Dostupni linkovi

Afera 'Snimak': Novi transkripti o DPS-ovom zapošljavanju


Natpisi na utakmici Lovćen-Metalurg
Natpisi na utakmici Lovćen-Metalurg
Afera „Snimak“ se nastavlja objavljivanjem novih transkripata sa predizbornih sjednica Demokratske partije socijalista, čiji djelovi ukazuju na snažnu povezanost i koordinaciju crnogorskih institucija sa vladajućom političkom partijom u cilju ostvarenja povoljnog izbornog rezultata. I pored toga premijer i šef DDPS-a Milo Đukanović tvdi da se radi o kreiranu sklandala. Istovremeno na partijsko zapošljavanje reaguje i javnost, između ostalog kroz transparente na sportskim utakmicama.

„Milo brate imaš li kakvi posa' za mene, ja sam za DPS“. Ovako je glasio centralni transparent na tribinama na Cetinju tokom utakmice Lovćen – Metalurg, a koji govori kako je dio javnosti shvatio objavljene transkripte sa zatvorenih sjednica Demokratske partije socijalista čiji djelovi govore o zloupotrebi institucija, zapošljavanu patijskih kadrova u periodu pred posljednje parlamentarne izbore, a u cilju ostvarenja povoljnog izbornog rezultata vladajuć koalicije.

Podsjetimo prethodnih nedjelja dnevni list Dan objavljuje snimke sa sjednica na kojima se govorilo o zapošljavanju građana koji podržavaju program DPS-a a uz to i tonovi o formiranju paralelnog sindikata Željezare koji bi trebalo da eliminiše postojeći sindikat.

Optužbe u javnosti o zloupotrebama u DPS- vide kao predizborno kreiranje sknadala. Tako je čitavu aferu „snimak“ okarakterisao predsjednik DPS-a Milo Đukanović govoreći na redizbornoj tribini u njegovim rodnim Rastocima u Nikšiću

"Na žalost vidimo da je mala vajda od naše političke konkurencije. Na žalost oni se gotovo pasionirano bave nama i kada nemaju, da kažem osnova za bavljenje nama u nekim počinjenim greškama onda čini mi se vrlo napadno pokušavaju, rekao bih u nečemu što nekada ide do granica gluposti. Oni kreiraju skandale koji bi trebalo da proizvedu posljedicu da građani Crne Gore okrenu leđa DPS-u", rekao je Đukanović,

Osim partijskog i selektrivnog zapošljavaja i partijskog formiranja sindikata, na najnovijem snimku koji objavljuje Dan, može se čuti i nova dimenzija i način privlačenja birača. A to je davanje odšetete povodom poplava samo za članove DPS-a u Mojkovcu o čemu je govorio gradonačelnik tog grada i funkcioner DPS-a Dejan Medojević:

"
Znate da je opština u prethodnom periodu imala dosta elementarnih nepogoda i da , ukoliko postoji mogućnost za isplatu štete našem članstvu smatram da bi to dobro pomoglo nama na terenu", rekao je Medojević.

Pripravnička mjesta u ministarstvima

Osim toga, novi snimci ukazuju ponovo na selektivno zapošljavanje partijskih ljudi u cilju ostvarenja dobrog izbornog rezultata. O tome govori Jovan Martinović sa Cetinja:

"Da imamo jako dobru koordinaciju kada je zapošljavanje u državnim institucijama u prijestonici u pitanju. Koristim priliku ovdje da pohvalim svakodnevnu komunikaciju sa Ministarstvom prosvjete i sporta i sa ministrom Stijepovićem koji nikada ne zaobilazi partiju."

O boljem izbornom rezultatu preko zapošljavanja, davanja otpremnina ali i ponovnog zapošljavanja govorio je i Budimir Dabetić:

"
Moram da iskažem ovdje zadovoljstvo brojem pripravničkih mjesta koje nam je dalo Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete i Agencija za zaštitu životne sredine i to nam je dalo dodatnu snagu i vjerujem bolji izborni rezultat na ovim izborima. Zamolio bih ovdje za ponovni angažman naših članova u Upravi za šume i u Upravi za caine koji su tamo radili nekoliko godina a u međuvremenu su ostali bez posla a oni su veoma partijski angažovani kao predsjednici ili potpredsjednici mjesnih odbora."

Podsjetimo, stav državnog tužioca je bio da na ovim snimcima nema bića krivičnog djela.

Nadležni državni organi, nakon novih audio snimaka sa sjednica organa DPS-a, imaju dovoljno dokaza da konačno krenu u obračun sa nezakonitostima, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore.

U Demokratskom frontu ne očekuju da će tužilac pokrenuti istragu povodom afere „snimak“, ali smatraju da predstavnici međunarodne zajednice u svojim izvještajima neće prećutati zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe.

Na aferu snimak s osvrnuo i predsjednik Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije, Ranko Krivokapić koji je rekao da za utvrđivanje odgovornosti u ovoj aferi treba organizovati saslušanja kako bi se takve stvari smanjile i zaustavile u budućnosti.

"Dobro je da se takve stvari otvaraju, obično se takve stvari tako i rješavaju kada se desi problem i mislim da sve partije treba da rade da budemo pravednije društvo. Jednaka dostupnost poslu je stvar pravičnosti", naveo je Krivokapić.
XS
SM
MD
LG