Dostupni linkovi

Blinken: Razmotriti stav o neslanju oružja Kijevu


Tony Blinken
Tony Blinken

Viši pomoćnik američkog predsjednika Baracka Obame izjavio je da Sjedinjene Američke Države trebaju razmotriti svoju politiku nepružanja vojne pomoći Ukrajini. Ovaj komentar Tonya Blinkena dolazi samo dan prije posjete američkog potpredsjednika Kijevu.

Zamjenik savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Tony Blinken na saslušanju u Kongresu je kazao kako Moskva konstatno i nasilno krši odredbe ugovora o prekidu vatre, kojeg su početkom septembra u Minsku potpisali Rusija, Ukrajina i pobunjenici iz Donjecka i Luganska.

On je zato predložio da se razmotri aktuelni američki stav o neslanju oružja zvaničnom Kijevu, jer, kaže Blinken, "naša bi vojna i pomoć u naoružanju natjerali Moskvu da dvaput razmisli, te se zaustavi u daljnjim akcijama“.

Analitičari procjenjuju da bi zahtjev za slanje oružja odbrambenim snagama Ukrajine naišao na široku podršku u američkom Kongresu.

Kijev je prošle sedmice optužio Rusiju da i dalje šalje vojnike i oružje kojima pomaže pobunjenicima na istoku da povedu novu ofanzivu u ratu u kojem je već poginulo više od 4.100 ljudi.

Isto su učinili i iz sjedišta NATO pakta, optuživši Rusiju da posljednjih nekoliko dana šalje tenkove i vojnike na istok Ukrajine. Šef Sjeveroatlanskog saveza, Jens Stoltenberg izjavio je 18. novembra da je došlo do "ozbiljne vojne nadmoći", kako u istočnoj Ukrajini, tako i na ruskoj granici.

Zvanična Moskva podupire separatiste, ali niječe da je izravno uključena u sukob.

U takvoj situaciji, američki potpredsjednik Joe Biden stiže u dvodnevnu posjetu Kijevu, gdje bi se trebao susresti s ukrajinskim predsjednikom i premijerom, Petrom Porošenkom i Arsenijem Jacenjukom. Ovaj potonji je u srijedu odbio poziv ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova za direktne razgovore sa separatistima.

Lavrov je istoga dana u državnoj Dumi izjavio da Kijev treba uspostaviti "stabilne" kontakte s pobunjenicima u regijama Lugansk i Donjeck.

A predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je Moskva spremna za "praktičnu saradnju," s Washingtonom „sve dok Sjedinjene Države tretiraju Rusiju kao ravnopravnog partnera i ne miješaju se u unutrašnje stvari te zemlje“.

XS
SM
MD
LG