dana iznio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, samo njegovi, i pozvao na spuštanje tenzija.

"Razgovarali smo o problemima Srbije i BiH i kako neke stvari možemo unaprijediti, ali svakako da smo spomenuli i saradnju srpskog i hrvatskog naroda", poručio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

(Sajam u Mostaru: Šansa za razvoj regije)

Sajam u Mostaru: Šansa za razvoj regije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00


I tokom govora na svečanoj ceremoniji otvaranja 19. Sajma privrede u Mostaru, čule su se poruke o potrebi čvršće privredne i svih drugih oblika regionalne saradnje.

"Moramo savladati trgovinske barijere i osigurati trgovinske povlastice. Crna Gora može ponuditi dobre primjere iz prakse. To je, pored ostalog, jedna i to zajednička carinska i inspekcijska kontrole kod Ulcinja i Skadra, što je istovremeno efikasan primjer borbe protiv nelegalne trgovine", kazao je Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore.

Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Vlade Republike Turske – zemlje partnera Sajma, zvanično otvarajući ovu manifestaciju je istakao da Bosna i Hercegovina i Republika Turska imaju u svim aspektima – ekonomskim, političkim i kulturnim – jako dobre odnose, koje treba proširiti na cijelu regiju.

"Nije samo naša želja da imamo dobre odnose sa BiH, mi želimo da imamo izuzetno dobre odnose i sa svim zemljama u regionu, sa Srbijom, sa Hrvatskom, sa Crnom Gorom, sa Bugarskom, sa Grčkom. Zašto želimo dobre odnose sa svim zemljama? Zato što narodi Balkana dijele istu sudbinu, zato što smo previše slični, zato što smo u prošlosti imali i ružne dane i zato što je vrijeme da imamo svijetlu budućnost svi zajedno", naglasio je Kurtumlus.

Sajam privrede u Mostaru trajaće do 16. aprila, predstaviće se oko 800 izlagača iz 24 zemlje, a procjenjuje se da će biti 50.000 posjetilaca.

(Očekivanja izlagača i posjetilaca)

Otvoren najveći privredni sajam u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Reakcije na mostarske susrete

U Bosni i Hercegovini se razgovori lidera regiona i njihove poruke doživljavaju kao pozitivne, i kao pokušaj da se tokom sastanaka "oči u oči", tenzije spuštaju.

Slavo Kukić
Slavo Kukić

Univerzitetski profesor iz Mostara, dr Slavo Kukić, bilateralne razgovore ocjenjuje ohrabrujućim.

"Bilo bi dobro kada bi mostarski sajam potaknuo logiku redovitog susretanja ljudi na najvišem nivou. Ja vjerujem da bi to amortiziralo mnoge jake riječi i mnoge ekstremizme, koji se mogu čuti na prostoru regije, koji je oprećen međusobnim teškim odnosima. Ovakvi susreti i poruke koje su se čule, umanjile bi strahove od ekstremizama i generalno mislim da je to ohrabrujuća priča", kaže Kukić, te dodaje:

"Značajni su svi susreti u Mostaru, jer na verbalnoj ravni imamo puškaranja u gotovo cijelom trokutu a posebno na relaciji Sarajevo - Beograd i Zagreb - Beograd, i utoliko su susreti Aleksandra Vučića sa Bakirom Izetbegovićem i Kolindom Grabar Kitarović značajni i ja se nadam da će, ako se logika susretanja nastavi, da bi teška retorika mogla značajno opasti."

Direktor Centra za strateške studije BiH, Denis Hadžović, poruke koje su se čule, ocjenjuje ovako: "Mnogo su bolje nego kada dolaze iz glavnih gradova država, kad se događaji koji potresaju region komentiraju iz Sarajeva, Zagreba i Beograda, jer tada nema ovako pomirljivih tonova.

Kada se političari sastanu, ipak je to nešto drugačije, morate nekoga gledati u oči, te govoriti i neke neželjene stvari – navodi Hadžović.

"U Mostaru su, ipak, po strani ostale negativne priče, koje svakako ne doprinose saradnji, a koje, nažalost, često čujemo, posebno u izborno vrijeme ili neka dešavanja poput presude Haškog tribunala. Prednost je vjerovatno i prilika oko koje su se okupili, a to je ekonomska saradnja. Ona je najveći 'lijepak' za odnose u regiji", riječi su Denisa Hadžovića.

Denis Hadžović
Denis Hadžović

Značajan je susret Izetbegović - Vučić, ali i sastanak hrvatske predsjednice i predsjednika Vlade Srbije, s obzirom na to da oni imaju i prepreku u vidu određene blokade Hrvatske na putu Srbije u procesu integrisanja u EU – navodi naš sagovornik.

"Svakako su izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i srbijanskog premijera veoma značajne da se malo otope zategnuti odnosi i oprečne riječi koje su se mogle čuti između Beograda i Sarajeva u posljednje vrijeme", zaključuje Hadžović.

XS
SM
MD
LG