Dostupni linkovi

Konaković: Ako navodi budu istiniti, zatvorićemo školu na Ilidži


Elmedin Dino Konaković
Elmedin Dino Konaković

Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković izjavio je u četvrtak nakon sjednice kako postojeće zakone koji se odnose na maloljetničku delikvenciju i vršnjačko nasilje treba korigovati, a ako se navodi iz medija pokažu istinitim u slučaju tragične smrti Mahira Rakovca, Međunarodna osnovna škola Sarajevo će biti zatvorena.

„Javnost u KS treba znati da će Vlada KS, ukoliko istraga pokaže da su u ovoj ili bilo kojoj drugoj školi u KS medijski navodi tačni, zatvarati sve one obrazovne i odgojne objekte koji eventualno imaju ovakvu vrstu anomalija“, poručio je premijer.

Slučaj samoubistva četrnaestogodišnjeg Mahira Rakovca pokazao je svu salobost sistema u kojem živimo, rekao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. Odgovornost je na svima nama od roditelja, nastavnika, direktora škola, ali i Vlade.

„Ovdje je zakazao cjelokupan sistem, u kojem da nije gospodin Lovrenović uradio to što je uradio, vjerovatno nikada ne bismo pričali o ovome problemu, jer ne bismo imali nikakv indikator da se takav problem, eventualno, dešava. Dakle, sad se govori o drugoj djeci koja su to prijavljivala, govori se i o drugim prostorima i mislim da je to osnovna slabost sistema koju trebamo mijenjati. Očekujemo da cjelokupan sistem ima svoj dio odgovornosti, a naravno u tome najveći dio odgovornosti jeste na Vladi Kantona Sarajevo i na meni, kao prvom čovjeku te Vlade i zato ćemo mi u ovom slučaju, kao i u drugim, insistirati da se neke stvari u sistemnu mijenjaju“, rekao je Konaković, te dodao da postoji problem i u sferi komunikacije.

Ministar obrazovana, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović rekao je da se kontrole jednako provede u javnim, kao i u privatnim školama:

„Urađene su kontrole, ali se još uvijek na terenu provode kontrole u okviru prosvjetno pedagoške inspekcije. Očekujemo brzo nalaze i o tome ne žilim za sada javno da govorim, dok Tužilaštvo ne završi istragu“, rekao je Kazazović.

Zakoni koji se odnose na maloljetničku delikvenciju su za sada blagi, jer sankcije nisu često adekvatne učinjenom djelu. Zbog toga, smatraju u Vladi KS, trebaju biti što prije korigovan.

„Žrtve nasilja moraju biti ohrabrene da o tome informišu i na vrijeme ukažu na te pojave da ne bi došlo do ovakvih slučajeva", istakao je Konaković, te dodao da nema zaštićenih u tom procesu.

U Vladi Kantona Sarajevo rečeno je da do sada nije bilo prijava policiji zlostavljanja u školama. Premijer Konaković je apelirao medijima da objektivno i „hladne glave“ izvještavaju javnost o ovom događaju te da se sačekaju zvanični nalazi MUP-a KS.

A na osnovu izvještavanja medija i interesa javnosti, Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH, otvorila je predmet i istragu po službenoj dužnosti u slučaju, povodom tragične smrti Mahira Rakovca, saopšteno je iz ove institucije.

Tim ombudsmana posjetio je u okviru istrage Internacionalnu školu Ilidža, a po završetku istrage javnosti će biti saopštene određene preporuke.

U saopštenju ombudsmani BiH pozivaju na smirivanje tenzija i razumno djelovanje, kako bi se omogućilo efikasano okončanje istrage koju obavljaju nadležni organi.

Ombudsmeni istovremeno izražavaju i zabrinutost zbog govora mržnje na društvenim mrežama i inetrnet portalima, te pozivaju vlasnike medija i urednike da preuzmu odgovornost i preduzmu mjere u skladu sa instrukcijama Vijeća za štampu.

XS
SM
MD
LG