Dostupni linkovi

Brisel: Političari trebaju preći iz Dejtona u Evropu


Štefan File predstavlja izvještaj EK, 15. oktobar 2013.
Štefan File predstavlja izvještaj EK, 15. oktobar 2013.
Dok ostale zemlje regiona napreduju na evropskom putu, BiH stagnira jer evropska agenda nije prioritet za bh. političare, navodi se u izvještaju EK o napretku zemalja Zapadnog Balkana.

BiH nije ispunila dvije ključne obaveze iz Mape puta za 2012. - provođenje presude Suda za ljudska prava u Strazburu o presudi Sejdić-Finci, i uspostavljanje efektivnog koordinacionog mehanizma. U tome su je, stoji u izvještaju, spriječili kratkoročni partijski ili etnički interesi, koji su stavljeni iznad učvršćivanja puta zemlje ka EU.

Prezentirajući izvještaj, evropski komesar za proširenje Štefan File političarima je uputio poruku da slijede primjer igrača nogometne reprezentacije koji su pokazali šta znači napredak i zalaganje za dobrobit zemlje. Posebno je naglasio nužnost postizanja dogovora u slučaju Sejdić-Finci, u čemu je EU, kaže, spremna pomoći, ali da političari sami moraju naći rješenje.

„Smatram da je veoma važno da lideri u BiH razumiju da je sada vrijeme da pređu preko mosta - od Daytona do Evrope, u okvirima proširivanja gdje mi možemo pružiti pomoć u pronalaženju rješenja za brojna pitanja koja tu postoje. Ja nisam pomenuo sve - od mehanizma koordinicije, do problema nastalih ulaskom Hrvatske u EU. Lista je veoma dugačka, ali nadam se da oni razumiju važnost mosta koji ih vodi u taj okvir, gdje bismo mi mogli pružiti veću pomoć u rješavanju svih tih pitanja. To je prvo. Drugo - nadam se da razumiju naše poruke, koje postaju sve jače. Tu su i neke posljedice ako se ne pridržavate međunarodnih obaveza“, naglasio je File.

Ograničen je i napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zastupnici Evropskog parlamenta, pred kojima je File iznio izvještaj, stava su kako je stanje u BiH ozbiljno, te da je neophodan jači angažman EU u nastojanjima da se situacija popravi i nađu kredibilni partneri za ispunjenje neophodnih uvjeta.

Komesar File je naglasio kako u BiH članovi Delegacije EU već pokušavaju rekapitulirati prijedloge iznesene na sastanku u Briselu, te pomoći u donošenju rješenja za presudu Sejdić- Finci.

Jedina do kraja pozitivna ocjena u izvještaju data je za procesuiranje ratnih zločina i reformu pravosuđa na nivou BiH.

Iako je prošlogodišni izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ocijenjen najlošijim, bh. političari pokazali su da uvijek može gore.

Izvještaj o napretku BiH nikad nije bio lošiji i ocijenjen je kao zanemariv. Dogovora o provedbi presude Sejdić - Finci nema, jednako kao ni onoga o koordinacijskom mehanizamu između različitih nivoa vlasti koji bi trebalo da osigura prenošenje, primjenu i provođenje zakona Evropske unije.

Kočničari su politički predstavnici koji ne dijele viziju oko pravca i budućnosti zemlje, i pored ozbiljnih upozorenja i apela iz Evropske unije zastoj će potrajati, smatra analitičarka Svetlana Cenić:

„Dok god svi ovi koji su debelo iznosili imovinu iz ove zemlje ne legalizuju to na ovaj ili onaj način i ne budu se osjećali bezbjedno, čak i od onog poglavlja koje tretira pravosuđe.“

EU zaprijetila je i sankcijama za koje Cenićeva kaže da nisu usmjerene ka onima koji su i stvarni krivci – političarima:

„Nemojte se sastajati s njima, nemojte ih puštati da privatnim avionima i helikopterima putuju do Brisela da nas tamo blamiraju. Tu su sankcije za takve ljude. Kontrolišite im malo imovinu, pitajte ih koliko su to stekli dok su pregovarali sa predstavnicima međunarodne zajednice negdje po kanbeima, po kafanama. Tu su sankcije. A kažnjavati ovaj hudi narod, koji više ne zna kud hoda od 13 vlada, tri plus dva predsjednika, četiri potpredsjednika, OHR-ova, Inzka koji se slika na utakmici i sajmu šljive i ne radi svoj posao, Sorensena za kog ne znamo o kojim sankcijama priča, Filea itd. Ovaj narod nije zaslužio da se njega kažnjava.“

Nepoštivanje odluke u slučaju Sejdić - Finci moglo bi zemlju koštati i nepriznavanja izbornih rezultata naredne godine.
XS
SM
MD
LG